-Τα τελευταία χρόνια η περιοχή αναδείχθηκε πρωταθλήτρια σε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα Από τον.... εφιάλτη του ιού του Δυτικού Νείλου ...
Από τον.... εφιάλτη του ιού του Δυτικού Νείλου έχει γλιτώσει, προς το παρών, η Θράκη και ευρύτερα η Περιφέρεια ΑΜΘ, μιας και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά.
Τα τελευταία χρόνια Ξάνθη, Ροδόπη και Καβάλα κατέγραψαν εντυπωσιακά αρνητικά ρεκόρ, συγκεντρώνοντας δεκάδες κρούσματα του ιού και μετρώντας απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα, η Περιφέρεια ΑΜΘ κατάφερε, επί σειρά ετών, να διατηρήσει τα ινία στα περισσότερα κρούσματα ακόμη και όταν ο ιός βρέθηκε σε ύφεση.
Μόνο το 2013, από τα συνολικά 86 κρούσματα του ιού σε ολόκληρη την χώρα τα 27 κρούσματα εντοπίστηκαν σε Ξάνθη και Καβάλα ενώ το 2014 όταν από τον ιό προσβλήθηκαν μόλις 15 άτομα πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 11 προέρχονταν από την Ξάνθη και την Κομοτηνή!
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πιστοποιήσει την παρουσία του ιού του δυτικού Νείλου. Είναι η πέμπτη χρονιά που παρακολουθούμε το θέμα και φέτος βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου»
Μηδενικά κρούσματα
Παρά το γεγονός πως ήδη βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία στο παρελθόν ήδη υπήρχαν καταγεγραμμένα τα πρώτα θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή, μέχρι στιγμής η περιοχή παραμένει καθαρή, κάτι που κατά πολλούς αποδίδεται κυρίως στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών.
Άξιο αναφοράς το γεγονός ωστόσο πως θύματα του ιού, που “χτυπήθηκαν” τα προηγούμενα έτη, ταλαιπωρούνται ακόμη και σήμερα με προβλήματα υγείας. Δυσκολίες στην ομιλία, την αντίληψη αλλά και την κίνηση είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις που άφησε πίσω του ο ιός του Δυτικού Νείλου σε πολίτες από την Ξάνθη αλλά και την Κομοτηνή ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έχασαν την ζωή τους – κυρίως ηλικιωμένοι.
Ρεκόρ το 2013 και το 2014
Από την ανάλυση των επισήμως καταγεγραμμένων κρουσμάτων του ιού στην Ελλάδα μόνο για τα έτη 2013 και 2014 διαφαίνεται ξεκάθαρα η αρνητική πρωτιά που κατείχε η Περιφέρεια ΑΜΘ, με την Ξάνθη, την Καβάλα αλλά και την Κομοτηνή να συγκαταλέγονται κάθε χρόνο – ήδη από το 2011 – στην λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ με τις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο”.
Η Ξάνθη μετρά 16 κρούσματα το 2013 και 3 κρούσματα το 2014, εκ των οποίων τα 5 στον Δήμο Ξάνθης, 6 στον Δήμο Τοπείρου και 8 στον Δήμο Αβδήρων. Η Καβαλά, τα τελευταία 2 χρόνια, μετρά 11 κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 στον Δήμο Νέστου και τα υπόλοιπα στον Δήμο Καβάλας. Από την πλευρά της η Ροδόπη μετρά 8 κρούσματα, ήτοι 5 στον Δήμο Κομοτηνής, 1 στον Δήμο Μαρώνειας και 2 στον Ιάσμο.
«Καθαρή» και η Κεντρική Μακεδονία
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πιστοποιήσει την παρουσία του ιού του δυτικού Νείλου. Είναι η πέμπτη χρονιά που παρακολουθούμε το θέμα και φέτος βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου», αναφέρει ο Σπύρος Μουρελάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», η οποία συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις δειγμάτων αίματος από κοτόπουλα και ακμαία κουνούπια που διενεργούνται σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε χαμηλά χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται για τον επόμενο μήνα και για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας ο κίνδυνος παρουσίας του ιού του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών.
Όπως διευκρινίζει ο Σπύρος Μουρελάτος, οι μετρήσεις που γίνονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έχουν προβλεπτική ισχύ για το επόμενο χρονικό διάστημα. «Με βάση τα στοιχεία που πήραμε από τις μετρήσεις, σίγουρα δε θα έχουμε κρούσματα μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ξαναδούμε τα δεδομένα. Ωστόσο συνήθως το πρόβλημα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι εντονότερο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» προσθέτει.