Σε αναζήτηση 600 εκατ. ευρώ, ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τους αυτοκιν...
Σε αναζήτηση 600 εκατ. ευρώ, ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τους αυτοκινητοδρόμους. Το ποσό δεν μπορεί να μεταφερθεί στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς είναι πολύ μεγάλο και ήδη στο νέο ΕΣΠΑ έχουν μεταφερθεί πολλά έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, ενώ και οι Βρυξέλλες είναι αντίθετες στο ενδεχόμενο αυτό.
Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όπως ξέρετε, το νέο ΕΣΠΑ έχει λίγα χρήματα για έργα υποδομής. Οι αυτοκινητόδρομοι χρειάζονται αρκετά χρήματα και επομένως εάν μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ θα καλύψουν τους πόρους του ισχύοντος, το οποίο έχει και τη γραμμή του μετρό. Μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να μεταφερθούν. Μπορούν εν δυνάμει να μεταφερθούν μετά μια διαπραγμάτευση, αλλά νομίζω ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να αφήσουμε χρόνο να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το σύνολο των αυτοκινητόδρομων αναφορικά με τις συμβάσεις, τη διαπραγμάτευση δηλαδή που υπάρχει εν εξελίξει, καθώς και την ολοκλήρωσή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένου ότι ως κυβέρνηση έχουμε δεσμευθεί ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα».
Σε ό,τι αφορά, πάντως, την τύχη των υπολοίπων έργων του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ο αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη απενταχθεί 917 έργα, ενώ προβλέπεται να απενταχθούν και άλλα 487. Από την άλλη, στο νέο ΕΣΠΑ μεταφέρονται έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ, ενώ 3,5 δισ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για τα λεγόμενα «έργα-γέφυρες» που μεταφέρονται στη νέα προγραμματική περίοδο.
Χθες, εξάλλου, ανακοινώθηκε η προδημοσίευση τεσσάρων δράσεων που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του νέου ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ που έχουν ως στόχο τη δημιουργία 7.000 νέων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για τις ακόλουθες δράσεις:
• Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αφορά πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1991 και είτε είναι άνεργοι είτε εργάζονται, αλλά όχι ως μισθωτοί. Στόχος να ωφεληθούν 2.200 πτυχιούχοι και να δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας.
• Νεοφυής επιχειρηματικότητα. Στόχος να ωφεληθούν 2.500 νέες επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 4.500 νέες θέσεις εργασίας.
• Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Στόχος να ωφεληθούν 1.600-1.800 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας.
• Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος να ωφεληθούν 600-700 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας.
Οι δράσεις αυτές θα χαρακτηρίζονται από τις ακόλουθες καινοτομίες:
-Χρήση της ρήτρας ευελιξίας, δηλαδή δυνατότητα χρηματοδότησης δαπανών που εμπίπτουν στο πεδίο ενίσχυσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
-Δυνατότητα επιπλέον ενίσχυσης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες της τρίτης και τέταρτης δράσης (από 40% σε 50%) εάν πιστοποιηθεί η πρόσληψη νέου προσωπικού.
-Επιδότηση του κόστους φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, αλλά και του κόστους μετεγκατάστασης σε υφιστάμενες βιομηχανικές περιοχές, επιχειρηματικά και τεχνολογικά πάρκα.
-Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης των νεοφυών επιχειρήσεων έτσι ώστε οι πιο επιτυχημένες και δυναμικές να ενισχύονται και σε δεύτερη φάση μέσω των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που σχεδιάζει το υπουργείο.