- Σκέψεις αντί της φυλάκισης όσοι διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα να εξαγοράζουν την ποινή τους πληρώνοντας από 1.000 ως 10.000 ευρώ τη...
- Σκέψεις αντί της φυλάκισης όσοι διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα να εξαγοράζουν την ποινή τους πληρώνοντας από 1.000 ως 10.000 ευρώ την ημέρα
- Τς ποινές και το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης θα τις αποφασίζουν τα δικαστήρια
- Σκέψη τα έσοδα από τις καταδίκες για οικονομικά εγκλήματα να διατίθενται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής
Ιδέες σε κυβερνητικούς παράγοντες έδωσε η φράση που ακούγεται από πολλούς πολίτες με αφορμή τον Τσοχατζόπουλο και τον Παπαγεωργόπουλο «τι να την κάνουμε τη φυλακή; Τα λεφτά τα έδωσαν πίσω;».
Ε, λοιπόν από αυτή την ιδέα ορμώμενοι σκέφτηκαν να προχωρήσουν σε μία ριζοσπαστική ρύθμιση για τη οικονομικά εγκλήματα.
Η κεντρική ιδέα που μελετάται και μπορεί να εφαρμοστεί αν συναινέσει και το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι οι κατηγορούμενοι για οικονομικά εγκλήματα να καταδικάζονται αλλά να μην περνούν την πόρτα της φυλακής.
Αντί της φυλάκισης να μπορούν να εξαγοράζουν την ποινή τους πληρώνοντας από 1.000 ως 10.000 ευρώ την ημέρα ανάλογα με το οικονομικό τους προφίλ.
Τόσο τις ποινές, όσο και το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης θα τις αποφασίζουν τα δικαστήρια που θα τους δικάζουν.
Έτσι, για παράδειγμα αν οικονομικός παράγοντας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια καταδικαστεί για παράδειγμα σε 10 χρόνια φυλακή και οριστεί ημερήσια αποζημίωση 10.000 ευρώ θα μπορεί να γλιτώσει τη φυλάκιση αν πληρώσει 36,5 εκατομμύρια ευρώ. Αν η αποζημίωση είναι 1.000 ευρώ τότε θα πληρώσει 3,65 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα υπάρχει και μία πιο ριζοσπαστική σκέψη. Τα έσοδα από τις καταδίκες για οικονομικά εγκλήματα να διατίθενται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την απάλειψη των συνεπειών του μνημονίου σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε μία πληροφορία ότι στα ντουλάπια του κυρίου Νικολούδη βρίσκονται χιλιάδες φάκελοι με υποθέσεις που αφορούν σε οικονομικά εγκλήματα. Μάλιστα ένας αριθμός που ακούστηκε είναι 20.000 φάκελοι.