-Στον «αέρα» η προθεσμία για τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο Ορατός είναι ο κίνδυνος δήμευσης ακινήτων στην περιοχή της Ξάνθης τα οποία...
Ορατός είναι ο κίνδυνος δήμευσης ακινήτων στην περιοχή της Ξάνθης τα οποία είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινηματογράφησης του 1997-1999 και παραμένουν μέχρι και σήμερα αδήλωτα.
Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, από 1 Αυγούστου ξεκινούν να γίνονται οριστικές οι πρώτες εγγραφές που έγιναν στο Κτηματολόγιο σε δεκάδες Δήμους της χώρας, ανάμεσά τους και περιοχές της Ξάνθης, και να δημιουργείται αμάχητο τεκμήριο υπέρ των φερόμενων ως ιδιοκτητών, ότι πράγματι τα ακίνητα αυτά τους ανήκουν.
Ωστόσο, οι αρμόδιοι φορείς διαπιστώνουν ότι πολλές περιουσίες μπορεί να χαθούν, καθώς χιλιάδες ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί (από αμέλεια, άγνοια κ.λπ.) και παραμένοντας «στα αζήτητα» ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περάσουν υποχρεωτικά στο Δημόσιο (ή και στα χέρια τρίτων, επιτήδειων).
Την ίδια, όμως, στιγμή με το αμάχητο τεκμήριο που θέσπισε ο ν. 2664/98 κινδυνεύει και το Δημόσιο να χάσει οριστικά τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα σε περιπτώσεις που έχουν γίνει καταπατήσεις από επιτήδειους και το κράτος λησμόνησε ή αδιαφόρησε να ασκήσει τα δικαιώματά του.
Το «καμπανάκι του κινδύνου» κτυπούν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, καταργώντας το αμάχητο τεκμήριο (γιατί το απρόσβλητο της ιδιοκτησίας εμφανίζει σοβαρά συνταγματικά προβλήματα) και παρατείνοντας άμεσα για μια 8ετία την οριστικοποίηση των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών, έτσι ώστε να ταυτιστεί, τουλάχιστον, χρονικά με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα για τη χρησικτησία (που ανέχονται την απώλεια ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, όταν επί 20 συνεχή χρόνια κάποιος άλλος νέμεται το ακίνητο και ο πραγματικός ιδιοκτήτης αμελεί ή αδιαφορεί για την τύχη του).
Στο υπόμνημά τους οι άμισθοι υποθηκοφύλακες τονίζουν ότι από 1/8/15 οριστικοποιούνται οι κτηματολογικές εγγραφές για την περιοχή του Πολυκάστρου και ακολουθούν μέσα στη χρονιά δεκάδες περιοχές των δήμων Αστρους, Βέροιας, Καλαμάτας, Κομοτηνής, Ξάνθης κ.ά.
Επισημαίνουν ότι το αμάχητο τεκμήριο παραβιάζει το Σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν την ιδιοκτησία, καθώς ο αληθινός δικαιούχος είναι σχεδόν αδύνατον να πάρει πίσω το ακίνητο, περιοριζόμενος, στην πράξη, στη διεκδίκηση αποζημίωσης. Δεν είναι συνταγματικά ανεκτό -υπογραμμίζουν- όποιος έχει καταγράψει σε Υποθηκοφυλακείο τα δικαιώματά του με αλληλουχία συμβολαιογραφικών τίτλων, να χάνει το περιουσιακό του δικαίωμα, επειδή παρέλειψε να υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της κτηματογράφησης. Αντίστοιχα, το αμάχητο τεκμήριο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Δημοσίου σε καταπατημένες εκτάσεις, που δολίως δηλώθηκαν στο όνομα ιδιωτών.
Σε δύο χρόνια 92 περιοχές
Ο κίνδυνος απώλειας ιδιοκτησιών αφορά από 1/8/15 (μέχρι τέλος του έτους) 20 περιοχές, ενώ την επόμενη διετία για τους κατοίκους εξωτερικού θα προστεθούν άλλες 92 περιοχές. Στο παλαιό πρόγραμμα είχαν ενταχθεί (και οριστικοποιούνται τώρα οι εγγραφές) οι περιοχές: Λαίικα, Ασπρόχωμα (Μεσσηνία), Αστρος, Παράλιο Αστρος (Αρκαδία), Μαρτίνο (Φθιώτιδα), Μεσιά, Πολύκαστρο, Πευκοδάσος (Κιλκίς), Φιλοθέη (Αρτα), Γλίνος (Τρίκαλα), Αγ. Βαρβάρα (Ημαθία), Μεθώνη (Πιερία), Αγ. Τριάδα (Θεσσαλονίκη), Καλαμπάκι, Μ. Αλέξανδρος (Δράμα), Αγ. Ανδρέας, Πηγές (Καβάλα), Αβατο Εράσμιο (Ξάνθη), Αίγειρος (Ροδόπη).
Στις επόμενες 92 περιοχές όπου θα αντιμετωπιστούν προσεχώς αντίστοιχα προβλήματα συμπεριλαμβάνονται περιοχές της Αττικής (Ν. Πέραμος, Ελευσίνα, Ν. Σμύρνη, Γέρακας, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Ν. Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσσια) και της Θεσσαλονίκης (Εξοχή, Νέο Ρύσιο, Θέρμη, Περαία, Νέοι Επιβάτες, Πλαγιάρι, Ταγαράδες, Νέα Ραιδεστός), καθώς και πόλεις της περιφέρειας (Πάτρα, Καλαμάτα, Ν. Αγχίαλος), νησιά (Σύρος, Σίφνος, Πάτμος) κ.ά.
ThrakiToday Newsroom / Εφ. ΕΘΝΟΣ