GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η αυτοάνοση φλεγμονή του προστάτη και η ανδρική υπογονιμότητα

Μια νέα μελέτη από το ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία συνδέει την ανδρική υπογονιμότητα με την αυτοάνοση φλεγμονή του προστάτη αδένα. ...

Μια νέα μελέτη από το ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία συνδέει την ανδρική υπογονιμότητα με την αυτοάνοση φλεγμονή του προστάτη αδένα.

Σήμερα πολλά είναι τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν και στο 50% των περιπτώσεων η αιτία εντοπίζεται στον άνδρα. Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν την ανδρική υπογονιμότητα, συχνά το αίτιο παραμένει ανεξήγητο.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές εντόπισαν έναν αιτιολογικό παράγοντα υπογονιμότητας σε άτομα με αυτοάνοσοπολυενδοκρινικό σύνδρομο τύπου 1(APS1). Το σύνδρομο αυτό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αυτοάνοσου νοσήματος, το οποίο προκαλείται από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε υγιή κύτταρα και την καταστροφή τους. Το APS1 χρησιμοποιείται συχνά ως μοντέλο για την εξήγηση των αυτοάνοσων νοσημάτων γενικά.

Η υπογονιμότητα είναι συχνή σε άτομα και των δύο φύλων με το σύνδρομο. Ενώ έχει βρεθεί ότι η υπογονιμότητα στις γυναίκες προκαλείται από αυτοάνσοση δράση έναντι των ωοθηκών, δεν έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί τι είναι αυτό που αυξάνει τα ποσοστά υπογονιμότητας στους άνδρες με APS1. Με σκοπό λοιπόν να διερευνήσουν εάν η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να εξηγηθεί από την αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε κάποιο ανδρικό αναπαραγωγικό όργανο, οι ερευνητές εξέτασαν το ανοσοποιητικό σύστημα 93 ανδρών και γυναικών με APS1.

Βρήκαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μιας μεγάλης ομάδας ασθενών αντέδρασε σε μια πρωτεΐνη που σχηματίζεται μόνο στον προστάτη αδένα, η οποία έχει ενζυμική δράση και ονομάζεται τρανσγλουταμινάση 4. Οι άνδρες που αντέδρασαν στην τρανσγλουταμινάση 4 ήταν οι μόνοι στους οποίους εμφανίστηκε αρχικά η αντίδραση του ανοσοποιητικού κατά την έναρξη της ήβης μετά την ωρίμανση του προστάτη.

Ενδιαφέρον έχει το ότι προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει το σημαντικό ρόλο της τρανγλουταμινάσης 4 στην ανδρική γονιμότητα.

Για την καλύτερη κατανόηση των ευρημάτων η ερευνητική ομάδα εξέτασε ένα πειραματικό μοντέλο για το APS1 χρησιμοποιώντας ποντίκια που είχαν τα ίδια γενετικά ελλείμματα με τους ασθενής που είχαν το σύνδρομο. Βρέθηκε ότι τα αρσενικά ποντίκια ανέπτυξαν αυτόματα μια φλεγμονώδη νόσο στον προστάτη τους και αντέδρασαν στη τρανσγλουταμινάση 4.

Τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά κι ενδιαφέροντα γιατί ανοίγουν ένα νέο δρόμο στην κατανόηση του μηχανισμού της ανδρικής γονιμότητας. Χρειάζεται, όμως, περισσότερη έρευνα για την κατανόηση της σημαντικότητας της επίδρασης της αυτοάνοσης προστατίτιδας στην υπογονιμότητα του ανδρικού πληθυσμού.
Πηγή: medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr