Ομολογία-βόμβα για μίζα σχεδόν 8 εκατομμυρίων που στοχοποιεί πλέον και δεύτερο Έλληνα πρώην υπουργό, πέραν του Άκη Τσοχατζόπουλου, έδωσε...
Ομολογία-βόμβα για μίζα σχεδόν 8 εκατομμυρίων που στοχοποιεί πλέον και δεύτερο Έλληνα πρώην υπουργό, πέραν του Άκη Τσοχατζόπουλου, έδωσε πριν από ένα μήνα σε δικαστήριο του Μονάχου ο ηλικίας 72 ετών πρώην μάνατζερ της Krauss-Maffei Wegmann (KMW).
Η κατάθεση αυτή, που ζητείται από τις ελληνικές αρχές για να αξιολογηθεί, αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην υπόθεση για τις μίζες. Κι αυτό γιατί εν ολίγοις ο Γερμανός ομολογεί ότι η εταιρία του, που πέραν των άλλων είχε και τα Leopard, «λάδωσε» με τουλάχιστον 7,9 εκατομμύρια ευρώ και δεύτερο (πρώην) κυβερνητικό στέλεχος στην Ελλάδα.
Οι αριθμοί είναι καταιγιστικοί. Μάλιστα οι ανακριτικές αρχές της Ελλάδος έχουν ζητήσει τη συγκεκριμένη κατάθεση από το Γερμανικό Δικαστήριο, καθώς αυτή δόθηκε πριν από ένα περίπου μήνα.
Ο 72χρονος μάνατζερ δικάστηκε σε δικαστήριο του Μονάχου για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απόπειρα απάτης. Η εισαγγελία εκτιμά ότι για την προμήθεια 24 οβιδοβόλων συνολικής αξίας 188 εκατομμυρίων ευρώ είχαν πληρωθεί «μίζες» ύψους 7,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα χρήματα αυτά φερόταν να έχει καταβάλει Έλληνας σύμβουλος ή διαμεσολαβητής της KMW, χρεώνοντάς τα ως «έξοδα για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών». Αλλά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο από το συνολικό ποσό κατέληξε τελικά στον πρώην μάνατζερ της KMW. Ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι αυτό συνέβη επειδή ο Έλληνας διαμεσολαβητής του έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε «καθαρά φιλική βάση» στην προμήθεια. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, σε συμβόλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ μία προμήθεια ύψους 2 έως 3% ανταποκρινόταν «στα δεδομένα της αγοράς».
Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι η ίδια η KMW ποτέ δεν κατέβαλε απευθείας «ωφέλιμες πληρωμές» και ότι οι όποιες συναλλαγές με το εξωτερικό γίνονταν μονίμως μέσω τοπικών αντιπροσώπων ή διαμεσολαβητών, ενώ έκανε λόγο για πληρωμές προς τον τότε διευθυντή εξοπλισμών.
Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, που έδωσε πληροφορίες για το θέμα, ο κατηγορούμενος ανέφερε στο δικαστήριο ότι «ήταν γνωστό ότι στις χώρες της νότιας Ευρώπης δεν θα μπορούσαν να συναφθούν συμβόλαια χωρίς να γίνουν αυτές οι πληρωμές», για να συμπληρώσει ότι ο ίδιος δεν ήθελε καν να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες και δεν υπέβαλε σχετικές ερωτήσεις προς τους τοπικούς συνεργάτες στην Ελλάδα.
«Η στάση η δική μου, η δική μας, ήταν: αφήστε με στην ησυχία μου, δεν είναι δική μας υπόθεση», ανέφερε στο δικαστήριο ο 72χρονος πρώην μάνατζερ της KMW. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα όμως, η κατηγορία της δωροδοκίας έχει πλέον παραγραφεί. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Συνεπώς αυτή η κατάθεση έχει πλέον αξία -σημαντική όμως- μόνο για τα ελληνικά δικαστήρια και τους Έλληνες αξιωματούχους.