«Κατάργηση επιδότησης εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων της Θράκης» «Το Επιμελητήριο Ξάνθης ...
«Κατάργηση επιδότησης εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων της Θράκης»
«Το Επιμελητήριο Ξάνθης ενημερώνει όλα τα μέλη του, τους εργαζόμενους και την κοινωνία της Ξάνθης ότι με την υπ’ αριθμόν 13311/273 Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 997/11-4-2016 ΦΕΚ καταργήθηκε το άρθρο 21 του Ν. 1767/1988 που προέβλεπε την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων των Παραμεθορίων Περιοχών της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Ξάνθης.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης πιστοί στη πολιτική που χάραξαν και υλοποιούν, βάλλουν παντοιοτρόπως και με πρωτοφανή μανία κατά των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων της πολύπαθης Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης, αποφασίζοντας αυτή τη φορά να καταργήσουν ένα νόμο που στήριξε από το 1988 χιλιάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας στο Νομό Ξάνθης και σε ολόκληρη την Περιφέρεια μας.
Η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορώντας επιδεικτικά για την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων επιχειρήσεων των παραμεθορίων περιοχών και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης που ήδη πλήττεται από ανεργία και φτώχια, απαξιώνει όλους τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας μας που ζητούν τη συνέχιση της επιδότησης αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων.
Αποφάσισε με διαδικασίες fast track, χωρίς συζήτηση και διαβούλευση την κατάργηση του συγκεκριμένου κινήτρου που διατηρούσε εκατοντάδες επιχειρήσεις στην «εντατική» και χιλιάδες εργαζόμενους στην εργασία χωρίς καν να διευκρινίσει τις προθέσεις της αναφορικά με τα 225 εκατομμύρια Ευρώ που οφείλει το Κράτος στις επιχειρήσεις.
Δίνει έτσι τη «χαριστική βολή» σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Όλα αυτά τη στιγμή που τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜΘ ζητούσαν επανειλημμένως και επίμονα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη. Μάλιστα στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο μας, η οποία ήταν η μοναδική όπου παραβρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν δώσει τη διαβεβαίωση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταργηθεί η επιδότηση μέχρι να υπάρξει γνωμοδότηση – νομική τεκμηρίωση περί της συμβατότητας του κινήτρου.
Παρά τις επίμονες, έντονες και συνεχής διαμαρτυρίες καθώς και τις έγγραφες και προφορικές οχλήσεις των Επιμελητηρίων της Περιφέρειάς μας, για την καταβολή των οφειλομένων προς τις επιχειρήσεις που παραμένουν απλήρωτες από το 2010, τις υποσχέσεις των υπουργών για τη διευθέτηση του προβλήματος με καταβολή χρημάτων ή συμψηφισμό, την προσφυγή εκατοντάδων επιχειρήσεων στη Δικαιοσύνη, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους και στον επιχειρηματικό κόσμο του Νομού Ξάνθης και την τοπική κοινωνία.
Τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης έχουν ήδη αναθέσει την υπόθεση σε εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία, προκειμένου να συνταχθεί γνωμοδότηση για την νομιμότητα των επιδοτήσεων του εργοδοτικού κόστους στις παραμεθόριες περιοχές σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Νομοθεσία και θα προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα από τον ΟΑΕΔ αλλά και να διατηρηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Αρχικά οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης ήταν ότι η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους ήταν «παράνομη» μετέπειτα ο αρμόδιος υπουργός την χαρακτήρισε το κίνητρο «παρωχημένο» και ενώ εμείς περιμέναμε μεταρρυθμίσεις για στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας καταργήθηκε το τελευταίο «ανάχωμα» που είχε η Περιφέρειας μας, με συνέπεια να οδηγούνται στη «λαιμητόμο» εκατοντάδες επιχειρήσεις, στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι «βυθίζοντας» ακόμη περισσότερο στη φτώχια, την ανεργία και την απόγνωση την κοινωνία του Νομού μας και της Περιφέρειας μας.»
Με μακροσκελή επιστολή της η Νομαρχιακή Επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει στην “επιστολή ΕΒΕ” για την επιδότηση εργασίας, το γνωστό μέχρι τώρα “12%” και την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει περί «κρατικές ενισχύσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό ή επηρεάζουν τις συναλλαγές, είναι ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά».
Πάντως όλοι περιμένουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες Βουλευτές και στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων για την αποκατάσταση της εργασιακής και κοινωνικής τάξης που διαταράσσετε έντονα.
«Σε απάντηση των ετεροχρονισμένων επιχειρημάτων του Επιμελητηρίου Ξάνθης, το οποίο με καθυστέρηση 6 ετών θυμήθηκε να διαμαρτυρηθεί για την κατάργηση της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων των Παραμεθόριων Περιοχών, αναφέρουμε ότι στόχος μας δεν είναι η παράνομη επιδότηση των επιχειρήσεων των περιφερειών μας, αλλά η δημιουργία σταθερού και συμβατού με την κοινή αγορά καθεστώτος χορήγησης περιφερειακών ενισχύσεων.
Θέλοντας να είμαστε ξεκάθαροι, σαφείς και όχι λαϊκιστές, σημειώνουμε ότι το μέτρο, που προβλέφθηκε με το άρθρο 21 του Ν. 1767/1988, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 1836/1989 και εν συνεχεία εξειδικεύονταν μέχρι το 2009 με διαδοχικώς εκδοθείσες Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες πολλές φορές βρίσκονταν και εκτός νομοθετικής εξουσιοδοτήσης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, αντίκειται την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά το ζήτημα των Κρατικών Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα, όπως αναπτύσσεται στο άρθρο 107 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και ιδίως στο άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχεία α) και γ).
Είναι γνωστό ότι κρατικές ενισχύσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό ή επηρεάζουν τις συναλλαγές, είναι ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, ενώ ειδικές εξαιρέσεις μπορούν να προβλεφθούν μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της έγκρισης κανονισμών εξαιρέσεων. Τέτοια εξαίρεση προβλέπει ο Γενικός Κανονισμός Απαλλαγής κατά Κατηγορία «ΓΚΑΚ» (σημειώνουμε ότι αναφερόμαστε στον υπ’ αριθμ. 651/2014 ισχύοντα Κανονισμό και όχι στον καταργηθέντα υπ’ αριθμ. 800/2008 Κανονισμό που -είτε από άγνοια, είτε από προχειρότητα είτε από σκοπιμότητα- επικαλούνται οι υποκινητές αυτού του «ντόρου»), ο οποίος όμως εξαρτά κάθε παρεχόμενη παρέκκλιση υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και περιορισμούς. Έτσι συμβατές με την εσωτερική αγορά δύνανται να θεωρηθούν και ορισμένες μορφές ενισχύσεων σε συγκεκριμένες απομακρυσμένες περιφέρειες, εφόσον στοχεύουν στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης μιας περιοχής και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στο ως άνω συγκεκριμένο πλαίσιο η επιδότηση του μισθολογικού κόστους είναι συμβατή με την εσωτερική αγορά μόνο όταν γίνεται λόγος για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες προσδιορίζονται από τον ισχύοντα Κανονισμό με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η εν γένει, αδιαβάθμητη και απεριόριστης διάρκειας επιδότηση των εργαζομένων κάθε επιχείρησης ανεξαρτήτως χρόνου ενάρξης της λειτουργίας αυτής, ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για νέα ή παλιά επένδυση, ανεξαρτήτως του μεγέθους της και ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της διατήρησης αυτών.
Τα καθεστώτα δε κρατικών ενισχύσεων των κρατών – μελών που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό ρητώς προβλέπεται ότι υποβάλλονται και σε εκ των υστέρων αξιολογήσεις, ενώ σκοπός κανενός δεν θα πρέπει να είναι η παράνομη παροχολογία, η οποία εν συνεχεία αναζητείται, αφήνοντας έκθετους τους δήθεν «δικαιούχους», αλλά η ανάπτυξη ενός συμβατού με την εσωτερική αγορά συστήματος κρατικών περιφερειακών ενισχύσεων, επί του οποίου η Περιφέρεια και ο Νομός μας διεκδικεί σημαντικό μερίδιο.
Αυτοί τέλος που υποκινούν το όλο θέμα, πρέπει να απαντήσουν στο αυτονόητο: Γιατί επί 6 χρόνια, που δεν χορηγούνταν η σχετική επιδότηση τηρούσαν «σιγή ιχθύος»;;;
Προφανώς διότι γνώριζαν τότε, όπως και τώρα, ότι η εν λόγω επιδότηση είναι ασύμβατη με την εσωτερική αγορά!! Και επειδή κάποιοι επικαλούνται την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετικό ερώτημα που υπεβλήθη από την κ. Σπυράκη διερωτώμεθα: Γνωρίζει το Επιμελητήριο Ξάνθης ότι σύμφωνα με την απάντηση της κ. Vestager η χορήγηση ενισχύσεων περιφερειακού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνο για αρχικές επενδύσεις, ενώ το μισθολογικό κόστος μπορεί να επιδοτηθεί μόνο σε αυτές, και μάλιστα υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις;;;;
Το νομικό πλαίσιο, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ανέλυσαν επαρκώς οι βουλευτές του Νομού Ξάνθης σε συνάντηση που είχαν με το Επιμελητήριο Ξάνθης, ενώ κατέστησαν σαφές ότι στόχος τους είναι όχι να καταργηθούν οι περιφερειακές ενισχύσεις, αλλά να προβλεφθούν τέτοιες κατά τρόπο σύννομο και συμβατό με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να υπάρξει στο Νομό μας πραγματική ανάπτυξη, να μειωθούν οι δυσκολίες, να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως να γίνουν νέες επενδύσεις.
Σε αυτή τη γραμμή κινούμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση, με σοβαρότητα, συνέπεια και δουλειά διεκδικούμε την ανάπτυξη, η οποία θα φέρει θέσεις εργασίας.
Οι επιχειρηματίες της Περιφέρειάς μας το έχουν ήδη κατανοήσει όπως και αρκετοί πρόεδροι επιμελητηρίων.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, απαξιώνοντας το ρόλο του. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο Δυστυχώς γι αυτόν οι επιχειρηματίες του τόπου, γνωρίζουν.»