-Εξέδωσε ανακοίνωση και το Τούρκικο ΥΠΕΞ και αφήνει αιχμές για το συμβάν -Απαντά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ και ζητά να μην π...
-Απαντά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ και ζητά να μην προεξοφλούνται καταστάσεις
«Η πυρκαγιά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, οφείλεται σε βραχυκύκλωμα» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή τα ξημερώματα στον προαύλιο χώρο του τεμένους Μαχμούντ Αγά στην Κομοτηνή.
«Η έρευνα της πυροσβεστικής υπηρεσίας» πρόσθεσε ο κ. Κούτρας θα ολοκληρωθεί άμεσα (αρχές επόμενης εβδομάδος) οπότε και θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό αλλά και για τα δέντρα του μικρού τεμένους Αλάνκουγιου».
Το τέμενος, βρίσκεται στην συνοικία «Γενιτζε Μαχαλέ» και πριν τα χαράματα οι περίοικοι είδαν να βγαίνει καπνός από την στέγη. Η πυροσβεστική που ειδοποιήθηκε έσβησε την φωτιά η οποία είχε καταστρέψει την είσοδο και μέρος της στέγης.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «προκαλεί την προσοχή» το ότι προκλήθηκε ζημιά και στα δέντρα του κήπου του μικρού τεμένους Αλάνκουγιου που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το εν λόγω τέμενος σημειώνοντας ότι «δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτά τα δύο γεγονότα συσχετίζονται μεταξύ τους».
Και προσθέτει: «Αυτά τα αποτρόπαια γεγονότα που σημειώθηκαν στους χώρους αυτούς που είναι ιεροί για την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης ευχόμαστε να διασαφηνιστούν το συντομότερο δυνατό από τις ελληνικές Αρχές και περιμένουμε να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για την ηρεμία και την ασφάλεια της τουρκικής μειονότητας».
Απαντώντας σχετικά με την τελευταία παράγραφο της τουρκικής ανακοίνωσης ο κ. Κούτρας επισήμανε: «Θα αναμέναμε, βέβαια, οι τουρκικές αρχές, που σπεύδουν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα της υπό διενέργεια έρευνας, να επιδείκνυαν αντίστοιχη σπουδή στη διερεύνηση των κατά καιρούς περιστατικών καταστροφής ελληνορθόδοξων μνημείων στην Τουρκία».
Τέλος, είπε ότι «σε ό,τι αφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης που διέπει το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της Ελλάδας και της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, η Ιστορία και οι αριθμοί αποτελούν μία καθοριστική μαρτυρία για το ποιό κράτος την εφάρμοσε με συνέπεια και σεβασμό ως προς τους πολίτες του, και ποιό την καταπάτησε μεθοδικά και συστηματικά επί δεκαετίες, παραβιάζοντας τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα της».