GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στο σκάνδαλο με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ το κτίριο της ΔΟΥ Ξάνθης - Μέσα και η Αλεξανδρούπολη

Η έρευνα ξεκίνησε με εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου, με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν δικηγόροι του Πειραιά. ...

Η έρευνα ξεκίνησε με εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου, με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλαν δικηγόροι του Πειραιά.

Ποινικές διώξεις για κακουργήματα ασκήθηκε από την εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος τριών μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και όλων των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Tαμείου, για την σκανδαλώδη πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του δημοσίου, την περίοδο διακυβέρνησης «μνημονιακών» κυβερνήσεων.

Ανάμεσα σε αυτά τα ακίνητα συμπεριλαμβάνεται και το κτίριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες της ΔΟΥ Ξάνθης και το ΧΗΜΕΙΟ, καθώς και το κτίριο που στεγάζεται η ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης.

Η «αξιοποίηση» των 28 ακινήτων χαρακτηρίζεται από τη Δικαιοσύνη ως επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς εκτιμάται πως η ζημία που απειλήθηκε ξεπερνά τα 580 εκ. ευρώ. Ανάλογη έρευνα, για τις ίδιες καταγγελίες, διενεργείται και για το Golden Hall η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και κατατείνει προς την ίδια κατεύθυνση. 

Τι αναφέρεται στο πόρισμα
Το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με το εισαγγελικό πορισμα έχει ως εξής: Με βάση το 2ο μνημόνιο ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και μεταβιβάστηκαν σε αυτό 28 ακίνητα τα οποία χαρτογραφήθηκαν σε δυο χαρτοφυλάκια. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Καταρτίστηκαν δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμισθωσης για 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου με αντισυμβαλλόμενο μέλη το ελληνικό δημόσιο και δυο αναδόχους. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. Ευρώ ενω το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο χαρτοφυλάκιο υπήχθησαν:
1. Γενικές Κυβερνητικές υπηρεσίες (Λεωφόρος Θηβών 196-198, Ρέντης-Πειραιάς), 2. Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Γ.Π.Σ. (Θεσσαλονίκης & Χανδρή 1, Μοσχάτο), 3. Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 326, Θεσσαλονίκη), 4. Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ΕΛΑΣ (Αθηνών και Αντιγόνης 2-6, Αθήνα), 5. Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (Πειραιώς και Επονιτών, Πειραιάς), 6. Γενική Γραμματεία Τύπου (Φραγκούδη 11, Καλλιθέα), 7. Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Βασ. Σοφίας 15, Αθήνα), 8. Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22, Αθήνα), 9. Δ.Ο.Υ. Σταυρούπολης (Καραολή και Δημητρίου 13-15, Θεσσαλονίκη), 10. Δ.Ο.Υ. Αλεξανδρούπολης (Αγίου Δημητρίου 2, Αλεξανδρούπολη), 11. Δ.Ο.Υ. Αγ. Αναργύρων (Πριγκ. Ολγας και Πριγκ. Σοφίας, Αγ. Ανάργυροι), 12. Δ.Ο.Υ. Παλλήνης (Εθνικής Αντιστάσεως 43 και Δερβενακίων, Παλλήνη), 13. Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας (Γούναρη 227, Γλυφάδα), 14. Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς (Αχαρνών 43, Κηφισιά). 

Στο δεύτερο χαρτοφυλάκιο υπήχθησαν:
1. Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Αλεξάνδρας 173 και Δημητσάνας, Αθήνα), 2. Υπουργείο Παιδείας (Αν. Παπανδρέου 37, Μαρούσι), 3. Υπουργείο Υγείας (Κηφισίας 39, Μαρούσι), 4. Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη 24, Ταύρος), 5. Υπουργείο Δικαιοσύνης (Μεσογείων 96, Γουδί), 6. Γενικό Χημείο του Κράτους (Τσόχα 16, Αθήνα), 7. Δ.Ο.Υ. Ξάνθης και Χημείο Ξάνθης Β (Μεσολογγίου 13, Ξάνθη), 8. Δ.Ο.Υ. Αθηνών Α (Αναξαγόρα 6-8, Αθήνα), 9. Δ.Ο.Υ. Αθηνών ΙΖ (Δαμάρεως 173-175, Αθήνα), 10. Δ.Ο.Υ. Κορίνθου Β (Πατρών 83 Άγιος Γεώργιος, Κόρινθος), 11. Δ.Ο.Υ. Β ́Χαλκίδας (Δημάρχου Σκούρα, Δυο Δένδρα Χαλκίδας), 12. Αρχηγείο Αστυνομίας Σερρών (Γ. Παπανδρέου και Θεσσαλονίκης, Σέρρες), 13. Δ.Ο.Υ. Αθηνών ΙΘ ́(Ευελπίδων και Λευκάδος 47, Αθήνα), 14. Δ.Ο.Υ. Χολαργού (Ελ. Βενιζέλου 100, Χολαργός).

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που αριθμεί 200 σελίδες, τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων παρ' ό,τι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να ειναι συμφέρουσα για το δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής ενω αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.
(Πληροφορίες από zougla.gr)