Πριν από πολλά χρόνια οι ερευνητές ανέδειξαν τη σημαντική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη σεξουαλική δραστηριότητα και το αίσθημα ευχαρίστ...
Πριν από πολλά χρόνια οι ερευνητές ανέδειξαν τη σημαντική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη σεξουαλική δραστηριότητα και το αίσθημα ευχαρίστησης που αντλεί κανείς από τον εαυτό του και τον κόσμο.
Σε μια αντιπροσωπευτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1000 γυναίκες το σεξ αναφέρθηκε ως η νούμερο 1 δραστηριότητα που τις κάνει πιο ευτυχισμένες.
Παράλληλα, δεδομένα από 16000 αμερικανούς σχετικά με το εισόδημα, τη σεξουαλική δραστηριότητα και τα επίπεδα ευτυχίας, οδήγησαν ειδικούς οικονομολόγους στο πολυσυζητημένο συμπέρασμα μιας μελέτης του 2004 σύμφωνα με το οποίο, η αύξηση της συχνότητας της σεξουαλικής πράξης από μία φορά το μήνα σε μια φορά την εβδομάδα αύξησε τα επίπεδα ευτυχίας των ατόμων στο ίδιο βαθμό που θα τα αύξαναν επιπλέον 50.000 δολάρια στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Οι παραπάνω μελέτες όμως, αν και αναδεικνύουν τη συσχέτιση μεταξύ του σεξ και της ευτυχίας, δεν δείχνουν ότι το περισσότερο σεξ προκαλεί περισσότερη ευτυχία. Ίσως απλά οι άνθρωποι που είναι πιο ευτυχισμένοι κάνουν πιο συχνά σεξ. Για να αποδειχθεί μια αιτιώδης σχέση, οι επιστήμονες θα έπρεπε να συστήσουν σε ζευγάρια να έχουν πιο συχνά σεξουαλική επαφή και να εκτιμήσουν αν αυτό θα τα κάνει πιο ευτυχισμένα. Πρόσφατα μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο CarnegieMellon προχώρησε στο παραπάνω εγχείρημα και βρήκε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν 54 ενήλικα ζευγάρια, παντρεμένα και ετεροφυλόφιλα, τα οποία ρωτήθηκαν πόσο συχνά έχουν σεξουαλική επαφή, πόσο την απολαμβάνουν, ενώ παράλληλα με τη βοήθεια ειδικών ερωτηματολογίων που αξιολογούν την ενέργεια και τη διάθεση εκτιμήθηκε το πόσο ευτυχισμένα είναι σε γενικές γραμμές.
Τα μισά από τα ζευγάρια, τα οποία επιλέχτηκαν με τυχαίο τρόπο συνέχισαν τις ζωές τους ως συνήθως, αλλά στα άλλα μισά δόθηκε η οδηγία να διπλασιάσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Αν είχαν σεξουαλική επαφή μια φορά το μήνα, το οποίο ήταν και το κατώτερο όριο για την εισαγωγή τους στη μελέτη, έπρεπε να έχουν δυο φορές το μήνα. Εάν είχαν 3 φορές την εβδομάδα θα έπρεπε να έχουν 6 φορές την εβδομάδα.
Παράλληλα, για 90 ημέρες, όσο διαρκούσε η μελέτη, οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να συμπληρώνουν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σχετικά με την ποιότητα της σεξουαλικής επαφής που είχαν την προηγούμενη ημέρα και τη διάθεση τους μετά από αυτή. Κάποια ζευγάρια στην πειραματική ομάδα μπόρεσαν πράγματι να διπλασιάσουν τη συχνότητα της σεξουαλικής τους δραστηριότητας και κατά μέσο όρο βρέθηκε μια αύξηση της τάξεως του 40%.
Η αύξηση αυτή, όμως, δεν τους έκανε πιο ευτυχισμένους. Στην πραγματικότητα η ευεξία τους μειώθηκε ιδιαίτερα, όπως φάνηκε από τις εκτιμήσεις των επίπεδων ενέργειας και ενθουσιασμού, ενώ επίσης μειώθηκε και η ποιότητα της σεξουαλικής τους δραστηριότητας. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ανέφεραν ότι η επιπλέον συνουσία δεν τους προσέφερε μεγάλη ευχαρίστηση.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, φαίνεται πως η σεξουαλική πράξη όταν γίνεται για άλλο λόγο πέρα από ότι το ζευγάρι έχει όρεξη και το επιθυμεί, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ποιοτική και να έχει αρνητική επίπτωση στη μετέπειτα διάθεση.
Είναι σημαντικό λοιπόν τα ζευγάρια να επικεντρωθούν στην ποιότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας και όχι στην ποσότητα. Άλλωστε, εάν η σεξουαλική πράξη τους προσφέρει ευχαρίστηση είναι πολύ πιθανό να την αναζητούν συχνότερα. Είναι η ευχαρίστηση που αντλείται από την ίδια την πράξη που βελτιώνει τη διάθεση και όχι το πόσο συχνά λαμβάνει χώρα.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr