Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η συνέντευξη τύπου του Φ.Δ. για το ΕΠΑΜΑΘ που έλαβε χ...
Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η συνέντευξη τύπου του Φ.Δ. για το ΕΠΑΜΑΘ που έλαβε χώρα στο AirotelGalaxyHotel στην Καβάλα.
Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με έκταση 930.000 στρέμματα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα υγροτοπικά πάρκα της Ελλάδας. Ο κύριος σκοπός ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου είναι η προστασία των οικοτόπων καθώς και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που ζουν και αναπαράγονται στην περιοχή. Εξαιρετικής σημασίας, στην προσπάθεια διαφύλαξης του περιβάλλοντος, υπήρξε η ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.
Ο Φορέας Διαχείρισης στέκεται αρωγός στη διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, στην αποκατάσταση και διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της περιοχής, καθώς και στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Η επίτευξη και υλοποίηση όλων των δράσεων του Φορέα Διαχείρισης δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό του. Τα 13 άτομα που στελεχώνουν τον Φορέα Διαχείρισης καθώς και το πλήθος συνεργαζόμενων φορέων και εθελοντών, δουλεύουν ακατάπαυστα προκειμένου να διαφυλαχθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής.
Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ήταν εξέχουσας σημασίας, καθώς φέτος το ΕΠΑΜΑΘ, συμπληρώνει 19 χρόνια από την ίδρυση του. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, Δρ. Μάνος Κουτράκης, η διευθύντρια κα Δέσποινα Μιχαηλίδου, η υπεύθυνη προγραμμάτων παρακολούθησης κα Ευτέρπη Πατετσίνη και ο υπεύθυνος του προγράμματος επόπτευσης-φύλαξης κ Αλέξανδρος Χαντζάρας ενημέρωσαν το κοινό για τα προγράμματα, τις υλοποιούμενες δράσεις και την κατάσταση των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην περιοχή Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας
Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε ενδελεχώς το πλαίσιο δράσης του Φορέα Διαχείρισης. Έγινε συζήτηση αναφορικά με τα προγράμματα επιστημονικής παρακολούθησης ειδών της περιοχής που έχουν ως στόχο την καταγραφή της βιοποικιλότητας του Πάρκου.Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος ορισμένα ζητήματα που αφορούν άμεσα το περιβάλλον, όπως είναι η φύλαξη και η εποπτεία των προστατευόμενων περιοχών. Σημαντική είναι η συμβολή του Φ.Δ. στη προβολή του ΕΠΑΜΑΘ και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του.
Η ανάδειξη των τοπικών προιόντων και υπηρεσιών που παράγονται/προσφέρονται εντός του Πάρκου γίνεται πλέον συντονισμένα μέσα από το πρόγραμμα Σήμανσης Ποιότητας & Συνεργασίας ΕΠΑΜΑΘ. Υπογραμμίστηκε η κρίσιμη σημασία που κατέχει ο εθελοντισμός στην προσπάθεια διατήρησης και προάσπισης του φυσικού πλούτου. Τέλος αναφέρθηκε η πρόθεση του Φ.Δ. για την υποβολή πρότασης ένταξης του Παραποτάμιου Δάσους του Νέστου στο πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO.