Τη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή που ακολούθησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το φθινόπω...
Τη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή που ακολούθησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση το φθινόπωρο του 2015, προτού συμφωνηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών για περιορισμό των προσφυγικών ροών, φανερώνει εσωτερικό ευρωπαϊκό έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα www.euro2day.gr και η δημοσιογράφος Αγγελική Παπαμιλτιάδου.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο κ. Ερντογάν εμμέσως πλην σαφώς απείλησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τούσκ ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να πλημμυρίσει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία με πλήθος προσφύγων, στην προσπάθειά του να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που του είχε προσφέρει ως βοήθεια η Κομισιόν.
«Μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ανά πάσα στιγμή και να βάλουμε τους πρόσφυγες σε λεωφορεία», εμφανίζεται να δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στο αίτημά του για περισσότερα χρήματα, ο κ. Ερντογάν «πάτησε» επανειλημμένα στα προγράμματα στήριξης που έδωσε η ευρωζώνη στην Ελλάδα, σχολιάζοντας μάλιστα ότι αντί να δίνει δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε επενδύσει χρήματα για τη δημιουργία μίας ασφαλούς ζώνης για πρόσφυγες μέσα στη Συρία.
Όταν οι κ.κ. Γιούνκερ και Τουσκ απάντησαν ότι η βοήθεια που δόθηκε Ελλάδα αποσκοπούσε στο να προστατευθεί το ευρώ, και συνεπώς δεν μπορεί να συγκριθεί με την οικονομική στήριξη της Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Ερντογάν τους διέκοψε, ανταπαντώντας ότι το προσφυγικό απειλεί την ίδια τη Ζώνη Σένγκεν.
«Λοιπόν, τι θα κάνετε με τους πρόσφυγες εάν δεν πετύχετε συμφωνία; Θα σκοτώσετε τους πρόσφυγες;», ρωτά τους συνομιλητές του ο τούρκος πρόεδρος.
Σε αυτό το σημείο μπαίνουν στο «τραπέζι» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών και η χαλάρωση των θεωρήσεων (visa) για τουρκικά διαβατήρια που μπαίνουν στη Ζώνη Σένγκεν. Ο κ. Ερντογάν σημειώνει μάλιστα ότι η τότε καθυστέρηση στην έκδοση της ευρωπαϊκής έκθεσης προόδου για την υποψηφιότητα της Τουρκίας δεν βοήθησε το κόμμα του να κερδίσει τις εκλογές.
Ο κ. Γιούνκερ διαβεβαιώνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ετοιμότητα για πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και για χαλάρωση των θεωρήσεων, όμως όταν ο κ. Ερντογάν κατηγορεί την Ευρώπη ότι κοροϊδεύει την Τουρκία επί δεκαετίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν απαντά αιχμηρά ότι η Άγκυρα δεν ήταν πάντα δημοκρατία τα τελευταία 53 χρόνια.
Ο τούρκος πρόεδρος απαντά δηκτικά ότι θα ήταν καλύτερα να μην συγκρίνονται η Τουρκία με το Λουξεμβούργο – χώρα προέλευσης του κ. Γιούνκερ – καθώς το δουκάτο ισοδυναμεί με μία τουρκική κωμόπολη.
Το θέμα του ευρωπαϊκού σεβασμού μένει στο προσκήνιο για λίγη ώρα, και τέλος οι δύο πλευρές συμφωνούν να εξετάσουν τις προοπτικές συμφωνίας σε επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Τίμερμανς στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι τελικά Βρυξέλλες και Άγκυρα κατέληξαν σε συμφωνία για τη βοήθεια 3 δισεκ. ευρώ το 2016-17, αν και η Κομισιόν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερη βοήθεια στο μέλλον. Παράλληλα, εφόσον αποδειχτεί μείωση των προσφυγικών ροών, οι Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει να αναθερμάνουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να απελευθερώσουν τις visa τη διετία 2016-17.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα:
Αποκαλυπτικά εμπιστευτικά έγγραφα του Euro2day.gr δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι από τις 16 Νοεμβρίου και όταν είχε ήδη συμφωνηθεί το λεγόμενο Action Plan μεταξύ Τουρκίας και Κομισιόν, ο κ. Ερντογάν σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αττάλεια της Τουρκίας, απείλησε ότι εάν η ΕΕ δεν συνδέσει το προσφυγικό με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα:
1. Στείλει με λεωφορεία πρόσφυγες σε Ελλάδα και Συρία και θα αφήσει τους πρόσφυγες και δη μικρά παιδιά να… πνίγονται στις ακτές της.
2. Δεν αποδέχεται τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια που είχε συμφωνήσει και θέλει 3 δισεκατομμύρια τον χρόνο τουλάχιστον, διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία.
3. Ζητά άνοιγμα όλων των κεφαλαίων ένταξης συντομότερα και δεν επιδέχεται υποδείξεις από την Κομισιόν.
4. Η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, μετά από αίτημα του ιδίου του Ερντογάν για να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές.