Με την απόφασή της 2ας Ιουνίου, η Bundestag εκτός των όποιων προβλημάτων θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε διπλωματικό επίπεδο βραχυπρόθεσμα...
Με την απόφασή της 2ας Ιουνίου, η Bundestag εκτός των όποιων προβλημάτων θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε διπλωματικό επίπεδο βραχυπρόθεσμα, αλλά και στο εσωτερικό της, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια οι τουρκικής καταγωγής κάτοικοι στην Γερμανία, με αντιπροσώπευση σε θεσμούς και όργανα του Γερμανικού Κράτους δίνει λύση στις....ενοχές της.
Με την απόφαση αυτή θέλει να "απενοχοποιηθεί" από τις ευθύνες της πολιτικής που ακολούθησε η τότε Γερμανία και της άμεσης και κατά πολλούς καθοριστικής γερμανικής εμπλοκής σε υψηλό επίπεδο στο Ανατολικό Μέτωπο με την ευθεία εμπλοκή της στα όσα διαδραματίστηκαν σ' αυτό. Με τις γενοκτονίες όχι μόνο των Αρμενίων, αλλά και Ασσυρίων, Ελλήνων του Πόντου κ.α.
Σε κείμενό του ο Μανώλης Κωστίδης γράφει στο www.thepressroom.gr: "Ένας από τους βασικούς λόγους που έχει προκαλέσει αναταραχή στην Τουρκία «το ψήφισμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων» του γερμανικού Κοινοβουλίου, δεν είναι μόνο η άρνηση της Άγκυρας σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα.
Η Άγκυρα θεωρεί πως η αναγνώριση της γενοκτονίας από τους Γερμανούς οι οποίοι ήταν σύμμαχοι τους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις θέσεις τους για τη μη ύπαρξη συστηματικού σχεδίου εξόντωσης του Αρμενικού πληθυσμούς της Ανατολίας.
Το 1915 όπου ξεκίνησε η σφαγή και ο εκτοπισμός των Αρμενίων, ο έλεγχος του Οθωμανικού Στρατού ήταν στα χέρια των Γερμανών καθώς ήταν σύμμαχοι. Αρχιστράτηγος του στρατού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν ο Λίμαν Φον Σάντερς.
Βέβαια τις εντολές έδιναν ο Ενβέρ Πασάς όπως και ο Ταλάτ Πασάς όμως οι Γερμανοί ήξεραν όλες τις εξελίξεις για όλα όσα συνέβαιναν στο ανατολικό μέτωπο.
Αυτό άλλωστε αναφέρεται και στο ψήφισμα πως «παρά τις προειδοποιήσεις των διπλωματών της εποχής η Γερμανία δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει αυτή το έγκλημα που είναι μια γενοκτονία κατά των Αρμενίων και άλλων Χριστιανών και αυτό είναι ντροπή».