GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κατέβασαν ρολά οι Φαρμακοποιοί της Ξάνθης – Δ. Κάλφα: “Μας έχουν βάλει στο στόχαστρο”

-Συμμετείχαν μαζικά οι Φαρμακοποιοί της περιοχής στην Πανελλαδική προειδοποιητική απεργία  Ρολά κατέβασαν την Τετάρτη οι Φαρμακοποιοί ...

-Συμμετείχαν μαζικά οι Φαρμακοποιοί της περιοχής στην Πανελλαδική προειδοποιητική απεργία 

Ρολά κατέβασαν την Τετάρτη οι Φαρμακοποιοί της Ξάνθης που συμμετείχαν μαζικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) για το θέμα της απελευθέρωσης του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

Πρόκειται για την απόφαση περί ελεύθερης ουσιαστικά διάθεσης των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων, δηλαδή αυτών τη δαπάνη των οποίων δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, που θα μπορεί ο κάθε πολίτης να προμηθεύεται από σούπερ μάρκετ ή άλλα εμπορικά κέντρα. Οι Φαρμακοποιοί, πανελλαδικά, κάνουν λόγο για «συνέχιση του εμπαιγμού που βιώνουν εδώ και 5 χρόνια» και εκτιμούν ότι η απελευθέρωση του χώρου διανομής των ΜΥΣΥΦΑ δεν πρόκειται να ωφελήσει τους ασφαλισμένους.

Το αντίθετο μάλιστα θα «αποβεί εις βάρος τους» καθώς, όπως υποστηρίζουν, «αυτή η τακτική θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ, τα οποία σήμερα έχουν τη χαμηλότερη στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύει και η ευρωπαϊκή εμπειρία».

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν, επίσης, ότι τα 9.800 Φαρμακεία που έχουν απομείνει αποτελούν ένα επαρκέστατο δίκτυο διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ.

Κάλφα: “Μας έχουν βάλει στο στόχαστρο”
Μιλώντας για την κινητοποίηση των Φαρμακοποιών η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα, εξηγεί πως “μιλάμε για το φάρμακο που δεν αποζημιώνεται και όχι αυτό χορηγείται χωρίς τη συμβουλή από γιατρό ή φαρμακοποιό. Απλά έχει αφαιρεθεί από τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ γιατί αυτός δεν έχει χρήματα, ενώ στο παρελθόν ήταν μέσα σε αυτές. Είναι δηλαδή φάρμακα με όλες τις ενέργειες και παρενέργειες τις οποίες ενδέχεται να έχει ένα φάρμακο. Ο Φαρμακοποιός όταν τα χορηγεί ρωτά εάν ο ασθενείς παίρνει άλλα χάπια για να ξέρει εάν μπορεί να του δώσει”. 

Όπως μάλιστα τονίζει η κα Κάλφα, “για παράδειγμα ένας καρδιοπαθής με λαμβάνει αγωγή δεν μπορεί συγχρόνως να παίρνει και μια ασπιρίνη, εάν πρώτα δεν συμβουλευτεί τον γιατρό του. Μην ξεχνάτε ότι όταν ένας καταναλωτής, με αυτό το σχέδιο που μας λένε, θα μπορεί με μεγάλη ευκολία να πάει σε ένα σούπερ μάρκετ και να βάλει με μεγάλη ευκολία χάπια μέσα στο καλάθι του, και θα οδηγηθούμε στην υπερκατανάλωση και πιθανόν να έχουμε και περισσότερο περιστατικά ασθενών στα Επείγοντα του Νοσοκομείου”.  Η ίδια υπογραμμίζει πως “δεν θα πρέπει να γίνει η αρχή γιατί μετά δεν θα κλείνει με τίποτα. Είναι ψέμα ότι ένα φάρμακο από τα αυτά τα  Μη Συνταγογραφούμενα θα πωλείται φθηνότερα. Η καθημερινότητα έχει αποδείξει πως ότι φεύγει από τον έλεγχο του κράτους αυξάνεται η τιμή του. Αυτό που βλέπουμε είναι πως είμαστε ένα επάγγελμα που έχει μπει στο στόχαστρο και συνεχώς βρίσκουν και κάτι καινούργιο για να μας χτυπήσουν”. 

Η ανακοίνωση του Φ.Σ.Ξ.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ξάνθης συμμετέχει στην απεργία της Τετάρτης 9-6-2015 ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης και των θεσμών για την μετατροπή του φαρμάκου  από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.
-  ΟΧΙ στην πώληση φαρμάκων από τα super market γιατί το φάρμακο είναι αγαθό που το διαχειρίζεται γιατρός και φαρμακοποιός για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
-  ΟΧΙ στην απελευθέρωση της τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. που θα επιβαρύνει την τσέπη του ασφαλισμένου.
-  ΟΧΙ στο ξεπούλημα του φαρμάκου στα μεγάλα συμφέροντα.