GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ρίχνουν φόλες σε ζώα στο Σουφλί - Νεκρά κυνηγόσκυλα, τσομπανόσκυλα και μία αλεπού

Επαναλαμβανόμενα περιστατικά δηλητηρίασης ζώων, στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου και εντός των ορίων εθνικού πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφ...

Επαναλαμβανόμενα περιστατικά δηλητηρίασης ζώων, στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου και εντός των ορίων εθνικού πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, καταγγέλλει με επιστολή της η υπεύθυνη προγράμματος Έβρου WWF Ελλάς, Σκαρτσή Θεοδώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Σκαρτσή, το τελευταίο τετράμηνο εντοπίστηκαν νεκρά από δηλητηρίαση τέσσερα κυνηγόσκυλα, τρία τσομπανόσκυλα - φύλακες και μία αλεπού. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα έξι από τα επτά περιστατικά εντοπίστηκαν νοτιοδυτικά του οικισμού του Σουφλίου, απέχοντας μεταξύ τους από 100 έως 750 μέτρα.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του WWF, καθώς η ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του διενήργησε έξι περιπολίες με τον εκπαιδευμένο σκύλο. Τα ευρήματα των περιπολιών ήταν συγκεντρωμένα κόκκαλα από ψητά κρέατα που στάλθηκαν για τοξικολογική ανάλυση, ένας σκύλος νεκρός από καιρό και μισοφαγωμένος και εντόσθια από δύο κυνηγόσκυλα τα οποία επίσης στάλθηκαν για τοξικολογική ανάλυση.

Από τα ευρήματα των περιπολιών προκύπτει ότι σε κάθε περιστατικό δεν χρησιμοποιήθηκαν μαζικά φόλες, αλλά μικρός αριθμός για δηλητηρίαση, πιθανώς συγκεκριμένων οικόσιτων ζώων, ή για δηλητηρίαση αλεπούδων που προκαλούσαν ζημιές. 

Σε σχετική ανακοίνωσή του το WWF, που προχώρησε σε μήνυση κατά αγνώστου στο δασαρχείο Σουφλίου, επισημαίνει ότι η παράνομη χρήση δολωμάτων έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολύτιμων οικόσιτων ζώων συντροφιάς, φύλαξης και κυνηγιού. 

Επιπλέον, η έκθεση των νεκρών ζώων για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί απειλή για άλλα θηλαστικά καθώς και για τους σπάνιους γύπες του εθνικού πάρκου.