Τι κι αν τις τελευταίες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως, και δευτερευόντως ο Αχμέτ Νταβούτογλου ξιφουλκούν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτει...
Τι κι αν τις τελευταίες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως, και δευτερευόντως ο Αχμέτ Νταβούτογλου ξιφουλκούν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών για την πολιτική τους στον συριακό εμφύλιο, με αιχμή την κατηγορηματική άρνηση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει ως «τρομοκράτες» του Κούρδους της Συρίας του PYD, τους οποίους αντιθέτως αντιμετωπίζουν ως κρίσιμο – και αξιόμαχο – παράγοντα στην προσπάθεια εξουδετέρωσης του ISIS…
Η χθεσινή ενημέρωση στο State Department, στην οποία συμμετείχε και ο δημοσιογράφος του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου, χαρακτηρίστηκε από το πόσες φορές επαναλήφθηκε από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο, Μαρκ Τόνερ, το ότι οι ΗΠΑ διαφωνούν με την Τουρκία στο θέμα του PYD και πως δεν θεωρούν την κουρδική οργάνωση της Συρίας, ως «τρομοκρατική», τόσο μάλιστα επιδεικτικά («δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση» ανέφερε σε μια από τις 9 σχετικές αναφορές), που θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει νέος γύρος σχετικών επιθετικών αναφορών από την πλευρά του Ερντογάν.
Η ενημέρωση κυριαρχήθηκε από το θέμα της Συρίας, καθώς σήμερα ξεκινάνε στο Μόναχο της Βαυαρίας (Γερμανία) συνομιλίες Αμερικανών – Ρώσων, εν όψει και της διάσκεψης ασφαλείας που ακολουθεί, με την αμερικανική πλευρά να εμφανίζεται απρόθυμη να προβεί στην οποιαδήποτε δέσμευση που θα μπορούσε να προκαλέσει τον εκτροχιασμό της πολιτικής διαδικασίας.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, παρότι αναγνώρισε τα σημαντικά επιτεύγματα των κυβερνητικών δυνάμεων το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ότι θα κορόιδευε τον εαυτό του όποιος σχημάτιζε την πεποίθηση ότι αυτή η σύγκρουση μπορεί να κερδηθεί στρατιωτικά, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στις δυνάμεις που ασκούν επιρροή επί του καθεστώτος Άσαντ, ονοματίζοντας το Ιράν και τη Ρωσία, να πείσουν τον Σύρο ηγέτη ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση.
Την αναφορά του Μαρκ Τόνερ ακολούθησε εύστοχη ερώτηση, ότι αν δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική νίκη των δυνάμεων του Άσαντ, τότε ποιος θα αναλάβει να τον σταματήσει, ποιος θα αποτρέψει τη στρατιωτική επικράτηση, με τον εκπρόσωπο να αναφέρει ουσιαστικά, «όχι πάντως εμείς» (Well, again, we’re not) και ουσιαστικά αποστασιοποιήθηκε από το ενδεχόμενο εμπλοκής στην περιοχή για την υποστήριξη «ζώνης ασφαλείας» !
Οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να πάρουν κάποια διευκρινιστική απάντηση στην αναφορά του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Washington Post και τον Ντέιβιντ Ιγκνέισιους, σε «Σχέδιο Β’». Ο Τόνερ περιορίστηκε να απαντήσει ότι υπάρχουν άλλες επιλογές πέραν του σχεδίου αποκλιμάκωσης μέσω διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια μιας συμφωνίας για μια μεταβατική πολιτική διαδικασία, η οποία δεν θα περιλαμβάνει τον Άσαντ.
Αρνήθηκε ωστόσο να γίνει πιο «κατατοπιστικός» γι’ αυτές τις εναλλακτικές επιλογές. Όταν όμως ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει στροφή στις εναλλακτικές δυνατότητες στην περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει στο Μόναχο, ο Μαρκ Τόνερ απάντησε, ότι «δεν θέλω να πω ότι στο τέλος της αυριανής μέρας [σ.σ. σήμερα] εάν δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος να αναφερθεί, τότε ξαφνικά θα αλλάξουμε την κατεύθυνσή μας».
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο εκπρόσωπος του αρνήθηκε να μετακινηθεί από τη θέση της παροχής «μη φονικής» (non lethal) βοήθειας στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, όταν ρωτήθηκε εάν θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους να τους δοθούν αντιαεροπορικά συστήματα.
Πρόσθεσε δε ότι διεξάγονται συζητήσεις με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, υπονοώντας ότι αντικείμενο έχουν να αποτραπεί ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών με όπλα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση, εμπλέκοντας Ουάσιγκτον και Μόσχα…