Το ύψος των «κόκκινων» δανείων έχει φτάσει τα 100 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 70% των δανείων που έχουν ήδη ρυθμιστε...
Το ύψος των «κόκκινων» δανείων έχει φτάσει τα 100 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 70% των δανείων που έχουν ήδη ρυθμιστεί παραμένει μη εξυπηρετούμενο.
Δραματική επιδείνωση εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέστειλαν τις πληρωμές δανείων είτε λόγω πραγματικής αδυναμίας είτε λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας στην οικονομία, που παρέλυσε τις συναλλαγές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες, οι αποπληρωμές περιορίστηκαν στο 20% έως το 50% των ενήμερων στεγαστικών δανείων, δημιουργώντας συνθήκες νέας δραματικής αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η τάση αυτή επαληθεύει τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στα τέλη του 2014 στο 40% του χαρτοφυλακίου των χορηγήσεων, με ανοδική τάση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Πρόκειται για δάνεια που είτε εμφάνιζαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών είτε εξυπηρετούνται αλλά έχουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν σε καθεστώς καθυστέρησης (ένα δάνειο μπαίνει σε οριστική καθυστέρηση όταν πάψει να εξυπηρετείται για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών). Το ύψος των «κόκκινων» δανείων έχει φτάσει τα 100 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 70% των δανείων που έχουν ήδη ρυθμιστεί παραμένει μη εξυπηρετούμενα.
Αν και η επιδείνωση δεν έχει προλάβει να αποτυπωθεί στους επίσημους δείκτες, καθώς αφορά καθυστέρηση ενός ή το πολύ δύο μηνών, η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι αν και εκατοντάδες νοικοκυριά ήταν σε διαδικασία ρύθμισης, «πάγωσε» κάθε σχετική πρωτοβουλία, μπαίνοντας σε φάση μερικής καθυστέρησης. Από τα 700 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια που θεωρούνται ενήμερα, σε σύνολο 1,1 εκατομμυρίου, ένας σημαντικός αριθμός άρχισε να εμφανίζει ενδείξεις μερικής καθυστέρησης, ενώ η κατάσταση δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα, όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές. Τα περιστατικά για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας οφείλονταν στην προσπάθεια μεμονωμένων οφειλετών να προστατεύσουν τις καταθέσεις τους και δεν επιβεβαιώνουν τη γενικότερη τάση, δηλαδή την εκτίναξη των καθυστερήσεων σε όλες τις κατηγορίες δανείων.
Αντίστοιχη ήταν και η συμπεριφορά από τις μεγάλες αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λόγω της αβεβαιότητας ανέστειλαν πληρωμές και ρυθμίσεις, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στην οικονομία. Η τραπεζική αργία που ξεκίνησε από τις 28 Ιουνίου, υπήρξε η χαριστική βολή σε κάθε συναλλακτική δραστηριότητα, στον βαθμό που συνοδεύθηκε με στάση πληρωμών από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Το «πάγωμα» της οικονομίας οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις να δώσουν υποχρεωτική άδεια στο προσωπικό τους και είναι αμφίβολο εάν το σύνολο αυτών καταφέρει να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς όσο το τραπεζικό σύστημα παραμένει κλειστό.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ