GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καρδιοπάθεια και Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μια σύγχρονη μεταβολική επιδημία με πολλαπλές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι αποτέλε...

Ο διαβήτης είναι μια σύγχρονη μεταβολική επιδημία με πολλαπλές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι αποτέλεσμα της αύξησης του σακχάρου του αίματος, γιατί ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την απαραίτητη ινσουλίνη, ώστε να συμβάλλει στην καύση του σακχάρου. 

Επομένως διαβητικός είναι ο ασθενής που ο οργανισμός του δεν μπορεί να ρυθμίσει σε σταθερό φυσιολογικό επίπεδο το σάκχαρο του αίματός του. Ο διαβήτης ενδέχεται να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου, σε όσους έχουν υπερβολικό βάρος, σε υπερτασικούς, σε όσους έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, ενώ γυναίκες που είχαν διαβήτη κατά την κύηση εντάσσονται στα άτομα υψηλού κινδύνου. 

Ένας παράγοντας που είναι καθοριστικός στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου είναι η έγκαιρη διάγνωση, προτού προκληθούν επιπλοκές στον οργανισμό.

Ο διαβήτης αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης γενικότερα του οργανισμού, αποτελεί βασικό παράγοντα του Μεταβολικού Συνδρόμου και θεωρείται κατ’ εξοχήν πάθηση των αρτηριών. 
Σε ό,τι αφορά την καρδιά και τις επιπτώσεις του διαβήτη σε αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και σε περιφερική αγγειακή νόσο.  Ένας άνθρωπος πάνω από τα 60, που πάσχει τόσο από καρδιοπάθεια όσο και από διαβήτη, έχει μέσο προσδόκιμο ζωής μικρότερο κατά 15 χρόνια περίπου.

Η παρουσία διαβήτη σε συνδυασμό με παράγοντες κινδύνου όπως κάπνισμα, υπερχοληστερολαιμία, υπέρταση, είναι ιδιαίτερα κακός συνδυασμός και οδηγεί σε καρδιαγγειακή νόσο, μιας και οι αρτηρίες της καρδιάς προσβάλλονται συχνότερα και σε μεγαλύτερη έκταση και έτσι ο διαβητικός ασθενής κινδυνεύει περισσότερο από οποιονδήποτε άνθρωπο να υποστεί καρδιακή προσβολή.

Επομένως, παράλληλα με τη φροντίδα για τη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και οι άλλοι παράγοντες κινδύνου για την προφύλαξη της λειτουργίας του τοιχώματος των αρτηριών. 
Στέφανος Γρ. Φούσας, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας  
MD, FESC, FACC