GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Χρεώσεις ΔΕΗ και Ε.Ε.

Τι απαντά ο P. Moscovici στον Νότη Μαριά για τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα Απάντηση στην Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευ...

Τι απαντά ο P. Moscovici στον Νότη Μαριά για τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Απάντηση στην Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή στις 29 Φεβρουαρίου ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς σχετικά με τους φόρους στο ηλεκτρικό ρεύμα, εδέησε τελικά να αποστείλει μετά από πέντε μήνες εξ’ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο P. Moscovici. 

Στην σύντομη Απάντησή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος πετάει το μπαλάκι στην Ελληνική κυβέρνηση καθώς, όπως αναφέρει «τόσο οι φόροι υπέρ τρίτων όσο και οι συντελεστές ΦΠΑ παραμένουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ». Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο τρίτο μνημόνιο καθώς τονίζει το γεγονός ότι στην περίπτωση της Ελλάδας «τα θέματα αυτά συνδέονται στενά με τις πολιτικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελληνική κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2015, με στόχο τη χρηματοδοτική ενίσχυσή της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ)». 

Πλην όμως δεν δίνει καμιά απάντηση στο πολύ συγκεκριμένο ερώτημα του Έλληνα Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή για το «ποια θα είναι η στάση της [Επιτροπής] ως μέλους της τρόικας, αν με βάση το άρθρο 102 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ η Ελληνική Κυβέρνηση αποφασίσει να δρομολογήσει τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 13% σε 5% όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη της ΕΕ.».

Επιπλέον, στο ζήτημα της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, που εκτιμάται ότι αγγίζει το 36% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, ο κ. Moscovici αποφεύγει να δεσμευτεί συγκεκριμένα καθώς απαντά όλως αορίστως ότι δήθεν «θα ληφθούν μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν τυχόν επιπτώσεις στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».  

 Τα κείμενα της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά και της Απάντησης του κ. Moscovici:

Ενεργειακή φτώχεια και φόροι στο ηλεκτρικό ρεύμα – 29 Φεβρουαρίου 2016

Πρόσφατη έρευνα της Ευρωβουλής για την ενεργειακή φτώχεια εκτιμά το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα σε 36% παρά την ύπαρξη του κοινωνικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος. Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν ή βρίσκονται ήδη χωρίς ρεύμα. 

Το 68% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησαν σε έρευνα της Επιτροπής ότι αντιμετωπίζουν μερικές ή ολικές δυσκολίες εξόφλησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. 

Οι Έλληνες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος λόγω κυρίως των υπέρογκων φόρων. Ειδικότερα, κατά παράβαση του δικαίου της Ε.Ε., μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος εισπράττονται τα δημοτικά τέλη, οι δημοτικοί φόροι, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, το ειδικό τέλος 5‰, ενώ ο ΦΠΑ βρίσκεται στο 13%. Φόροι παντελώς άσχετοι με την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Ποια θα είναι η στάση της ως μέλους της τρόικας, αν με βάση το άρθρο 102 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ η Ελληνική Κυβέρνηση αποφασίσει να δρομολογήσει τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 13% σε 5% όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη της Ε.Ε.;
2. Προτίθεται να εισηγηθεί την αποσύνδεση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος από φόρους προς τρίτους, ώστε να ανακουφιστούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια;

Απάντηση του κ. Moscovici εξ’ ονόματος της Επιτροπής  
2 Αυγούστου 2016
Τόσο οι φόροι υπέρ τρίτων όσο και οι συντελεστές ΦΠΑ παραμένουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα θέματα αυτά συνδέονται στενά με τις πολιτικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2015, με στόχο τη χρηματοδοτική ενίσχυσή της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Στο μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) υπάρχει δέσμευση εκ μέρους των αρχών για τον εξορθολογισμό του συστήματος ΦΠΑ και την επανεξέταση της φορολόγησης της ενέργειας. 

Οι εν λόγω δεσμεύσεις αναμένεται να περιορίσουν τις υφιστάμενες στρεβλώσεις και να προωθήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη στροφή προς λιγότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας. Προσδοκάται ότι, στην προσπάθεια αυτή, θα ληφθούν μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν τυχόν επιπτώσεις στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή των εν λόγω δεσμεύσεων.