GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εξέταση αίματος υπολογίζει την αληθινή ηλικία του σώματος

Βρετανοί επιστήμονες επινόησαν μία εξέταση αίματος με την οποία μπορούν να αξιολογήσουν πόσο καλά ή πόσο άσχημα γερνάει το σώμα μας. ...

Βρετανοί επιστήμονες επινόησαν μία εξέταση αίματος με την οποία μπορούν να αξιολογήσουν πόσο καλά ή πόσο άσχημα γερνάει το σώμα μας.

Η εξέταση αναλύει τη δραστηριότητα 150 γονιδίων η οποία - όπως λένε - είναι ενδεικτική της μελλοντικής υγείας και μακροβιότητας.

Η δοκιμή της σε ομάδα ηλικιωμένων εθελοντών έδειξε πως μπορεί να ξεχωρίσει ποιοι είναι υγιείς, ποιοι πάσχουν από ήπια νοητική διαταραχή η οποία θα εξελιχθεί σύντομα σε Αλτσχάιμερ και ποιοι βρίσκονται ήδη στα πρώιμα στάδια της νόσου. 

Μπορεί επίσης να ξεχωρίσει όσους έχουν ή θα αποκτήσουν σύντομα νεφρικά προβλήματα απ' όσους θα εξακολουθήσουν να έχουν υγιή νεφρική λειτουργία.

Οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου (KCL) που επινόησαν το τεστ πιστεύουν ότι η βιολογική ηλικία, την οποία αυτό αποκαλύπτει, είναι πιο σημαντική από την ημερομηνία γεννήσεως (χρονολογική ηλικία) για την αξιολόγηση της υγείας.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Genome Biology», η μελέτη τους αρχικά έγινε σε δείγματα ιστών από υγιείς 65χρονους εθελοντές, στα οποία συνέκριναν τη δραστηριότητα 54.000 γενετικών δεικτών.

Οι 150 από αυτούς συσχετίσθηκαν με την γήρανση των ιστών και έτσι είναι προγνωστικοί για παράγοντες όπως η μακροζωία και η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη δραστηριότητα αυτών των γονιδίων σε δείγματα αίματος από ομάδα 70χρονων εθελοντών από τη Σουηδία, ενώ εξέτασαν και το ιατρικό ιστορικό τους κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως διαπίστωσαν, η αυξημένη δραστηριότητα αυτών των γονιδίων σχετιζόταν με καλύτερη νοητική υγεία και καλύτερη νεφρική λειτουργία - και αυτό σημαίνει καλύτερη βιολογική ηλικία και επομένως περισσότερες πιθανότητες μακροζωίας.

Μάλιστα με βάση τα αποτελέσματα του τεστ μπόρεσαν να υπολογίσουν με μεγάλη ακρίβεια πόσοι ήταν απίθανο να πεθάνουν από πρόβλημα υγείας μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια και πόσοι είχαν σχεδόν 45% πιθανότητες να χάσουν από παθολογικά αίτια τη ζωή τους.

«Αν και είναι κοινώς αποδεκτό πως όλοι οι 60άρηδες δεν είναι οι ίδιοι, αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε την χρονολογική ηλικία για να αξιολογήσουμε τα πάντα - από τις ασφαλιστικές εισφορές έως το αν κάποιος θα χειρουργηθεί ή όχι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέιμι Τίμμονς, καθηγητής Ιατρικής Ακριβείας (Precision Medicine) στο KCL.

«Η ανακάλυψή μας παρέχει την πρώτη ισχυρή μοριακή “υπογραφή” της βιολογικής ηλικίας στους ανθρώπους και θα μπορούσε να μεταμορφώσει στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η ηλικία στη λήψη αποφάσεων για την υγεία, αλλά και στην αποτύπωση του κινδύνου εκδηλώσεως διαφόρων ασθενειών».

Το «τεστ της γήρανσης» θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί στα όργανα που δωρίζονται για μεταμόσχευση και τα οποία συχνά προέρχονται από μεγάλης ηλικίας δότες, για να αξιολογείται κατά πόσον θα αντέξουν στον χρόνο, πρόσθεσε ο δρ Τίμμονς.

Επειδή, δε, ξεχώρισε με μεγάλη ακρίβεια τους υγιείς ηλικιωμένους απ’ όσους είχαν ήπια νοητική διαταραχή ή αρχόμενο Αλτσχάιμερ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, κατέληξε.