GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το «φάντασμα» της Αναπτυξιακής – Ζητούν λύση για τους εργαζόμενους

Ερώτηση προς του κ.κ. Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με ...

Ερώτηση προς του κ.κ. Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με θέματα τα «ζητήματα της Αναπτυξιακής Νομού Ξάνθης» κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο εκ των οποίων από την Ξάνθη.


Στην ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:
«Η  Αναπτυξιακή  Νομού  Ξάνθης  ΟΤΑ  Α.Ε.  συστάθηκε  από  τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Ξανθής το Δεκέμβριο του 1994 και ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το Φεβρουάριο του 1995. Σκοπό της σύστασής της αποτέλεσε η αξιοποίηση του προγράμματος LEADER II, καθόσον είχε ήδη προηγηθεί το πρόγραμμα LEADER I, στο οποίο η περιοχή του Νομού Ξάνθης δεν συμμετείχε, εξαιτίας της μη ύπαρξης του ανάλογου διαχειριστικού φορέα. 

Η πρωτοβουλία LEADER αποτέλεσε αρχή μίας νέας προσέγγισης στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, δίνοντας την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουν και να επιλέξουν οι ίδιες  τον τρόπο και  τη «διαδρομή» ανάπτυξής τους.  

Η Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης ΟΤΑ  Α.Ε. διαχειρίστηκε τόσο την πρωτοβουλία LEADER II ύψους 9,8 εκατ. Ευρώ, όσο και το LEADER PLUS ύψους 11,3 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, συμμετείχε σε σειρά άλλων προγραμμάτων, όπως τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), προγράμματα κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας  κ.α.

Η εταιρεία δεν κατάφερε να ενταχθεί  στην 4η προγραμματική  περίοδο του LEADER,  παρά το γεγονός ότι υπέβαλλε επανειλημμένα σχετικές αιτήσεις, οι οποίες όμως απορριφθήκαν εξαιτίας της μη συμμόρφωσης της με τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Σε αυτό το σημείο σημειώνεται πως υπήρχαν σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων υπαλλήλων προς τη διοίκηση, οι οποίες προειδοποιούσαν για πιθανή απώλεια του προγράμματος, το οποίο αποτελούσε και τη βασική πηγή εσόδων της εταιρείας. 

Η 1η απόρριψη σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, εξαιτίας της μη συμμόρφωσης της εταιρείας με την οδηγία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς την μετοχική της σύνθεση

Η 2η απόρριψη σημειώθηκε το φθινόπωρο του 2009,  καθώς οι οικονομικοί δείκτες  της  εταιρείας δεν εναρμονίζονταν με τις  οδηγίες του Υπουργείου

Η 3η καταγράφηκε τον Νοέμβριο του2010, λόγω της μη σωστής ποσόστωσης των συνεταιρισμών σε σχέση με τους Οργανισμούς τοπικής  Αυτοδιοίκησης  στην  επιτροπή  διαχείρισης  του  προγράμματος  LEADER (ΕΔΠLEADER).

Για την περιοχή του Νομού Ξάνθης η μη συμμετοχή στο πρόγραμμα μεταφράζεται σε απώλεια τουλάχιστον 10 εκατ. Ευρώ, ενώ σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή τα εφαρμοζόμενα ΟΠΑΑΧ στην περιοχή της Ξάνθης ανέλαβε η Αναπτυξιακή Ροδόπης.

Ως συνέπεια των ανωτέρω, η  Αναπτυξιακή Νομού  Ξάνθης  ΟΤΑ  Α.Ε.  είναι εδώ και τέσσερα  χρόνια  περίπου, μία εταιρεία φάντασμα – χωρίς διοίκηση – σε διαδικασία εκκαθάρισης, με χρέη που δεν έχουν καλυφθεί και υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ. 

Θύματα αυτής της κατάστασης αποτελούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα δύο ετών. Σήμερα, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, δίχως ένσημα και ασφαλιστική κάλυψη, και σε δεινή οικονομική θέση. Σημειώνεται δε, πως οι εργαζόμενοι παρέμεναν στο χώρο εργασίας τους έως και τον Οκτώβριο του 2011, έως ότου αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν και να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας καθώς διεκόπησαν η παροχή ρεύματος και νερού στην έδρα της εταιρείας. Τέλος,  μετά  την  πλήρη  διακοπή  λειτουργίας,  με  πρωτοβουλία  του  Προέδρου  του Επιμελητηρίου, το αρχείο και ο γραφειακός εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στο Επιμελητήριο Ξάνθης,  όπου  σύμφωνα  με  δημοσιεύματα,  έχουν  εξαφανιστεί  οι  σκληροί  δίσκοι  των υπολογιστών και κρίσιμα στοιχεία, γεγονός που αν αληθεύει ενδέχεται να επισύρει σοβαρές ποινικές ευθύνες. 

Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση ούτε προς τη λειτουργία της εταιρίας, ούτε όμως ως  προς  την  εκκαθάρισή της  και  την  απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Κατόπιν των ανωτέρω,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να  αρθεί το εργασιακό και ασφαλιστικό αδιέξοδο των εργαζόμενων της Αναπτυξιακή  Νομού  Ξάνθης  ΟΤΑ  Α.Ε., και να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και η αναπλήρωση των ετών που έχασαν στον εργασιακό και ασφαλιστικό τους βίο

2. Αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να προβεί σε αλλαγές στο σύστημα ελέγχου και εποπτείας επί των ανωνύμων εταιρειών ΟΤΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αντίστοιχες περιπτώσεις και να εξασφαλιστεί η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

3. Αν προτίθεται η Κυβέρνηση να επανεξετάσει το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο απαλλάσσει τα Δ.Σ. των εταιρειών των ΟΤΑ από ποινικές ευθύνες εφόσον τυχόν οφειλές καλυφθούν από τους Δήμους, (Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. αρ. 49/2014 επί του Α. 10 του Ν. 4071/2012 και Α.77 του Ν.4170/2014).
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Ευστάθιος Γιαννακίδης
Γκαρά Αναστασία
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν».