Η νέα φορολογική καταιγίδα που έρχεται από τις αρχές του χρόνου δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο. Και δεν είναι μόνο τα βαρία ή τα δύσκολα, α...
Η νέα φορολογική καταιγίδα που έρχεται από τις αρχές του χρόνου δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο. Και δεν είναι μόνο τα βαρία ή τα δύσκολα, αλλά και καθημερινές συνήθειες όπως ο καφες που με την νέα υπερφορολογία από την 1η Ιανουαρίου καθίσταται είδος πολυτελείας. Συγχρόνως, σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι καφεκόπτες.
Σοβαρότατο κίνδυνο όχι μόνο να μην επιτευχθούν τα αναμενόμενα έσοδα αλλά, αντίθετα, να επέλθουν και μειώσεις τόσο στα έσοδα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, όσο και να υπάρξουν μεγάλες πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις, ενέχει η εφαρμογή του νέου ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ, σύμφωνα με την Ένωση Καφεκοπτών.
Σύμφωνα με την Ένωση, ο συγκεκριμένος φόρος απειλεί άμεσα 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις (οι περισσότερες από τις οποίες είναι οικογενειακές που μετρούν δεκαετίες δραστηριότητας και λειτουργίας, σε ολόκληρη την Ελλάδα) που ήδη έχουν πληγεί σοβαρά από τα capital controls, τη μείωση κατανάλωσης και την υψηλή φορολογία, ενώ δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για δραστική μείωση των θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς του καφέ, στο οποίο εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.
Όπως αναφέρουν οι καφεκόπτες, το βασικό πρόβλημα της εφαρμογής του νέου νόμου, αφορά στο γεγονός ότι η ποσοστιαία αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες και επιβαρύνει αποκλειστικά τις ελληνικές βιοτεχνίες και καφεκοπτεία.
Το μεγαλύτερο πλήγμα από τη νέα φορολόγηση θα δεχτεί ο ελληνικός καφές, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απευθείας ως τελικό προϊόν .Το αποτέλεσμα: ο ελληνικός καφές, άρρηκτα συνδεδεμένος με την ελληνική παράδοση, θα έχει μια ραγδαία αύξηση τιμής που θα καθιστά ασύμφορη τόσο την εισαγωγή του όσο και τη διάθεσή του από τους χώρους εστίασης.
Η επιβολή και αυτού του φόρου θα επιβαρύνει κυρίως τους τελικούς καταναλωτές, κυρίως ανθρώπους χαμηλής οικονομικής δυνατότητας, δεδομένου ότι οι επερχόμενες αυξήσεις μέσω της ειδικής φορολόγησης θα επιβαρύνουν κυρίως τους φθηνότερους καφέδες.
Η συνολική αξία της αγοράς του καφέ στην Ελλάδα αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ετησίως οι Έλληνες καταναλώνουν 3 δισ. κούπες καφέ ελληνικό και στιγμιαίο in home και 585 εκατομμύρια κούπες out of home. Η μέση κατανάλωση για τον Έλληνα είναι 1,6 κούπα ημερησίως, αλλά για τους λεγόμενους heavy users η κατανάλωση είναι 3-4 καφέδες την ημέρα.
Η Ένωση Καφεκοπτών επισημαίνει ότι "ουσιαστικά οδεύουμε σε περαιτέρω μείωση της φορολογητέας ύλης, καθώς στοχοποιείται η κερδοφορία των υγιών επιχειρήσεων και δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για να ανθίσει το λαθρεμπόριο και άλλοι... ανορθόδοξοι τρόποι προμήθειας του καφέ που οδηγούν σε σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων. Ειδικά στην αγορά της καφεστίασης, ο νέος φόρος θα προκαλέσει μεγάλες στρεβλώσεις".
Σύμφωνα με την Ένωση Καφεκοπτών, "η επιβολή φόρου από 2 έως 4 ευρώ στην τιμή του κιλού του προϊόντος και αναλόγως του είδους του, θα οδηγούσε – με βάση τη σημερινή κατανάλωση- σε πιθανά έσοδα 100 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, οι εμπνευστές του φόρου αντελήφθησαν ότι μόλις τα 62 εκατ. μπορούν να αποτελέσουν στόχο στα ταμεία του Κράτους. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι οι έμμεσοι φόροι και οι φόροι στην κατανάλωση δεν εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά επίτευξης, είναι ξεκάθαρο ότι η αναστάτωση ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα γίνεται για 40-45 εκατ. ευρώ επιπλέον φορολόγησης".
Η Ένωση τονίζει ότι οι αρνητικές συνέπειες από την επιβολή του νέου φόρου θα είναι περισσότερες από τις θετικές. "Πρώτον, η μείωση της κατανάλωσης του καφέ στο ράφι θα είναι πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Ένας καταναλωτής με μεσαίο, χαμηλό ή πολύ χαμηλό εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει τα 200g του ελληνικού καφέ πάνω από 3 ευρώ και την αντίστοιχη συσκευασία του στιγμιαίου σχεδόν 7,5 ευρώ. Η αύξηση είναι σημαντική για ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης, το οποίο συνεισφέρει αποτελεσματικά στη στήριξη της λιανικής αγοράς συνολικά και ιδιαίτερα της μικρής λιανικής, συμπεριλαμβανομένου του κάθε συνοικιακού παντοπωλείου.
Δεύτερον, η αύξηση ακόμα και του take away ροφήματος καφέ δε θα περιοριστεί στα 10-20 λεπτά ανά τεμάχιο (η οποία για 2-3 καφέδες ημερησίως οδηγεί σε υπολογίσιμο επιπλέον κόστος το μήνα) αλλά θα φτάσει τα 40-50 λεπτά. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν σημαντικά αυξημένα ποσά στους προμηθευτές και μάλιστα προκαταβολικά ή με την παραλαβή του προϊόντος. Οι επισφάλειες είναι τεράστιες και η μόνη (προφανώς προτιμητέα) εναλλακτική της επιβολής μικρότερης αύξησης θα ήταν η μη έκδοση αποδείξεων. Το σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό και φαίνεται να μην έχει ληφθεί επαρκώς υπόψιν στους υπολογισμούς.
Ταυτόχρονα, μία αύξηση 50 λεπτών σε take away ή σερβιρισμένο καφέ για δυο-τρεις καφέδες την ημέρα οδηγεί σε επιπλέον ετήσιο κόστος μεγαλύτερο των 500 ευρώ!
Σε ένα χώρο που απασχολεί περισσότερους από150.000 εργαζόμενους, το καλό σενάριο θέλει την τιμή του καφέ να αυξάνεται κατά 20-25%.
Το κακό σενάριο... έως και 50%. «Το ρίσκο είναι τεράστιο συγκριτικά με το δημοσιονομικό στόχο. Μέχρι την 1/1/2017, ημερομηνία αναμενόμενης επιβολής του νέου φόρου υπάρχει ωστόσο χρόνος να διορθωθεί ένα προφανές λάθος".
Πηγή:ΕΜΕΑ.gr