-Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κάνει αισθητή και έντονη την παρουσία του τα φίδια Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται τις τελευταίες εβδ...
Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες κάτοικοι του πεδινού τμήματος της Ξάνθης μετά και τις συνεχείς επιδρομές φιδιών στις αυλές των σπιτιών τους.
Πρόκειται για φίδια τα οποία εντοπίζουν να κινούνται ή να βρίσκονται ακινητοποιημένα μέσα στις αυλές των σπιτιών τους, είτε κρυμμένα μέσα στα χόρτα είτε ακόμη και μπροστά στις πόρτες από τις κατοικίες τους.
Τα φίδια δεν παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά, ούτε έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο ιδιαίτερο συμβάν με πρωταγωνιστές τα εν λόγω ερπετά, ωστόσο προκαλούν φόβο αλλά και έντονη ανησυχία στους κατοίκους οι οποίοι σπεύδουν με κάθε δυνατό μέσο είτε να απομακρύνουν τα φίδια είτε ακόμη και να τα σκοτώσουν.
Ήδη σε οικισμούς όπως ο Πετεινός, η Διομήδεια, το Αυξέντιο αλλά και τα γύρω χωριά, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν έρθει αντιμέτωποι με φίδια μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, λαμβάνοντας πλέον προσωπικά μέτρα ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν διαρκώς και τα νεκρά φίδια που εντοπίζονται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και έχουν οδηγηθεί στο θάνατο από τα διερχόμενο Ι.Χ.
Θειάφι.... αλλά και ναφθαλίνη!
Στην προσπάθεια τους να “αντιμετωπίσουν” τα φίδια αρκετοί είναι αυτοί που ακολουθούν μια σειρά από μεθόδους οι οποίες άλλες φορές είναι αποτελεσματικές και άλλες όχι, ενώ δεν αποκλείεται να είναι επικίνδυνες ακόμη και για τους ίδιους.
Ανάμεσα στα... όπλα που πολλοί χρησιμοποιούν το θειάφι, το σκόρδο ή το κρεμμύδι, το πετρέλαιο, η βενζίνη αλλά ακόμη και η ναφθαλίνη ή διάφορα απωθητικά σκευάσματα του εμπορίου, τα οποία συνήθως περιέχουν ωστόσο επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Βέβαια δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν αναζητούν τρόπο να απομακρύνουν τα φίδια αλλά το τί τελικά τα έλκει, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα αφιλόξενο για τα ίδια περιβάλλον ώστε απλά να μην πλησιάζουν. Συνήθως ένα φίδι αναζητά τροφή αλλά και κρυψώνα, τα οποία πολλές φορές βρίσκει – όπως είναι φυσικό – μέσα στις αυλές κατοικημένων σπιτιών.
Συμβουλές πρόληψης
Τροφή
Κρατάμε μακρυά από το σπίτι μας, όσο το δυνατόν, τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίους, κτλ) και αρθρόποδα (γρύλους, ακρίδες, κ.ά), τα οποία αποτελούν τροφή για τα φίδια και η παρουσία τους θα τους κινήσει το ενδιαφέρον.
- Περιορίζουμε τις εκτεθειμένες πηγές τροφής και νερού που μπορεί να έλκουν τρωκτικά και μεγάλα έντομα.
- Απαλλάσσουμε την ιδιοκτησία μας από σορούς αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κρυψώνες για τρωκτικά και έντομα και κλείνουμε όλες τις εξωτερικές σχισμές και τρύπες.
- Αποφεύγουμε να φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα και φυτά στον κήπο μας τα οποία μπορούν να γίνουν ελκυστικά για τρωκτικά και αρθρόποδα.
- Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε απωθητικά τρωκτικών και εντόμων εάν βρούμε κάποια οικολογικά, μη-τοξικά, που δεν προκαλούν βλάβες σε εμάς ή στο περιβάλλον και βασίζονται σε φυσικά προϊόντα.
Κρυψώνες – Ελκυστικό περιβάλλον
Τα φίδια αναζητούν πάντα ένα δροσερό, σκοτεινό και ασφαλές μέρος για να κρυφτούν και να ξεκουραστούν, ειδικά αφού τραφούν.
- Απαλλάσσουμε τον κήπο μας από μεγάλες πέτρες, σορούς ξύλων ή οποιωνδήποτε αντικειμένων δημιουργούν σχισμές, τρύπες και κρυψώνες.
- Κόβουμε – κουρεύουμε τα ψηλά χόρτα.
- Κλαδεύουμε τις βάσεις των πυκνών θάμνων έως και 60cm πάνω από το έδαφος δημιουργώντας κενό από κάτω ή αποφεύγουμε τους πυκνούς θάμνους και την πυκνή βλάστηση γενικά.
- Φράσσουμε καλά τις σχισμές των εισόδων του σπιτιού, της αποθήκης ή του υπογείου, έτσι ώστε να κλείνουν ερμητικά οι πόρτες και τα ανοίγματα.
- Φράσσουμε όλες τις εξωτερικές τρύπες και σχισμές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν προσωρινό καταφύγιο από τα φίδια.
- Αποφεύγουμε να δημιουργούμε ένα υγρό και δροσερό περιβάλλον την καλοκαιρινή περίοδο, όταν αυτό είναι προσβάσιμο από τα φίδια (π.χ. εξωτερικές λιμνούλες, μονίμως βρεγμένο γκαζόν, κτλ).
- Αποφεύγουμε να αφήνουμε τις εξώπορτες ανοιχτές.