"Πλήττεται συνολικά η επιχειρηματικότητα στη χώρα και αποτρέπονται οι νέες επενδύσεις" Κοινό υπόμνημα στην Αναπληρώτρια Υπου...
Κοινό υπόμνημα στην Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών, κα Νάντια Βαλαβάνη, απέστειλαν τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητώντας την μη εφαρμογή του "προληπτικού φόρου 26%" που προωθεί η κυβέρνηση.
Στο υπόμνημά τους τα Επιμελητήρια αναφέρουν:
«Τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜΘ θεωρούν κατ’αρχήν θετική την ανταπόκριση του Υπουργείου Οικονομικών, στις έντονες διαμαρτυρίες του επιχειρηματικού κόσμου, για την τροποποίηση του άρθρου 21 του Ν.4321/2015. Υποστηρίζουμε και κρίνουμε αναγκαία οποιαδήποτε προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα των ενδοομιλικών (τριγωνικών) συναλλαγών τις οποίες έχουμε καταγγείλει επανηλειμμένα, κατεύθυνση στην οποία είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε, εφόσον όμως αυτή γίνεται στα πλαίσια των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του υγιούς ανταγωνισμού.
Η θέσπιση όμως του άρθρου 21 του Ν.4321/15 και η τροποποίησή του όπως αναρτήθηκε προς διαβούλευση, πιστεύουμε ότι δημιουργεί και πάλι σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις, πέρα από τα νομικά προβλήματα που σίγουρα έχει.
‐ Πλήττει άμεσα τις εμπορικές συναλλαγές των επιχειρήσεων κυρίως της βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους προμήθειας α’ υλών και υλικών που οδηγεί σε αύξηση τιμών και μείωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και υπηρεσιών των επιχειρήσεών μας. Ταυτόχρονα οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό τις επιχειρήσεις εντός της χώρας μας.
‐ Δημιουργεί αυθαίρετα διπλή φορολογική υποχρέωση και μάλιστα μεταξύ χωρών της Ε.Ε. με ότι αυτό συνεπάγεται.
‐ Μετακινείται η υποχρέωση απόδειξης της νομιμότητας της συναλλαγής στις επιχειρήσεις ενώ είναι υποχρέωση της φορολογικής διοίκησης η εξακρίβωση και απόδειξη οποιασδήποτε τυχόν παράνομης συναλλαγής.
‐ Δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο σήμερα ταυτίζεται με κίνδυνο της βιωσιμότητας αντλώντας κεφάλαια από τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν αντέχουν όχι μόνο δώδεκα ή τρεις μήνες αλλά ούτε μια ημέρα να χάσουν τη ρευστότητα τους.
‐ Θεωρούμε ότι πρακτικά είναι αδύνατη η εφαρμογή του άρθρου 21 όποια τελική μορφή και αν πάρει, πέρα από το τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο των δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων που απαιτεί, τα οποία μάλιστα είναι αναμφίβολο εάν δύνανται να παρασχεθούν από τις επιχειρήσεις του άλλου κράτους‐μέλους (κανείς δεν πρόκειται να παράσχει στοιχεία για συναλλαγές της επιχείρησης με τρίτους πελάτες).
Οι επιχειρήσεις δεν είναι αντίθετες σε οποιονδήποτε έλεγχο γίνεται από τις φορολογικές αρχές και επιθυμούν να συμβάλουν σε αυτόν. Όμως θα πρέπει το Κράτος να το διασφαλίζει μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό καθεστώς και σταθερές διαδικασίες. Στόχοι μας πρέπει να είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου και σε καμία περίπτωση του εμπορίου στο σύνολό του το οποίο πλήττεται συνολικά σε αυτή την περίπτωση.
Πλήττεται συνολικά η επιχειρηματικότητα στη χώρα και αποτρέπονται οι νέες επενδύσεις. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη, για τους παραπάνω λόγους, την κατάργηση του άρθρου 21 του Ν.4321/2015.»