Προς ακύρωση οδεύουν όλοι οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων μέσω ΣΔΙT (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Οπως προβλέπε...
Προς ακύρωση οδεύουν όλοι οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων μέσω ΣΔΙT (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Οπως προβλέπεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που τίθεται σήμερα σε διαβούλευση όλα τα έργα και οι υποδομές για τα οποία δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις θα ανασταλούν και αντ΄ αυτών η διαχείριση των απορριμμάτων θα ανασχεδιαστεί με βάση τη διαχείριση του νέου σχεδίου.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τελεσφορήσει πλήθος διαγωνισμών που βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια σε εξέλιξη, όπως για παράδειγμα Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία, Ηλεία, Σέρρες, Ηπειρος, Αλεξανδρούπολη και άλλες. Η νέα πρόταση γα τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα προτάσσει την ανακύκλωση και τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων έναντι της δημιουργίας μεγάλων μονάδων για τη διαχείρισή τους.
Ερωτώμενος από την «Κ» σχετικά με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα διαχείρισης (λ.χ. Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ηλεία κλπ) και οι οποίες είχαν δρομολογήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων τους μέσω ΣΔΙΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης εμφανίστηκε αισιόδοξος.
«Μπορεί να υπάρξει μια ενδιάμεση λύση, κατά το παράδειγμα της Καλαμάτας και της Κορίνθου», ανέφερε. «Η προδιαλογή των σύμμικτων απορριμμάτων. Ο χρόνος εφαρμογής είναι πολύ πιο γρήγορος από το υποτιθέμενο έργο που είχε εξαγγείλει ο κ. Τατούλης (σσ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου). Μπορούμε μέσα στο επόμενο τρίμηνο ή τετράμηνο, αν οι δήμοι καταθέσουν σχέδια, να δώσουμε την υποδομή και την τεχνολογία για τις λύσεις. Επίσης υπάρχουν πόροι».
Παρουσιάζοντας το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε σε «συγκεκριμένα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται τα απορρίμματα και είχαν μάθει να κερδίζουν μέσω της σημερινής πραγματικότητας».
Και στράφηκε εναντίον των Περιφερειαρχών Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, που με πρόσφατες δηλώσεις τους κατηγόρησαν το υπουργείο ότι δημιουργεί προσκόμματα στα έργα ΣΔΙΤ απορριμμάτων στις περιοχές τους.
«Στην Πελοπόννησο δεν βρήκα κανένα δήμαρχο που να λέει ότι μπορεί να δεσμευτεί για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των 150.000 τόνων απορριμμάτων/ετησίως (σσ. στις συμβάσεις το Δημόσιο εγγυάται στον ιδιώτη ότι η ποσότητα των απορριμμάτων που θα λαμβάνει δεν θα πέσει κάτω από κάποιο επίπεδο). Με το σχέδιο που προωθεί οι δήμοι θα πρέπει να πληρώνουν 650.000 ευρώ το χρόνο για τα επόμενα 28 χρόνια. Αν βρείτε δημάρχους που να είναι διατεθειμένοι να γίνουν όμηροι τέτοιων συμβάσεων, να μου το υποδείξουν. Η σημερινή κατάσταση είναι δική τους αμέλεια, αν είναι αμέλεια, γιατί πολύ βόλευε να έχουν τους δημάρχους ομήρους».
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει:
Καθιέρωση χωριστής συλλογής αποβλήτων για γυαλί, χαρτί, μέταλλο και πλαστικό, όπως ορίζει η κοινοτική λειτουργία, αλλά δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής η χώρα. Στόχος να εξασφαλιστεί η ανακύκλωση του 25% έως το 2020.
Καθιέρωση της χωριστικής συλλογής δύο αποβλήτων προκειμένου αυτή να φτάσει το 40% μέχρι το 2020. Πρόκειται για ένα ακόμη πεδίο στο οποίο μέχρι στιγμής η πρόοδος είναι μηδαμινή.
Επανασχεδιασμός των έργων και των υποδομών που προβλέπουν οι υπό αναθεώρηση περιφερειακοί σχεδιασμοί για τη διαχείριση απορριμμάτων στην κατεύθυνση που δίνει το νέο εθνικό
σχέδιο.
Ριζική αναθεώρηση της λειτουργίας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (για παράδειγμα χωριστά συστήματα συλλογής για μπαταρίες, λάμπες, κλπ).
Μάλιστα, το υπουργείο επισημαίνει ότι τα έσοδα των συστημάτων αυτών αποτελούν δημόσιο πόρο και πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα να ελεγχθούν μέσω κρατικού λογιστικού συστήματος για αν αποτελέσουν επενδυτικό κονδύλιο για την ανάπτυξη των συστημάτων. Σήμερα τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης διαχειρίζονται τα ίδια τα έσοδά τους έχοντας σε κάποιες περιπτώσεις πολύ μεγάλα αποθεματικά που παραμένουν σε αχρηστία.
Τέλος, οι δήμοι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναθεωρήσουν τα σχέδια διαχείρισής τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που δοθήκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στην Ελλάδα λειτουργούν 75 ΧΥΤΑ, 54 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, 31 κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και 4 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Ενώ, υπό κατασκευή βρίσκονται 19 νέοι ΧΥΤΑ, 17 επεκτάσεις ΧΥΤΑ και 34 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Πρόστιμα για χωματερές
Στους 52 ανέρχονται σήμερα οι ενεργές χωματερές και στις 162 αυτές που εχουν κλείσει, αλλά δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος το πρόστιμο, το οποίο αντιστοιχεί στις χωματερές αυτές είναι 10.640.000 ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί εφόσον τα στοιχεία που υπέβαλλαν οι ελληνικές αρχές στις 2 Ιουνίου γίνουν αποδεκτά από την Ευρωπαική Ενωση.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλλει πρόστιμο ύψους 14, 5 εκατ. ευρώ, καθώς στις 2 Δεκεμβρίου του 2014, όποτε και εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση του ευρωδικαστηρίου, είχε 70 ενεργές χωματερές και 223 που έκλεισαν, αλλά δεν είχαν αποκατασταθεί. Αυτά τα 14, 5 εκατ. είναι το κομμάτι του προστίμου που καταβάλλεται εφάπαξ, ενώ το δεύτερο κομμάτι του προστίμου υπολογίζεται ανάλογα με την πρόοδο της χώρας στο κλείσιμο και αποκατάσταση των χωματερών σε εξαμηνιαία βάση.
Επομένως, ο επόμενος υπολογισμός θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου του 2015. Τότε η χώρα θα καταβάλλει 80.000 ευρώ για κάθε χωματερή σε λειτουργία και 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που θα έχει κλείσει, αλλά δεν θα έχει αποκατασταθεί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ