Τους νέους στόχους της αντεγκληματικής πολιτικής του γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ο οποί...
Τους νέους στόχους της αντεγκληματικής πολιτικής του γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους/ δανειστές της και παρά τις αντιπαραθέσεις που προκάλεσε η εξαγγελία/ διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνέχισε τις δράσεις του, έχοντας ρίξει το βάρος του στην κύρια αποστολή που του ανέθεσε ο Πρωθυπουργός: την ασφάλεια, την κοινωνική ειρήνη και την ήπια διαχείριση των εντάσεων».
Σύμφωνα με tovima.gr, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται οι δράσεις που υλοποιεί και σχεδιάζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Πιο συγκεκριμένα σημειώνεται ότι παρεδόθη από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η εισήγηση για την Ίδρυση Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής (120 σελ.), η οποία προωθήθηκε ήδη στους συναρμόδιους φορείς για επεξεργασία.
Επιπλέον παραδόθηκε από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η εισήγηση για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Παραβατικότητας (138 σελ.), η οποία θα μελετηθεί από την πολιτική ηγεσία, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή τους στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ακόμη παραδόθηκε από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η εισήγηση για τη βελτίωση του μέτρου/θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς (146 σελ.), η οποία διαβιβάστηκε στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δ. Αναγνωστάκη για άμεσες ενέργειες ή νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Επιπροσθέτως «επεκτάθηκε η δράση του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Ο θεσμός εφαρμόζεται πλέον σε 36 περιοχές (όπως π. χ. Κιλκίς, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Ξάνθη). Σχεδιάζεται η επέκταση της δράσης των Κινητών Μονάδων Αστυνόμευσης σε 15 ακόμα περιοχές (όπως π. χ. Καλάβρυτα, Ορεινή Κορινθία, Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη)».
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα Πρότυπων Αστυνομικών Τμημάτων (όπου θα εντάσσονται ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί ή και εγκληματολόγοι) σε 10 περιοχές (όπως π. χ. Ακρόπολη, Κυψέλη, Πεντέλη, Πέραμα, Μαρούσι) και παράλληλα ετοιμάστηκε το Γραφείο Επικοινωνίας των Τουριστών που έχουν πέσει θύματα εγκληματικών ενεργειών στο κέντρο της Αθήνας με γλωσσομαθείς αστυνομικούς (με τη συμβολή της Ένωσης Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος).
Επίσης σημειώνεται ότι: «Ετοιμάζεται το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού». Υπεγράφη (18/6/15) Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Δήμο Μαραθώνα. Υπεγράφη (22/6/15) Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των προτάσεων για τη μείωση των προστίμων της τροχαίας και την τμηματική καταβολή τους».
Ακόμη οργανώθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο, όπως χαρακτηρίζεται, συνέδριο με θέμα «Ιστορία, Μνήμη και 'Ευαίσθητα' Αρχεία των σωμάτων ασφαλείας στην Ελλάδα» (ΚΕΜΕΑ, 23/6/15) όπου το υπουργείο, η Ελληνική Αστυνομία, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί, επιστήμονες συζήτησαν για τη διαδικασία διάσωσης/ψηφιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου της Αστυνομίας (να σημειωθεί ότι ήδη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ποσό 322.752€ για το τρέχον έτος).
Μεταξύ άλλων σε εκδήλωση που διοργανώθηκε, παρουσιάστηκε επίσημα το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΚΕΑ), το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα και σχεδιάζει τις δράσεις του για να καταστεί άμεσα δυνατή η λειτουργία του.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επιπλέον ότι επετεύχθη η εισαγωγή των επιτυχόντων (290) της σειράς του 2014 στις Σχολές της Αστυνομίας.
Παράλληλα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποίησε επισκέψεις σε νησιά, εγκαταστάσεις μεταναστών, Αστυνομικά Τμήματα, Πυροσβεστικές Μονάδες, το Λιμενικό Σώμα και συζήτησε με Δημάρχους και Περιφερειάρχες, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις άμεσης ανακούφισης των νησιών αλλά και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατατρεγμένους ανθρώπους.
Ακόμα πραγματοποιήθηκε αναδιάταξη δυνάμεων και επιχειρησιακών μέσων σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της συνέχισης διεξαγωγής της ευρείας κλίμακας εθνικής επιχείρησης «Ασπίδα» για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Έβρο.
Κλείνοντας ο κ. Πανούσης αναφέρει τη λέξη «συνεχίζουμε».