-Εξέδωσε μέτρα πρόληψης και συμβουλές η Διεύθυνση Υγείας Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα...
Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:
1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).
2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
4. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες ( ντους ).
5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ. π.
6. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:
Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
7. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
8. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ :
1. Αίθουσα συσκέψεων 2ου ορόφου Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης
2. Στον Δήμο Ξάνθης:
Κλειστό Αθλητικό Κέντρο Φίλιππος Αμοιρίδης και χώροι των Κ.Α.Π.Η.
Hotel Elisso
3. Στον Δήμο Τοπείρου:
Οι αίθουσες των Πνευματικών Κέντρων Μέλισσας, Ερασμίου, Μαγγάνων, Αβάτου, Κύρνου, Ν.Ολβίου καθώς κι η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τοπείρου .
4. Στον Δήμο Αβδήρων :
Τα 3 Κ.Ε.Π. του Δήμου σε Γενισέα, Σέλερο κι Άβδηρα, η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Γ.Χιάλη» στην Γενισέα, η αίθουσα του Μουσείου Παραδοσιακών Ενδυμασιών των Βαλκανικών Χωρών στην Γενισέα καθώς κι οι αίθουσες των Κ.Α.Π.Η. σε Γενισέα, Μαγικό, Διομήδεια, Πετεινό, Πολύσιτο, Άβδηρα, Μυρωδάτο, Ν.Κεσσάνη, Γκιώνα και Μάνδρα.
5. Στον Δήμο Μύκης :
Τα Δημοτικά καταστήματα Σμίνθης, Εχίνου, Ωραίου, Μύκης, Κοτύλης, Σατρών, Θερμών, το Αγροτικό Ιατρείο Πάχνης και τα 6 Δημοτικά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα Θερμών καθώς και το Κέντρο Υγείας Εχίνου.