Tο Γενικό Λύκειο Γλαύκης Ξάνθης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, συμμετέχει σε ένα νέο επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα, μία στρατ...
Tο Γενικό Λύκειο Γλαύκης Ξάνθης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, συμμετέχει σε ένα νέο επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα, μία στρατηγική σύμπραξη στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ERASMUS + Key Action 2) που αφορά στον ανερχόμενο τομέα της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Ο τίτλος του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2014 και θα λήξει τον Αύγουστο του 2016, είναι “Transnational Business Groups”, δηλαδή «Διεθνείς Επιχειρηματικές Ομάδες». Mαθητές, αλλά και καθηγητές θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν βιωματικά την ίδρυση και την οργάνωση μιας εταιρείας με όλες τις σχετικές παραμέτρους. Θα δημιουργηθούν πέντε μεικτών εθνικοτήτων εικονικές επιχειρήσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν 20 μαθητές από κάθε σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Στο τέλος θα διοργανωθεί διαγωνισμός απ΄ όπου θα προκύψει η νικήτρια επιχείρηση με την καλύτερη και επικερδέστερη επιχειρηματική ιδέα.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι, εκτός από το ΓΕΛ Γλαύκης Ξάνθης, ένας οργανισμός με δύο επαγγελματικά σχολεία από την Πορτογαλία που αποτελεί και το συντονιστή του προγράμματος (INSIGNARE - Associacao de Ensino e Formacao, http://www.insignare.pt/ ), μία εταιρεία ευρωπαϊκών υποτροφιών από την Ιταλία (European Grants International Academy Srls Unipersonale, http://www.egina.eu/ ), ένας οργανισμός-κέντρο εργασίας από την Ολλανδία (Werkcenter Nederland BV, http://www.werkcenter.com/home/ ), ένας οργανισμός τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και άσκησης από το Βέλγιο (ΕfVET, http://www.efvet.org/ ), ένα σχολείο από την Τουρκία (Sincan Anadolu Lisesi, http://sincanlisesi.meb.k12.tr/), ένα σχολείο από την Κροατία (School of Natural Science Karlovac) και πιθανόν ένα ιταλικό σχολείο. Υπεύθυνη του προγράμματος στο ΓΕΛ Γλαύκης είναι η εκπαιδευτικός Αλεξάνδρα Νικηφορίδου, η οποία συνεργάζεται στενά με την εκπαιδευτικό Ιωάννα Λυμπιτσούνη, που ανήκει στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος.
Η πρώτη συνάντηση, που είχε οργανωτικό χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στη Fatima της Πορτογαλίας. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει το Μάιο στο Foligno της Ιταλίας με τη συμμετοχή μαθητών. Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν εκεί πως εφαρμόζεται το πρόγραμμα της εικονικής επιχείρησης σε κάποια σχολεία της περιοχής Umbria, σύμφωνα με το ιταλικό πρόγραμμα “A scuola d’ impresa” (http://www.scuolaimpresa.net/), ώστε με τη νέα σχολική χρονιά από το Σεπτέμβριο να το υλοποιήσουν στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος.
To συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια δημιουργική προσέγγιση του σχολείου με τον αληθινό κόσμο των επιχειρήσεων και την αγορά εργασίας, ακολουθώντας και εφαρμόζοντας τις τελευταίες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι να βοηθηθούν οι μαθητές να δημιουργήσουν μελλοντικά τη δική τους επιχείρηση, αναλαμβάνοντας βέβαια την πλήρη ευθύνη των αποφάσεων, εφόσον θα έχουν αποκτήσει την κατάλληλη ενημέρωση και γνωστική κατάρτιση μέσω ειδικών σεμιναρίων κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του προγράμματος. Όλα αυτά θα επιτευχθούν με σεβασμό φυσικά στην οικολογία και την εθνική τοπική ταυτότητα, αλλά και με την προσδοκία σε ενδεχόμενα ανοίγματα και συνεργασίες με τη διεθνή αγορά.
Ακόμη στα ταξίδια, αλλά και μέσω της αδιάλειπτης on line επικοινωνίας, οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με ξένους λαούς και διαφορετικές κουλτούρες, ανταλλάσσοντας ιδέες και επιχειρηματικές πρακτικές. Επιπλέον, θα υπάρχουν και άλλα πολλαπλά οφέλη: όπως η ανάπτυξη δεξιοτήτων χρήσης της Τεχνολογίας Πληροφοριών και επικοινωνίας (με on line και εξ αποστάσεως διδασκαλία) και η εκμάθηση των Αγγλικών, αλλά προ πάντων οι μαθητές θα συνειδητοποιήσουν και θα ανακαλύψουν στην πράξη πως είναι να νιώθεις Ευρωπαίος πολίτης και να αποτελείς μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής επαγγελματικής αγοράς. Γενικότερος-απώτερος στόχος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας σε ευρωπαϊκή κλίμακα, η ενθάρρυνση αναζήτησης και εύρεσης εργασίας στην Ευρώπη και, όπως προαναφέρθηκε, η κατανόηση της λειτουργίας των εθνικών και ευρωπαϊκών αγορών εργασίας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται -εκτός από καθηγητές και μαθητές- και σε εκπαιδευόμενους σε επαγγελματικά σχολεία και σε εξειδικευμένο προσωπικό επιχειρήσεων.