GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η τελευταία "ζούγκλα" της Ευρώπης το δάσος του Νέστου - 4.000 στρέμματα διεκδικούν τη σωτηρία τους

Πρόταση ώστε το παρόχθιο δάσος του Νέστου, έκτασης 4.000 στρεμμάτων, να ενταχθεί στα υπό προστασία μνημεία της Unesco. Η ιστορία του Νέστο...

Πρόταση ώστε το παρόχθιο δάσος του Νέστου, έκτασης 4.000 στρεμμάτων, να ενταχθεί στα υπό προστασία μνημεία της Unesco. Η ιστορία του Νέστου και η πανίδα της περιοχής

Πρόταση από την ένταξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου, ενός υποδειγματικού αρχέγονου δάσους έκτασης 4.000 στρεμμάτων -της τελευταίας ζούγκλας που υπάρχει στην Ευρώπη, όπως λένε οι επιστήμονες- στα μνημεία της φύσης που προστατεύει η Unesco, θα υποβάλει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Μάνος Κουτράκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», στην πρόταση θα συμπεριληφθεί και το δάσος 200 στρεμμάτων στην περιοχή της Κεραμωτής, ένα καταπληκτικό υπολειμματικό κομμάτι, όπως λέει, που όμως κινδυνεύει πάρα πολύ από τις ανθρώπινες δραστηριότητες , γιατί βρίσκεται μέσα στα όρια του χωριού. 

Τα λιοντάρια που κατασπάραξαν τον στρατό του Ξέρξη
Το παραποτάμιο δάσος γνωστό στο παρελθόν με την ονομασία «Κοτζά Ορμάν (Μέγα Δάσος)» αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα υδροχαρή δάση της Μεσογείου.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα είχε έκταση 120.000 στρέμματα και καταλάμβανε σχεδόν το 1/4 της συνολικής έκτασης του δέλτα του Νέστου. 

Η μοναδικότητα του αναφέρεται και σε ιστορικά κείμενα. Ο Ηρόδοτος περιγράφει ότι υπήρχαν σε αυτό λιοντάρια, τα οποία μάλιστα κατασπάραξαν τον στρατό του Ξέρξη, όταν προσπάθησε να το διασχίσει, ενώ και ο Αριστοτέλης κάνει λόγο για τη ζούγκλα στο παραποτάμιο δάσος. 

Οι εκχερσώσεις του ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1920 και η μεγάλη συρρίκνωση του έγινε στη δεκαετία του 1950, με τα έργα ευθυγράμμισης της κοίτης του ποταμού και τις εκχερσώσεις για την απόδοση μεγάλου μέρους στους αγρότες για την καλλιέργεια, που επέφεραν μεγάλες αλλαγές στο σύστημα του Δέλτα με αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση του άλλοτε μεγαλοπρεπούς δάσους. 

Αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια, ελάφια
Το 1946 υπήρχαν περισσότερα από 74.000 στρέμματα δάσους και αρκετά δέντρα είχαν ύψος 40 μέτρων. Στο δάσος ζούσαν αρκούδες, λύκοι, αγριόχοιροι, βίδρες, τσακάλια, λαγοί, ζαρκάδια και ελάφια. 

Καταφύγιο στην Κατοχή 
Μάλιστα, σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής το αδιάβατο δάσος του δέλτα χρησίμευε ως καταφύγιο και ορμητήριο των ανταρτών. Στα χρόνια που ακολούθησαν περίπου 54.000 στρέμματα έγιναν γεωργική γη. Παρόλα αυτά, όσο έχει απομείνει εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία, ως το μοναδικό σε έκταση φυσικό παρόχθιο δάσος της Ελλάδας.

«Αν έχουμε ως χώρα κάποια σημεία που πρέπει να τα εντάξουμε στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της Unesco», ένα οπωσδήποτε είναι αυτό» τονίζει ο κ. Κουτράκης. Για να γίνει η κατάθεση ενός ολοκληρωμένου φακέλου στην Unesco, χρειάζεται η συνεργασία των υπηρεσιών. «Θα θέλαμε να γίνει αυτό αν είναι δυνατόν και μέχρι το τέλος του χρόνου και ήδη κάναμε μία κρούση στον αναπληρωτή Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και του άρεσε πάρα πολύ η ιδέα» λέει ο πρόεδρος του Φορέα. 

Το Μεγάλο Εθνικό Πάρκο και η προσπάθεια διάσωσης 
Το παραποτάμιο δάσος του Νέστου είναι μόνο ένα τμήμα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που αποτελεί το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της Ελλάδας, καλύπτοντας σήμερα μια έκταση 930.000 στρεμμάτων με έναν μοναδικό πλούτο υγροτόπωναπό την περιοχή της Νέας Καρβάλης Καβάλας στα δυτικά μέχρι τον Δήμο Μαρώνειας - Σαπών στη Ροδόπη στα ανατολικά. 

Περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τον ποταμό και το δέλτα του Νέστου, τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα και ένα σύστημα με 22 λίμνες και λιμνοθάλασσες, άγνωστες αρκετές στο ευρύ κοινό, αλλά και μικρότερα ποτάμια και λίμνες, χειμάρρους, ρέματα, υγρολίβαδα, θίνες, αλυκές κ.α. 

Το πάρκο μπορεί να χωριστεί στο δέλτα του Νέστου με τις λιμνοθάλασσες, στη Λίμνη Βιστωνίδα  - Πόρτο Λάγος και το σύστημα των λιμνοθαλασσών και στη λίμνη Ισμαρίδα με τις λιμνοθάλασσες της Ροδόπης. 

Οι τρεις αυτές περιοχές αποτέλεσαν και τις τρεις από τις έντεκα περιοχές της χώρας μας που περιελήφθησαν στη συνθήκη Ραμσάρ το 1974. 

Το 1996 έγινε η πρώτη ελληνική νομοθετική προσπάθεια για την περιοχή, με τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και από το 2003 συγκροτήθηκε και ο φορέας με σκοπό την αποτελεσματική προστασία των οικοτόπων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που ενδημούν και αναπαράγονται στην περιοχή.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
xtelidis@pegasus.gr