Η Ελλάδα 6η σε πνιγμούς στην ΕΕ Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο υπουργικής απόφασης του υπουργείου Υγείας με θέμα: «Πρόληψη, δ...
Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο υπουργικής απόφασης του υπουργείου Υγείας με θέμα: «Πρόληψη, διάσωση, φροντίδα ατυχημάτων στο νερό για την προστασία της δημόσιας υγείας".
Ο πνιγμός χαρακτηρίζεται σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως με την Ελλάδα να κατατάσσεται 6η σε πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών και 36η στον κόσμο σε σύνολο 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2014).
Στη χώρα μας, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια. Η αναλογία αντρών: γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές.
Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών. Ατομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ ναρκωτικά.
Ταυτόχρονα, οι πολλαπλάσιοι μη-θανατηφόροι πνιγμοί οδηγούν συχνά σε χρόνια σωματικά, κινητικά, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Πολλοί πνιγμοί, τραυματισμοί από πρόσκρουση με σκάφος, απώλεια ζωής από καρδιογενή αίτια και τραυματισμοί σπονδυλικής στήλης, συμβαίνουν στην Ελλάδα σε λίμνες, κολυμβητικές δεξαμενές και υδροψυχαγωγικά πάρκα.
Στους χώρους αυτούς απαιτείται η παρουσία πιστοποιημένου ναυαγοσώστη, τονίζει το υπουργείο Υγείας, αλλά μέχρι σήμερα «κανένα νομοθετικό πλαίσιο δεν προσδιορίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις πιστοποίησής του ναυαγοσώστη για τους συγκεκριμένους λουτρικούς χώρους». Αυτό το νομοθετικό κενό, σημειώνεται, μεγιστοποιεί το πρόβλημα στον χώρο της δημόσιας υγείας, με συνέπεια την αύξηση των θανάτων τα τελευταία χρόνια.
Το σχέδιο υπουργικής απόφασης με θέμα «Πρόληψη, διάσωση, φροντίδα ατυχημάτων στο νερό για την προστασία της δημόσιας υγείας» που εισηγήθηκε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το σημαντικό νομικό κενό, ορίζοντας τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των σχολών ναυαγοσωστικής που θα πιστοποιούν ναυαγοσώστες που θα εργάζονται σε λίμνες, κολυμβητικές δεξαμενές και υδροψυχαγωγικά πάρκα, και την δημόσια αρχή που θα μεριμνά για τη λειτουργία των σχολών.