Η Ελλάδα και η Κύπρος αποχαιρέτισαν με τιμές ήρωα τον λοκατζή Αθανάσιο Ζαφειρίου. Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαι...
Η Ελλάδα και η Κύπρος αποχαιρέτισαν με τιμές ήρωα τον λοκατζή Αθανάσιο Ζαφειρίου.
Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα πλήθος κόσμου απηύθυνε το «τελευταίο αντίο» στον Αθανάσιο Ζαφειρίου, τον μοναδικό επιζώντα καταδρομέα σ΄ ένα από τα Noratlas που συμμετείχαν στην επιχείρηση ΝΙΚΗ στην Κύπρο το 1974. Η κηδεία του Αθ. Ζαφειρίου έγινε με τιμές ήρωα μετά από σχετική εντολή του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου ενώ το φέρετρό του κάλυπταν η ελληνική και η κυπριακή σημαία.
Αφιερωμένο το video σ' όλους αυτούς που...."τίμησαν" τους ΗΡΩΕΣ του Κυπριακού Αγώνα και τον Θανάση Ζαφειρίου..... Η συνέντευξη στον Βαγγέλη Βασιλειάδη πριν μερικά χρόνια....
Στην εξόδιο ακολουθία που έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φίλυρο του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος συνοδευόμενος από τον Πρόξενο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Αντώνη Μανδρίτη ενώ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη εκπροσώπησε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Επίσης παρευρέθηκαν ο Κύπριος Ταξίαρχος κ. Γιάγκου, ο στρατιωτικός σύνδεσμος του κυπριακού με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας κ. Ψαρράς καθώς και μεγάλος αριθμός Κυπρίων σπουδαστών στρατιωτικών σχολών στην Ελλάδα. Το «παρών» στην κηδεία έδωσαν εκπρόσωποι του ελληνικού ΓΕΣ καθώς και του υπουργείου Άμυνας, όπως επίσης και αξιωματικοί του σώματος καταδρομέων στο οποίο ανήκε ο εκλιπών, καθώς και πολλοί συμπολεμιστές του από το 1974. Επίσης, πολυπληθής ήταν η παρουσία της κυπριακής παροικίας στη Θεσσαλονίκη με την οποία ο Α. Ζαφειρίου είχε στενές σχέσεις καθώς ήταν και επίτιμο μέλος της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος.
Αντιπροσωπείες όλων των κυπριακών οργανώσεων της βόρειας Ελλάδας επίσης παρευρέθηκαν.
Ο κ. Ομήρου εκφώνησε επικήδειο λόγο στον οποίο, μεταξύ άλλων, εξήρε τον ηρωισμό και τη θυσία του θανόντος αλλά και των Ελλήνων που χάθηκαν κατά την επιχείρηση ΝΙΚΗ τις μαύρες ώρες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Και επισήμανε ότι η θυσία αυτή καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την προσήλωση στον αγώνα για την εξεύρεση δίκαιης για όλον τον κυπριακό λαό λύσης ενώ υπογράμμισε ότι άνθρωποι σαν τον Α. Ζαφειρίου με τέτοιες ηρωικές πράξεις παραμένουν αθάνατοι.
Εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας επικήδειο εκφώνησε ο Διοικητής της Στρατιάς της Λάρισας, Ηλίας Λιοντάρης ενώ για τον εκλιπόντα μίλησε και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως που τέλεσε την ακολουθία.
Με τρισάγιο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη μνήμη των πεσόντων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ άρχισαν οι εργασίες για τον εντοπισμό της ατράκτου του ελληνικού στρατιωτικού μεταγωγικού που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, με 28 καταδρομείς και τέσσερα μέλη πληρώματος, με στόχο να εντοπιστούν τα λείψανα των 19 στρατιωτών, καθώς 12 εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας, Λευκωσία.
Ήταν το Νίκη 4 του Βασίλη Παναγόπουλου που από το πρωί της 22ας Ιουλίου 1974 μέχρι σήμερα παραμένει θαμμένο στον Τύμβο, κάτω από το μνημείο του σταυρού.