Μετά την απόρριψη από τους δανειστές του αρχικού σχεδίου για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, η κυβέρνηση φαίνεται πώς ψάχνει ά...
Μετά την απόρριψη από τους δανειστές του αρχικού σχεδίου για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, η κυβέρνηση φαίνεται πώς ψάχνει άλλους τρόπους για να κάμψει τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων των Θεσμών.
Το επικαιροποιημένο σχέδιο προβλέπει προστασία έναντι των κατασχέσεωνγια παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, για ένα ποσοστό του ποσού που απομένει μετά την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων της επιχείρησης μέσωπάγιας τραπεζικής εντολής και όχι στο σύνολο ή σε ένα μέρος του λογαριασμού εξαρχής.
Για παράδειγμα, αν στον τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο θα έχει δηλώσει η επιχείρηση ως «ειδικό επαγγελματικό», μετά την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και μισθοδοσία υπαλλήλων -ενδεχομένως και των οφειλών σε προμηθευτές- απομένουν π.χ. 5.000 ευρώ, ένα μόνο ποσοστό αυτών θα προστατεύεται από κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Αν ο πήχης μπει στο 50% για παράδειγμα, οι 2.500 ευρώ θα είναι ανοιχτές σε κατάσχεση.
Αρχικά, στόχος ήταν η προστασία του 100% του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού από κατασχέσεις για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το σχέδιο αυτό συνάντησε την αντίδραση των δανειστών, καθώς πρακτικά ισοδυναμούσε με αμνηστία για ένα βουνό ληξιπρόθεσμων χρεών που φτάνει μόνο για την εφορία και τα τελωνεία τα 91,5 δισ. ευρώ.
Στις 50.000 ευρώ τραπεζικών καταθέσεων, οι οποίες θα τροφοδοτούνταν από τις εισπράξεις μέσω POS και λοιπών κινήσεων κεφαλαίων μέσω του τραπεζικού συστήματος, και στις 50.000 ευρώ δεν θα χωρούσαν κατασχέσεις από την εφορία. Θα συνιστούσε τεράστια έκπληξη, αν οι δανειστές έλεγαν «ναι».
Το επόμενο σχέδιο αφορούσε στην προστασία ενός ποσοστού του λογαριασμού αυτού από κατασχέσεις, για παράδειγμα 60%. Αν στον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό υπήρχαν 50.000 ευρώ, η εφορία δεν θα μπορούσε να κάνει καμία κατάσχεση στις 30.000 ευρώ, αφήνοντας χώρο στην επιχείρηση να αναπνεύσει. Και αυτό το σχέδιο συνάντησε έντονες αντιδράσεις από τους δανειστές.
Τώρα, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να δίνει μια ακόμα μάχη, τουλάχιστον να σώσει ό,τι μπορεί από το σχέδιο δημιουργίας ακατάσχετου λογαριασμού. Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, από σήμερα ξεκινούν και πάλι ραντεβού με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζονται και το συγκεκριμένο θέμα.