Στα ορεινά της Κρήτης ζει ένα δεντράκι, ηαμπελιτσιά,συγγενικό της φτελιάς που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Από το ξύλο αμπελιτσιάς κατασκ...
Στα ορεινά της Κρήτης ζει ένα δεντράκι, ηαμπελιτσιά,συγγενικό της φτελιάς που κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Από το ξύλο αμπελιτσιάς κατασκευάζονται παραδοσιακά οι μαγκούρες των βοσκών στην Κρήτη.
Το Κρητικό Ραβδί, ή αλλιώς Κατσούνα, αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του σώματος των Κρητικών. Ηλικιωμένοι και νέοι Βοσκοί Κρητικοί κρατούσαν συνεχώς μια Κατσούνα για να τους βοηθάει στο περπάτημα και κυρίως ανεβαίνοντας ορεινές περιοχές, όπου βοσκούσαν τα ζώα τους και παρέμεναν εκεί για ημέρες. Ήταν πολύτιμο εργαλείο για την μεταφορά του σακουλιού τους, που περιείχε το καθημερινό κολατσιό και νερό που ετοίμαζε η νοικοκυρά Κρητικοπούλα.
Πολύτιμες χρήσεις της Κατσούνας ακόμη ήταν να καθαρίζουν οι βοσκοί με αυτήν τα μονοπάτια τους, αλλά και να εγκλωβίζουν με τη ράχη της τα ζώα τους που θέλουν να τους ξεφύγουν, ενώ σε εμπόλεμες εποχές αποτελούσε και όπλο εναντίον του εχθρού. Ακόμα και σήμερα, η Κατσούνα χρησιμοποιείται από πολλούς Κρητικούς βοσκούς και κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, ενώ συμβολίζει ταυτόχρονα την Κρητική υπερηφάνεια και παράδοση.
Η κατασκευή της κατσούνας απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο σε μια εποχή που ο καταναλωτής δυσκολεύεται να διαθέσει ακόμα και 10 ή 20 ευρώ που κοστίζει. Οι ακριβότερες, αυτές που είναι πιο παχιές και απαιτούν περισσότερη δουλειά, κοστίζουν 50 ευρώ.
Oι κατσούνες κατασκευάζονται και από ξύλο πρίνου ή και από αγριλιές.
Για να βρεις αυτά τα ξύλα, πρέπει να μπεις μέσα στο δάσος, στα πρινάρια, στους βάτους. Μεγάλη φασαρία και πολύ δουλειά. Είναι όμως σπουδαίο πράγμα, να βλέπεις ένα κομμάτι ξύλο, στο οποίο πολύ δεν δίνουν σημασία αν το δουν στο χωράφι ή στο δρόμο, να γίνεται τελικά κατσούνα. Μια κατσούνα δεν γίνεται γρήγορα. Θέλει περίπου μιάμιση με δυο μέρες.
πηγη: http://www.neoiorizontes.gr