Στον μεταβυζαντινό Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, συρρέουν παραδοσιακά οι ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως και ...
Στον μεταβυζαντινό Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού στο Κάστρο του Διδυμοτείχου, συρρέουν παραδοσιακά οι ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως και των περιχώρων κατά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, για να προσκυνήσουν το Σταυρό του Κυρίου και να παρακολουθήσουν τις ιερές ακολουθίες.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη όπως κάθε χρόνο, ο επιχώριος Μητροπολίτης κ.Δαμασκηνός, ο όποιος κηρύττων το θείο λόγο, μεταξύ άλλων τόνισε· «…Μέσα στήν ακατάπαυστη ροή των φθαρτών και εγκοσμίων ο Σταυρός παραμένει σύμβολο μοναδικό, ιερό και ακαταμάχητο του πνευματικού και ανώλεθρου κόσμου και της Θείας ζωής, όπου η αγάπη θριαμβεύει κατά του μίσους, η χαρά κατά τοῦ πόνου, η ελπίδα κατά της απόγνωσης, τό φως κατά του σκότους, η αιώνια ζωή κατά του θανάτου… Ο Χριστός δέν θυσιάζει τούς άλλους γιά νά σώσῃ τόν κόσμο, θυσιάζει τόν Εαυτό του γιά νά ζήση ο Κόσμος… Στήν Εκκλησία ο ακάνθινος στέφανος, η κόκκινη χλαμύδα, ο κάλαμος, οι εμπτυσμοί, οι μαστιγώσεις, οί εμπαιγμοί, η χολή μέ τό όξος και η λόγχη είναι συνήθεις καταστάσεις.
Όπως οικείο τοπίο γιά τήν Εκκλησία είναι και ο Γολγοθάς· ο Ιούδας, ο Πιλάτος, ο Άννας μέ τόν Καϊάφα και οι σταυρωτές. Όλοι είναι πρόσωπα από παλιά γνωστά… Αλλά και τό Γένος μας τοιουτοτρόπως επορεύθη ανά τούς αιώνας. Εβίωσε τόν Σταυρό του Χριστού, γι’ αυτό και δοξάσθηκε και ανέδειξε χιλιάδες αγίων και μυριάδες δικαιων, τετελειωμένων εν Χριστώ πνευμάτων. Μέ πρωτοπόρο τήν Εκκλησία πού πορεύθηκε και πορεύεται επί του Σταυρού κατάστικτος πάντοτε τοίς μώλωψι διά τόν Χριστόν και διά τά τέκνα Της, πάντοτε καυχωμένη διά τάς θλίψεις και τά παθήματά Της, διά τήν ασθένειαν και τάς πληγάς Της!
Πάντοτε αποδεχομένη εν υπακοή πίστεως και υπομονή πολλή κάθε σταυρικήν ευλογίαν του ουρανού!… Ιδιαίτερα, εδώ στή Θράκη η χριστιανική ζωή είναι ταυτόσημη μέ τήν μαρτυρική ζωή. Αυτό βέβαια μπορεί νά υπηχεί παράδοξα στά ώτα των πολλων, όμως γιά τούς ανθρώπους της Θράκης είναι βίωμα, τρόπος και στάση ζωῆς. «Γίνεσθε μοι μάρτυρες, ότι εγώ μάρτυς ειμί». Σταυρός και Ανάσταση εδω στή Θράκη είναι καθημερινή μαρτυρία. Οι πρόγονοί μας έχοντας προσηλωμένο τό βλέμμα στό Σταυρό έμειναν ακλόνητοι στήν πίστη τους και πότισαν μέ τό αίμα τους και τόν ιδρώτα του αγώνα τους αυτό τόν τόπο».
Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 13 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Κωσταντίνου και Ελένης Δόξης του τέως Δήμου Μεταξάδων, και το εσπέρας χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου – Τιμίου Σταυρού Στέρνας, του τέως Δήμου Βύσσας. Ανήμερα της εορτής το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος έψαλε τους Χαιρετισμούς στον Τίμιο Σταυρό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου.