-Ενημερωτική εκδήλωση υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ το απόγευμα της Τρίτης στην Ξάνθη Μια ανοιχτή πληγή που γονατίζει οικονομικά ...
Μια ανοιχτή πληγή που γονατίζει οικονομικά την τοπική κοινωνία, τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές, αποτελεί το λαθρεμπόριο καπνού που καλπάζει τόσο στη Θράκη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, και μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος να παταχθεί.
Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ, στο ΕΒΕ Ξάνθης, με αντικείμενο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και τσιγάρου στην οποία έδωσαν το παρών καπνοβιομηχανίες, παραγωγοί καπνού αλλά και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στοιχεία σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία γύρω από την αγορά και πώληση τόσο των τσιγάρων όσο και του καπνού, επισημάνθηκαν κενά στο ισχύον καθεστώς τα οποία εκτιμήθηκε ότι αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των λαθρέμπορων, ενώ έγινε και μια περιγραφή των επιπτώσεων που προκαλεί στην οικονομία της χώρας, και κατ' επέκταση στις τσέπες των πολιτών, η ραγδαία αύξηση του λαθρεμπορίου.
Γάγγραινα το λαθρεμπόριο
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέλιος Μωραΐτης συνεχάρη τους εμπνευστές της διοργάνωσης και έκανε λόγο για μια “γάγγραινα” η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα εκτιμώντας πως μέσω της πρώτης αυτής συλλογικής συνάντησης στην Ξάνθη μπορεί να γίνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος που απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό στη συνάντηση, σημείωσε πως ο καπνός για την πόλη της Ξάνθης έχει ιστορική αλλά και πολιτισμική σημασία, τονίζοντας πως ολόκληρη η φιλοσοφία της περιοχής αναπτύχθηκε πάνω στον καπνό ενώ έκανε λόγο για απώλειες 600 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση αλλά και χιλιάδων θέσεων εργασίας ως συνέπεια της ανάπτυξης του λαθρεμπορίου. Ανεβαίνοντας στο βήμα για να απευθύνει και αυτός με τη σειρά του έναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Μύκης κ. Τ. Καπζά επισήμανε πως στην ορεινή περιοχή ο καπνός αποτελεί μονοκαλλιέργεια και πως οι παράνομες δραστηριότητες στον κλάδο αυτό πλήττουν βάναυσα τους τοπικούς παραγωγούς, ενώ δήλωσε πρόθυμος να συμβάλει με όλες τις δυνατότατες που έχει ως Δήμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η κρίση γεννά... κίνητρα!
Την πεποίθηση πως η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μια σειρά από κίνητρα για την ανάπτυξη του λαθρεμπορίου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης εξηγώντας πως η υψηλή άμεση και έμμεση φορολογία ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον παρεμπόριο, ενώ στο τέλος το κράτος αλλά και οι πολίτες βγαίνουν ζημιωμένοι.
Παράλληλα, σημείωσε πως η περιοχή είναι άρτια συνδεδεμένη με την παραγωγή καπνού, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε τμήμα του τοπικού πολιτισμού, ενώ ανέφερε πως κατά εκτιμήσεις από το λαθρεμπόριο χάνονται πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ.
Τα αίτια που κατά τη γνώμη του πυροδοτούν την ραγδαία εξάπλωση του λαθρεμπορίου καπνού αλλά και τσιγάρων επισήμανε ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Αλέξανδρος Κοντός ζητώντας από όλους τους συναρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς που έδωσαν το παρών δια εκπροσώπων στη συνάντηση (ήτοι τελωνείο, ΣΔΟΕ, Αστυνομία, Λιμενικό, εφορία) να συντονιστούν ώστε να καταφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος τόνισε πως οι παραγωγοί πλήττονται άμεσα μιας και όσο αυξάνεται η ζήτηση για παράνομο καπνό μειώνεται η ζήτηση αλλά και η τιμή διάθεσης του νόμιμου. Σημείωσε πως τα προϊόντα λαθρεμπορίου παράγονται κάτω από άγνωστες και ανθυγιεινές συνθήκες με τη χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων για καλύτερη απόδοση, ενώ συνοπτικά επισήμανε πως η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και τον καπνό ώθησε τον κόσμο στα λαθραία προϊόντα εκτιμώντας πως η φορολογία πρέπει να μειωθεί.
Ο ίδιος, υπογράμμισε πως πρέπει να αλλάξει και το ισχύον νομικό καθεστώς γύρω από τις κυρώσεις που επιβάλλονται στους λαθρέμπορους, ώστε αυτές να γίνουν πιο αυστηρές, να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι πολίτες και να συνεργαστούν στην καταπολέμηση του φαινομένου ενώ παράλληλα έκανε λόγο για λάθη επί κυβερνήσεως της ΝΔ σχετικά με την αύξηση της φορολογίας.
Στοιχεία γύρω από το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε και στις έως τώρα προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης αυτό που κυριάρχησε ως κοινή διαπίστωση είναι πως μένει να αποδειχθεί και στην πράξη τόσο οι καλές προθέσεις περί ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά και το κατά πόσο οι επισημάνσεις και οι αναφορές που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν θα μείνουν απλά στα λόγια αλλά θα μετουσιωθούν σε πράξεις.