Το παρών, αν και δεν εκλήθη όπως δήλωσε, στο συνέδριο της FUEN (Ομοσπονδιακής Ένωσης Εθνικοτήτων Ευρώπης) που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή α...
Το παρών, αν και δεν εκλήθη όπως δήλωσε, στο συνέδριο της FUEN (Ομοσπονδιακής Ένωσης Εθνικοτήτων Ευρώπης) που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή από τις 13 έως τις 17 Μαΐου έδωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού “Ελπίδα”, κα Σαμπιχά Σουλεϊμάν.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Σύλλογο, “η πρόεδρος του Συλλόγου κ.Σαμπιχά Σουλειμάν χαιρέτησε, δηλώνοντας, ποια είναι και τι εκπροσωπεί. Αρχικά έθεσε το πρώτο ερώτημα : «Αφού κάνετε ένα συνέδριο για τις μειονότητες της Θράκης, γιατί δεν μας προσκαλέσατε; Και δεν μας δώσατε πρόσκληση, ενώ το συνέδριο δεν είχε γνωστοποιηθεί; Επίσης ρώτησε, πως αφού ενδιαφέρονται για την μειονότητα, τότε γιατί δεν άφησαν το σύλλογο να μοιράσει φυλλάδια για το έργο του;» Ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας τους.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Fuen, ρωτώντας τον πόσοι Σύλλογοι Ρομά από Ελλάδα, Ευρώπη και Τουρκία είναι εγγεγραμμένα μέλη στην οργάνωσή αυτή;
Ξεκίνησε λέγοντας τους, πως άκουσε, πως θα ασχοληθούν με τις γλώσσες των μειονοτήτων, γεγονός πολύ σημαντικό, όμως δεν ανέφεραν καθόλου τους Ρομά και την ρομανί.
Ευχαρίστησε τον κ.Τσιτσελίκη, αναπληρωτή καθηγητή τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και ανατολικών Σπουδών, πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και πρόεδρος της ελληνικής ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που στην ομιλία του μίλησε για τσιγγάνους και έτσι η Σαμπιχά πήρε το θάρρος να μιλήσει, αν και αρχικά δεν της δόθηκε ο λόγος. Επιπλέον αναφέρθηκε και ευχαρίστησε και τον κ.Μιλλά, συγγραφέα και αρθρογράφο, μέλος της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και τον κ.Matic Germovsek, πρόεδρος της νεολαίας Ευρωπαϊκών εθνοτήτων (ΥΕΝ), ο οποίος αναφέρθηκε στην κουλτούρα των Ρομά και έβαλε και ένα σχετικό video, γεγονός έκπληξη σε ένα συνέδριο που διοργανώθηκε χωρίς συμμετοχή Ρομά. Μετά από αυτές τις αναφορές έγινε δυνατή η συμμετοχή της Σαμπιχά στο συνέδριο, λαμβάνοντας τον λόγο.
Στη συνέχεια μίλησε για τα γεγονότα που συνέβησαν από το Flesmoyrk ως την Κομοτηνή, που ήταν ο πρώτος χρόνος προστασίας των μειονοτήτων στην Ευρώπη. Και ομολόγησε ότι είναι πολύ ταραγμένη, γιατί συνεχώς οι Ρομά είναι κάτω από το χαλί και δεν λαμβάνονται υπόψιν πουθενά. Δήλωσε πως είναι δυνατόν να μιλούν για μειονότητες και οι Ρομά, μια από τις μεγαλύτερες μειονότητες στην Ευρώπη, να μην αναφέρονται πουθενά και τα προβλήματα επιβίωσης και κοινωνικού ρατσισμού που βιώνουν να μην ενδιαφέρουν κανέναν. Τους κατηγόρησε ότι μένουν μόνο στα λόγια και πως οι Ρομά είναι μια μικρή μειονότητα, μέσα σε μια μεγαλύτερη μειονότητα, στη Θράκη, με πάρα πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Η Σαμπιχά είπε πως οι Ρομά στην Ελλάδα, θα είναι μια μεγάλη μειονότητα, και αν συγκεντρωθούν όλοι μαζί, υπερτερούν της μουσουλμανικής μειονότητας.
Ακόμη, ανέφερε πως στη Θράκη, άλλοι χρησιμοποιούν τους Ρομά για να εκλεγούν και να γίνουν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες και βουλευτές και άλλοι τους χρησιμοποιούν στο θρησκευτικό κομμάτι. Σε όλη την Ελλάδα, οι Ρομά έχουν χιλιάδες προβλήματα, είναι μια βόμβα, που κανείς δεν βλέπει…
Επίσης αναφέρθηκε στον κ. Μετέ, που δήλωσε ότι κάποιοι προσπαθούν να τον καταπιέσουν και να τον κάνουν Ρομ ή Πομάκο και έξαλλη δήλωσε ότι οι Ρομά έχουν χιλιάδες προβλήματα και, είναι ντροπή, γιατί αυτοί δεν θέλουν να αλλάξουν κανέναν. Συναντάνε τοίχους κάθε φορά που προσπαθούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, παιδεία, υγεία και εργασία και οι υπόλοιποι τους πολεμάνε ασταμάτητα. Τέλος, μίλησε για τις δυσκολίες της ως Ρομά και γυναίκα και μειονότητα και τόνισε, όπως και ο κ. Germovsek, πως οι Ρομά είναι μια πολύ μεγάλη πολιτισμική ομάδα σε όλο τον κόσμο, έτσι και στη χώρα μας και σιγά σιγά χάνουν την γλώσσα και τον πολιτισμό τους, γιατί δεν είναι ένα συμπαγές, ενιαίο πράγμα η μειονότητα και κάποιοι κάνουν τους Ρομά να νιώθουν μειονεκτικά και καταπατούν τα δικαιώματα τους”.