ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ «Μα τι συνέβη; Μήπως έγινε πραξικόπημα και το χάσαμε;» Η δήλωση ανήκει στον ηγέτη του τουρκ...
«Μα τι συνέβη; Μήπως έγινε πραξικόπημα και το χάσαμε;» Η δήλωση ανήκει στον ηγέτη του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και έρχεται να αποτυπώσει το κλίμα της αυξανόμενης δυσαρέσκειας που επικρατεί ενάντια στις αντισυνταγματικές υπερβάσεις του σουλτάνου Ερντογάν, καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται για νέες κάλπες μάλλον τον Οκτώβριο.
Ο Μπαχτσελί συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Το αποτέλεσμα των συνομιλιών μοιάζει ωστόσο να έχει προεξοφληθεί από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που βλέπουν πρόωρες κάλπες με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής την 25η Οκτωβρίου.
Οσο για τον Ερντογάν, αυτός παρουσιάζεται έτοιμος να προκηρύξει νέες εκλογές, ενώ παράλληλα κλιμακώνει τις προκλήσεις ενάντια σε όσους τολμούν να αμφισβητούν την παντοδυναμία του ξεσηκώνοντας σάλο αντιδράσεων στο εσωτερικό.
Ο σουλτάνος, που ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να γιορτάσει τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του στην προεδρία, διακήρυξε χαρακτηριστικά στις 14 Αυγούστου ότι «είτε κάποιοι το αποδέχονται, είτε όχι, το σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας έχει στην πράξη αλλάξει» και ότι «αυτό που μένει τώρα, είναι οι αλλαγές να οριστικοποιηθούν με ένα νέο Σύνταγμα».
Με άλλα λόγια, επιδιδόμενος σε ένα νέο παραλήρημα αυθαιρεσίας, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι από τη στιγμή που ο ίδιος συμπεριφέρεται ως de facto κυρίαρχος στο εσωτερικό, θα πρέπει και το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας να μετατραπεί σε προεδρικό έτσι ώστε να νομιμοποιηθούν οι εξουσιαστικές υπερβάσεις του σουλτάνου.
Σημειώνεται ότι για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της Τουρκίας χωρίς δημοψήφισμα, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 2/3 των βουλευτών της χώρας. Οι εκλογές της 7ης Ιουνίου στέρησαν ωστόσο από το AKP την απόλυτη πλειοψηφία, και είναι ακριβώς αυτή η πλειοψηφία την οποία προσπαθεί τώρα να ανακτήσει ο Ερντογάν κάνοντας χρήση... αθέμιτων μέσων: βομβαρδίζοντας το PKK, προβαίνοντας σε μαζικές διώξεις εναντίον πολιτικών του αντιπάλων στο εσωτερικό, υπονομεύοντας τις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης, διεκδικώντας κεντρική θέση στις πολιτικές εξελίξεις, παραμένοντας απολύτως κομματικός στους χειρισμούς του κ.ά.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αντλεί τις «εκτελεστικές εξουσίες» του από το γεγονός ότι εξελέγη στην προεδρία με ψηφοφορία από τον λαό, ενώ οι επικριτές του στο εσωτερικό τον παρομοιάζουν με τον πραξικοπηματία Κενάν Εβρέν.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, η Τουρκία δείχνει να οδεύει πίσω στις κάλπες. Προς μια τέτοια κατεύθυνση δείχνει να κινείται και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου, ο οποίος θέλει το επόμενο συνέδριο του AKP να γίνει τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για μελλοντικές εξελίξεις εντός αλλά και εκτός της ισλαμοσυντηρητικής παράταξης. Ο Νταβούτογλου αναζητά τρόπους ώστε να ισχυροποιηθεί εντός του κόμματος ανανεώνοντας την Κεντρική Επιτροπή με άτομα προερχόμενα από τον δικό του κύκλο, ενώ υπό αίρεση ίσως να τεθεί και το όριο των τριών θητειών, που απαγορεύει σε δεκάδες πρώην και νυν βουλευτές του AKP να κατέβουν υποψήφιοι σε νέες εκλογές.
Οσο για τα προγνωστικά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση εκλογών, το AKP όντως θα αυξήσει το ποσοστό του πάνω από το 40,9% που έλαβε τον Ιούνιο. Παράλληλα ωστόσο, εκτιμούν ότι και το φιλοκουρδικό HDP θα κρατηθεί πάνω από το όριο εισόδου του 10%, συνεχίζοντας έτσι να προκαλεί πονοκέφαλο στο ισλαμοσυντηρητικό κατεστημένο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ - ΕΘΝΟΣ