Μια ιδιαίτερη μέρα που σηματοδοτεί και την απαρχή μιας νέας συνεργασίας του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Δήμο Καβάλας αλλά και τη ΔΕΥΑΚ ήταν η Τρίτη, και...
Μια ιδιαίτερη μέρα που σηματοδοτεί και την απαρχή μιας νέας συνεργασίας του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Δήμο Καβάλας αλλά και τη ΔΕΥΑΚ ήταν η Τρίτη, και αυτό γιατί ολοκληρώθηκε και η τελετή υπογραφής των Συμφώνων Συνεργασίας μεταξύ των παραπάνω φορέων.
To Σύμφωνο Συνεργασίας για το Δήμο Καβάλας υπογράφηκε από τη Δήμαρχο κ. Δήμητρα Τσανάκα η οποία δήλωσε αφενός εντυπωσιασμένη από το τεχνολογικό επίτευγμα, αφετέρου πρόθυμη να εξασφαλίσει όλες εκείνες τις παραμέτρους ώστε να συνδράμει ο Δήμος Καβάλας – στο μέτρο των δυνατοτήτων του - στο έργο του ΤΕΙ ΑΜΘ που τόσα προσφέρει στον τόπο μας.
Από την πλευρά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καβάλας, ο Πρόεδρος της Δημήτρης Καζανίδης υπέγραψε το Σύμφωνο Συνεργασίας, ευχόμενος να σταθεί η εν λόγω ημέρα η απαρχή μιας αγαστής και εποικοδομητικής συνεργασίας για το μέλλον.
Ακολούθησε των υπογραφών η τελετή των εγκαινίων του εργαστηρίου GRID που θα διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής
και όχι μόνο. Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος κ.κ. Προκόπιος, ενώ πέρα από το επιστημονικό προσωπικό του ΤΕΙ ΑΜΘ και τους σπουδαστές, στην τελευτή παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπος του CERN κ. Hemmer. Άπαντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Α. Μητρόπουλος ενώ ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση των δυνατοτήτων του εργαστηρίου και πιθανών τρόπων συνεργασίας με φορείς και επιχειρήσεις.
Το ιστορικό
Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 το ΤΕΙ ΑΜΘ γίνεται μέλος της νέας υπερταχείας μεταφοράς δεδομένων, εγκαινιάζοντας από κοινού με το διεθνές ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας τον κόμβο GRID στην Καβάλα. Πρόκειται για έναν υπερυπολογιστή σε απευθείας σύνδεση με το CERN που θα επεξεργάζεται πληροφορίες του επιταχυντή στον οποίο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα η ύπαρξη του «Σωματιδίου του Θεού» ή αλλιώς «Σωματιδίου Higgs. Οι επιστήμονες Peter Higgs και Francois Englert που εργάστηκαν ανεξάρτητα για την απόδειξη της ύπαρξής του (η οποία, όμως, έγινε δυνατή μόνο μετά την λειτουργία του μεγαλύτερου επιταχυντή του κόσμου στο CERN), είναι οι αποδέκτες του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής!