Σχέδιο για την ριζική αναμόρφωση του Καλλικράτη φαίνεται πως επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με τους νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους της χώρας ...
Σχέδιο για την ριζική αναμόρφωση του Καλλικράτη φαίνεται πως επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με τους νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους της χώρας να τίθενται στο μικροσκόπιο, καθώς και οι ΟΤΑ ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας.
Όπως είναι γνωστό ήδη εδώ και καιρό, ο νέος Υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Βούτης έχει προαναγγείλει παρεμβάσεις στο χωροταξιακό του Καλλικράτη, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής επισήμανε πως «δεν ιεραρχείται ως πρώτο ή ως ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα της χωροταξίας. Είναι προφανές ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές σε αυτόν τον τομέα που αφορά νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι 325 δήμοι μπορούν να γίνουν 380 ενδεχομένως στο τέλος της συζήτησης και θα αφορά συγκεκριμένες, πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δεν ανοίγουμε αυτό το θέμα για μια εξ υπαρχής συζήτηση».
Σε πρώτο στάδιο όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσουν διαδικασίες διαλόγου με τους Δήμους αλλά και τις Περιφέρειες από τις οποίες θα προκύψουν και οι τελικές αλλαγές στον Καλλικράτη. Σε αυτό το στάδιο άλλωστε, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επιδιώκεται η συμφωνία των Δήμων στις αλλαγές που θα προκύψουν, με την έμφαση να δίνεται κυρίως στους μεγάλους νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.
Αλλαγές στις ορεινές περιοχές!
Στους δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας με μεγάλη έκταση οι οποίοι περιλαμβάνουν ορεινούς όγκους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επιδιώκει να θέσει το θέμα της διάσπασης σε δύο έως τέσσερις ΟΤΑ στον βαθμό που θα υπάρχει υποστήριξη του αιτήματος από τις διοικήσεις και τις τοπικές κοινωνίες.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το Σουφλί που εκτείνεται σε 1.326 τ. χλμ. και έχει πληθυσμό 14.941 κατοίκους. Αποτελείται από τους πρώην καποδιστριακούς Δήμους Ορφέα, Σουφλίου και Τυχερού που κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Καλλικράτη το 2010 είχαν εκφράσει διαφωνίες για τη συνένωσή τους.
Από τη διαλογική διαδικασία δεν αποκλείεται να προκύψουν αλλαγές στον εν λόγω Δήμο, όπως και σε άλλους ορεινούς Δήμους της Θράκης. Στην περίπτωση της Ξάνθης, υπάρχουν δύο μεγάλοι πεδινοί Δήμοι, ήτοι Τοπείρου και Αβδήρων, ο ορεινός Δήμος Μύκης αλλά και ο Δήμος Ξάνθης, με τον οποίο έχει συνενωθεί και ο πρώην Δήμος Σταυρούπολης. Με την εφαρμογή του Καλλικράτη, το 2010, και την τότε συνένωση των Δήμων υπήρξαν αντιδράσεις και στην περιοχή της Ξάνθης, αλλά και παράπονα τα οποία φάνηκε να μην εισακούονται όπως άλλωστε προκύπτει εκ του τελικού αποτελέσματος.
Το βασικό επιχείρημα της ανάγκης να επέλθουν αλλαγές, σύμφωνα με το Υπουργείο, είναι η δυσκολία διοίκησης και παροχής υπηρεσιών σε δήμους όπου η απόσταση από το ένα άκρο στο άλλο ξεπερνά τις δύο ώρες διαδρομή όπως για παράδειγμα στα μεγάλα νησιά. Ιδίως στους ορεινούς δήμους που περιλαμβάνουν ορεινούς όγκους έχουν καταγραφεί σημαντικές δυσκολίες στην άσκηση της διοίκησης αλλά και σε καθημερινές εργασίες όπως η αποκομιδή των σκουπιδιών λόγω των πενιχρών μέσων, της έλλειψης προσωπικού και της οικονομικής δυσπραγίας των ΟΤΑ μετά την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης και τις περικοπές των χρηματοδοτήσεων.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαμηνύσει στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι δεν θα ληφθούν μονομερείς αποφάσεις, αλλά θα προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος για τις αλλαγές στον Καλλικράτη στον βαθμό που υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά από τέσσερα χρόνια, το 2019.
(ThrakiToday Newsroom / Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ)