GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Φόβοι για «ξεχείλωμα» της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών

Εν αμφιβόλω τίθεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων. Οι ρυθμίσεις που τελικώς περιελ...

Εν αμφιβόλω τίθεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων. Οι ρυθμίσεις που τελικώς περιελήφθησαν στο νομοσχέδιο απειλούν να υπονομεύσουν τον βασικό στόχο του, που είναι η σωτηρία χρεωμένων μεν, βιώσιμων επιχειρήσεων δε, καθώς και το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Το χαμηλό όριο των 20.000 ευρώ, η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση ακόμη και προσωπικών δανείων των επιχειρηματιών, αλλά και η πρόβλεψη για παράλληλες διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρεών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία για ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και για συνολικές οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, διευρύνουν «επικίνδυνα» το πεδίο εφαρμογής του νόμου.

Παρουσιάζοντας χθες τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου εκτίμησε ότι δυνητικά στον μηχανισμό, που θα μείνει ανοικτός έως τα τέλη του 2018, μπορούν να ενταχθούν 400.000 επιχειρήσεις, νούμερο που εάν επαληθευτεί, θα δοκιμάσει τις αντοχές τόσο των τραπεζών όσο και του Δημοσίου. Από την πλευρά των τραπεζών, αλλά και των φορέων που θα εμπλακούν στην όλη διαδικασία, διατυπώνονται ήδη προβληματισμοί για το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τεράστιο αριθμό αιτήσεων, από επιχειρηματίες ή επαγγελματίες που θα θελήσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου.

Στις επιφυλάξεις των τραπεζών, που διαπιστώνουν το «ξεχείλωμα» του νόμου με την ένταξη όχι μόνο των επιχειρηματικών χρεών άνω των 20.000 ευρώ, αλλά και των προσωπικών χρεών που έχουν οι επιχειρηματίες, προστίθενται και οι επιφυλάξεις των εκπροσώπων του ευρύτερου οικονομικού κλάδου (οικονομολόγοι, λογιστές, ελεγκτές κ.λπ.), που γίνονται αποδέκτες παροτρύνσεων για τον εξωραϊσμό των οικονομικών καταστάσεων από αρκετές επιχειρήσεις, προκειμένου να ικανοποιήσουν το κριτήριο της βιωσιμότητας που θέτει ο νόμος. Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι για να κάνει κάποιος αίτηση ένταξης στον νόμο θα πρέπει να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις και αρκετοί είναι εκείνοι που θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι οι οικονομικές καταστάσεις του 2016 δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, για να εξασφαλίσουν μια θέση στον νόμο. Στα λογιστικά γραφεία εξετάζονται ήδη δυνατότητες όπως η αναδρομική τροποποίηση οικονομικών καταστάσεων παρελθόντων ετών, προκειμένου να διασφαλίσουν το κριτήριο της επιλεξιμότητας για την υποβολή αίτησης ένταξης στον νόμο.

Η προοπτική για εκτεταμένη ρύθμιση επιχειρηματικών αλλά και προσωπικών οφειλών, ενισχύει τους φόβους για τη μαζική προσφυγή στη διαδικασία και όπως επισημαίνουν οι τράπεζες, ο κίνδυνος να μπλοκάρει το σύστημα με την ενεργοποίησή του είναι ορατός. Το γεγονός μάλιστα ότι η ηλεκτρονική υποδομή δεν είναι έτοιμη και θα δοκιμαστεί ουσιαστικά σε ακραίες συνθήκες λόγω της μαζικής προσέλευσης επιχειρήσεων, εντείνει τις ανησυχίες για τη δυνατότητα τόσο του Δημοσίου όσο και των τραπεζών να διαχειριστούν τις υποθέσεις στις προγραμματισμένες ημερομηνίες που προβλέπει ο νόμος. Υπενθυμίζεται ότι στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που έως τα τέλη του 2016 είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Το υπουργείο Οικονομίας ενέδωσε άλλωστε μερικώς στις πιέσεις ελευθέρων επαγγελματιών, επιτρέποντας τη ρύθμιση των οφειλών τους στη βάση διμερών συμφωνιών με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, συμφωνίες όμως που θα γίνονται με λύσεις παρόμοιες με αυτές του εξωδικαστικού μηχανισμού. Με άλλα λόγια, θα μπορούν να προβλέπουν ακόμη και «κούρεμα» οφειλών. Επιπλέον, επιχειρείται αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και αν το σύνολο των οφειλών αυτών είναι κάτω των 20.000 ευρώ.

Μεταξύ των επαγγελμάτων που εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό και ρητά αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση, αλλά μπορούν βάσει του άρθρου 15 να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με λύσεις κατά το πρότυπο αυτών που ισχύουν για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στον εξωδικαστικό είναι γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, λογιστές, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες. Οι ρυθμίσεις αυτές θα γίνονται στη βάση διμερών συμφωνιών ανάμεσα στον οφειλέτη και το Δημόσιο/ασφαλιστικά ταμεία και σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτη Κουρμούση, οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα γίνονται αυθαίρετα, αλλά στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που θα καθοριστούν με εγκυκλίους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του ΕΦΚΑ.

Πηγή : kathimerini.gr