-Οι καταγγελίες του Προέδρου του ΕΒΕΞ είχαν προκαλέσει σάλο πριν από μερικούς μήνες στο πανελλήνιο Αντιδράσεις φαίνεται πως προκαλε...
-Οι καταγγελίες του Προέδρου του ΕΒΕΞ είχαν προκαλέσει σάλο πριν από μερικούς μήνες στο πανελλήνιο
Αντιδράσεις φαίνεται πως προκαλεί ακόμη και σήμερα η γνωστή υπόθεση με την υποτιθέμενη ύπαρξη “σταχτίνης” σε αρτοσκευάσματα από τη Βουλγαρία που απασχόλησε πριν από μερικούς μήνες το πανελλήνιο.
Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΞ είχε αναφερθεί δημοσίως στην ύπαρξη μιας καρκινογόνου ουσίας η οποία σύμφωνα με τον ίδιο εντοπιζόταν σε εισαγόμενα από τη Βουλγαρία ψωμιά και η οποία ονομαζόταν “σταχτίνη”. Οι τότε καταγγελίες του ίδιου προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων αρχών του κράτους οι οποίοι διέψευσαν επισήμως την ύπαρξη τέτοιας ουσίας.
Ωστόσο το θέμα επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή νέα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν στην ίδια ουσία, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο ΕΦΕΤ εκδίδοντας νέα ανακοίνωση διάψευσης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ
Ο ΕΦΕΤ σε ότι αφορά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην διακίνηση ψωμιού και αρτοσκευασμάτων – επιμολυσμένων όπως ισχυρίζονται με καρκινογόνες ουσίες – γνωρίζει στους Έλληνες καταναλωτές ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα στερούνται της όποιας επιστημονικής βάσης και τεκμηρίωσης.
Συγκεκριμένα, τα τωρινά δημοσιεύματα αποτελούν συνέχεια παλαιότερου δημοσιεύματος, Σεπτέμβριος 2014, που αφορούσε σε καταγγελίες για την διακίνηση εισαγόμενου ψωμιού στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με καρκινογόνο ουσία, όπου γινόταν αναφορά στην καρκινογόνο ουσία «σταχτίνη». Η τότε έρευνα του ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει χημική ένωση με συστηματική ή εμπειρική ονομασία «σταχτίνη». Επίσης, οι δρομολογηθέντες εργαστηριακοί και άλλοι έλεγχοι κατέδειξαν ότι τόσο τα διακινούμενα στην περιοχή άλευρα καθώς και τρόφιμα που εντάσσονται στις κατηγορίες άρτος και αρτοσκευάσματα, ήταν συμμορφούμενα με τις απαιτήσεις τις Εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας.
Επιπλέον, σχετικά με τους ελέγχους που έχει διενεργήσει ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο του Πολυετούς Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ελέγχων κατά τα έτη 2013 και 2014, σε όλο το εύρος της Ελληνικής επικράτειας, έχουν επιθεωρηθεί 136 εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας και 961 αρτοποιεία. Όσον αφορά δε στην υγιεινή και ασφάλεια του διακινουμένου στη χώρα ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, κατά τα εν λόγω έτη, έχουν υλοποιηθεί εκατοντάδες εργαστηριακές δοκιμές που αφορούσαν σε διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως προσθέτων χημικών ουσιών, μυκοτοξινών, αλλεργιογόνων, παθογόνων μικροοργανισμών καθώς και παρουσίας υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών.
Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δεν προκύπτουν κάποιοι ιδιαίτεροι κίνδυνοι ή τάσεις που θα μπορούσαν να συνιστούν θέμα δημόσιας υγείας.