Πέρσι τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα -Χαμόγελα στους Καπνοπαραγωγούς σε Έβρο, Κομοτηνή και Ξάνθη για την σοδειά -Έρχονται εργάτες απ...
Πέρσι τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα |
-Έρχονται εργάτες από την Βουλγαρία και απασχολούνται στα χωράφια εποχικά
Ως την καλύτερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών για την παραγωγή καπνού στην Θράκη, περιγράφει τη φετινή καλλιεργητική περίοδο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης.
Μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100, και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα, ο κ. Εσάτ Χουσεϊν, εξηγεί πως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος τόσο την άνοιξη όσο και τους θερινούς μήνες ευνόησαν ιδιαίτερα την καλλιέργεια του καπνού στην περιοχή, το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετικά επίπεδα τόσο ποιότητας όσο και ποσότητας.
“Φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων 10-12 χρόνων και σε ποιότητα και σε ποσότητα. Επειδή έκανε ζέστες και δεν είχαμε πολλές βροχές οι παραγωγοί κάνουν κουμάντο, που λέμε, και τα πράγματα πήγαν πολύ καλά δεν σταμάτησαν καθόλου να μαζεύουν καπνά” τονίζει ο ίδιος, για να συμπληρώσει πως “πιστεύουμε ότι και οι τιμές θα ανέβουν πολύ. Έχουμε συσκέψεις και επαφές με τις εταιρίες και θα πάμε καλά. Πέρσι ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων χρόνων αλλά φέτος τα πράγματα είναι αλλιώς. Πιστεύω ότι η μέση τιμή θα είναι στα 4,5 ευρώ και θα φτάσουμε και τα 5 ευρώ, στα πολύ καλά καπνά”.
Χιλιάδες θέσεις εργασίας
Όπως είναι γνωστό η παραγωγή καπνού, κυρίως στην οροσειρά της Ροδόπης αποτελεί μονοκαλλιέργεια, ενώ σημαντικές είναι και οι εκτάσεις στον κάμπο της Ξάνθης και στην πεδινή Κομοτηνή που κάθε χρόνο γεμίζουν με καπνά.
Τα καπνά απλώνονται για να ξεραθούν |
Εργάτες από Βουλγαρία
Για το σύνολο των παραγωγών η καλλιέργεια του καπνού αποτελεί οικογενειακή υπόθεση και την κύρια, αν όχι την μοναδική, πηγή εσόδων.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που λόγω μεγάλων καλλιεργειών αναζητούν χέρια εποχικής εργασίας προσφέροντας μεροκάματα για τους θερινούς αλλά και τους τελευταίους μήνες της άνοιξης. “Είναι παρά πολλά τα άτομα που ασχολούνται με τον καπνό στην περιοχή. Μια οικογένεια δηλαδή με 4 άτομα, όλοι μαζί δουλεύουν” εξηγεί ο κ. Εσάτ Χουσεΐν, τονίζοντας πως “υπάρχουν και αρκετοί εποχικοί εργάτες. Τα τελευταία χρόνια έρχονται και από την Βουλγαρία άτομα και εργάζονται, μένουν λίγες ημέρες, μαζεύουν τα καπνά και μετά φεύγουν”.
Μάλιστα ο ίδιος διευκρινίζει πως αρκετοί καπνεργάτες που δραστηριοποιούνταν τα τελευταία χρόνια στην Θράκη, αναγκάστηκαν να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό για να τα βγάλουν πέρα και έτσι το κενό τους καλύπτεται από εργατικά χέρια της γειτονικής χώρας.