GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


“Παρέλαση” φορτηγών στο Εθνικό Δίκτυο Κομοτηνής-Ξάνθης για να αποφύγουν τα διόδια

-Το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, γεμάτο λακκούβες και φθορές -Κατά καιρούς έχουν σημειωθεί ατυχήματα ενώ οι νταλίκες συνήθ...

-Το οδικό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, γεμάτο λακκούβες και φθορές
-Κατά καιρούς έχουν σημειωθεί ατυχήματα ενώ οι νταλίκες συνήθως αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες 

Ανενόχλητη φαίνεται πως συνεχίζεται η καθημερινή “παρέλαση” δεκάδων φορτηγών από το Εθνικό Δίκτυο Κομοτηνής-Ξάνθης, με τους οδηγούς να γυρίζουν την πλάτη στην Εγνατία Οδό για να αποφύγουν την καταβολή διοδίων γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων ενώ παράλληλα το επαρχιακό οδικό δίκτυο βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά σε άθλια κατάσταση λόγω της επιβάρυνσης που δέχεται. 


Πρόκειται για πρόβλημα χρόνων και το οποίο συνοψίζεται στην πρακτική που ακολουθούν οδηγοί φορτηγών, κυρίως από την Τουρκία, που στην προσπάθειά τους να μην καταβάλλουν διόδια επιλέγουν να κινηθούν από το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, αναπτύσσοντας μάλιστα μεγάλες ταχύτητες και εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους κατοίκους των πεδινών οικισμών Ξάνθης και Κομοτηνής όσο και για τους διερχόμενους οδηγούς. 

Προβλήματα στους δρόμους
Η διέλευση των φορτηγών έχει επιβαρύνει, όπως είναι άλλωστε λογικό, το Ε.Ο. Δίκτυο που θυμίζει περισσότερο σουρωτήρι καθώς είναι γεμάτος λακκούβες, ενώ δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί στην Ε.Ο. Κομοτηνής-Ξάνθης τους τελευταίους μήνες με πρωταγωνιστές νταλίκες από τη γειτονική χώρα. 

“Η Εγνατία Οδός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα που υλοποιήθηκαν στη Βόρειο Ελλάδα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εμπορική, βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, η διέλευση των Δ.Χ. και Ι.Χ. οχημάτων έγινε ασφαλέστερη και αποσυμφορήθηκαν οι παράπλευρες τοπικές οδοί από τη διέλευση βαρέων οχημάτων. Εκτός αυτού, από το Φθινόπωρο του 2013 που δόθηκε σε λειτουργία ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού Κομοτηνή - Μακάζα και τέθηκε σε λειτουργία ο μεθοριακός σταθμός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, υπολογίζεται ότι διέρχονται περισσότερα από 1.500 οχήματα την ημέρα, αριθμός που διπλασιάζεται τα Σαββατοκύριακα” επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε προσφάτως στη Βουλή ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής ΝΔ Ροδόπης, τονίζοντας μάλιστα ο ίδιος πως “με την έναρξη λειτουργίας των σταθμών διοδίων παρατηρήθηκε το φαινόμενο βαρέα οχήματα, κυρίως από την Τουρκία, να παρακάμπτουν τα διόδια, κάνοντας χρήση των παράπλευρων οδών προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή του αντιτίμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του παλιού οδικού δικτύου, που χρησιμοποιείται κυρίως από τους κατοίκους της περιοχής για να μεταβούν στη δουλειά τους ή στις αγροτικές τους εργασίες, αυξάνοντας το κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων και προκαλώντας σημαντικές φθορές στο οδόστρωμα”. 

Όπως τονίζει μάλιστα ο ίδιος,  “η χρήση από βαρέα οχήματα της Ε.Ο. Κομοτηνής - Ξάνθης μέσω Λάγους και μέσω οικισμού Ιάσμου προκειμένου να παρακαμφθούν τα διόδια του κόμβου Ιάσμου, έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνουν οι μετακινήσεις προς το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης.

Επιπλέον, η Εγνατία Οδός χάνει σημαντικά έσοδα από τα φορτηγά τα οποία παρακάμπτουν τους σταθμούς διοδίων, τα οποία κατά μεγάλο ποσοστό προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ ο Έλληνας φορολογούμενος επιβαρύνεται επιπρόσθετα τη φθορά των παρακαμπτήριων οδών”. 

Ζητείται λύση! 
Το πρόβλημα χρήζει άμεσης λύσης, και μάλιστα δραστικής, από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων και δη το Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράκαμψης των σταθμών διοδίων από βαρέα φορτηγά αλλοδαπής προέλευσης. Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης, θέτει ερώτημα σχετικά με το εάν υπάρχει πρόθεση να επιβληθεί “βινιέττα (ενιαίο εισιτήριο χρήσης του οδικού δικτύου που εκδίδεται στα σύνορα), κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, η οποία θα λειτουργεί αποτρεπτικά για την παράκαμψη της Εγνατίας Οδού, διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσδοκώμενα έσοδα και μειώνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων”.