-Έγινε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων και αναζητήθηκαν λύσεις στην πρώτη σύσκεψη για την αντιπυρική Με προβλήματα και ελλείψεις...
-Έγινε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων και αναζητήθηκαν λύσεις στην πρώτη σύσκεψη για την αντιπυρική
Με προβλήματα και ελλείψεις, και στην Ξάνθη όπως και σε ολόκληρη άλλωστε την χώρα, ξεκίνησε η φετινή αντιπυρική περίοδος, ενώ το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη ενώ το παρών σε αυτή έδωσε για λίγο και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης.
Στόχος της σύσκεψης, που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο προληπτικών ενεργειών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, είναι η λήψη των απαραίτητων μέτρων από τους αρμόδιους Φορείς για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.
Προβλήματα από τη θεομηνία!
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα στον Νομό προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα, αρκετά από τα οποία δεν έχουν μέχρι και σήμερα αντιμετωπιστεί, με αποτέλεσμα να παραμένει ορατός ο κίνδυνος αλυσιδωτών επιπτώσεων και στην μάχη απέναντι στις πιθανές δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στοίχημα οι δασικοί δρόμοι
Μεταξύ άλλων, έγινε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο, ενώ επιχειρήθηκε και ένας σχεδιασμός δράσεων με βάση τα λάθη αλλά και την εμπειρία του παρελθόντος.
Έμφαση δόθηκε κυρίως στη διάνοιξη των δασικών δρόμων, ο καθαρισμός των οποίων αποτελεί ένα ζωτικό πρόβλημα, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ενώ όπως επισημάνθηκε από πλευράς του κ. Παυλίδη, η Περιφέρεια έχει ήδη εγκρίνει ένα επιπλέον κονδύλι ακριβώς για αυτό τον σκοπό. “Έχουμε προβλέψει ένα κονδύλι για τη διάνοιξη των δρόμων, όπου δεν επαρκούν οι πόροι της Αποκεντρωμένης” τόνισε, ζητώντας από τους Υπηρεσιακούς και τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Γ. Παυλίδης: “Ζήτημα η πρόληψη”
Ο κ. Παυλίδης επισήμανε πως “η πρόληψη έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Εάν φτάσουμε στην καταστροφή τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Η σημερινή σύσκεψη δεν είναι τυπική, αλλά πρέπει να εμβαθύνει στην ουσία που δεν είναι άλλη από την πρόληψη”.
Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Έβρου και τα όσα εκτυλίχθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. “Επί 6 μήνες βρισκόμασταν σε διαρκή σύγκρουση με τις φυσικές καταστροφές και όλο το βάρος τότε δόθηκε στην τοπική κοινωνία” ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος. Παράλληλα, ο κ. Περιφερειάρχης στάθηκε στην ανάγκη κινητοποίησης και εθελοντών, η δράση των οποίων όπως τόνισε είναι αξιέπαινη και πολύ σημαντική, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα προβλήματα που έχει εντοπίσει ο ίδιος στην Ξάνθη και κατά τη θητεία του ως Νομάρχης.
Σχεδιασμός και δράσεις
Από την πλευρά τους οι εμπλεκόμενοι φορείς, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αναφέρθηκαν στον σχεδιασμό που εκπονεί ο καθένας από την πλευρά του κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ενώ στάθηκαν και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.