Στις 12/3/2015 μετά από πρωτοβουλία των Γερμανών Βουλευτών κ. Johannes Kahrs, εισηγητή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD...
Στις 12/3/2015 μετά από πρωτοβουλία των Γερμανών Βουλευτών κ. Johannes Kahrs, εισηγητή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) σε θέματα προϋπολογισμού, και του κ. Carsten Schneider, αναπληρωτή προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για θέματα προϋπολογισμού, οικονομικών και πολιτικής στο Ευρώ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Βουλή με αντιπροσώπους της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Παρόντες ήταν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και βουλευτής Κέρκυρας Σαμοΐλης Στέφανος καθώς και ο βουλευτής Ξάνθης Γιαννακίδης Στάθης. Από την Νέα Δημοκρατεία παρίστατο ο Χρήστος Σταϊκούρας, από τη Χρυσή Αυγή ο Γεώργιος Γαλέος, από το Ποτάμι ο Χάρης Θεοχάρης, από το ΚΚΕ ο Νικόλαος Καραθανασόπουλος, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Δημήτρης Καμμένος και από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Κουτσούκος.
Το θέμα της συνάντησης αφορούσε ζητήματα χρηματοδότησης της Ελλάδας, από την νομοθετική τους πλευρά, δημοσιονομικές επιπτώσεις των προβλεπόμενων μεταρρυθμιστικών μέτρων καθώς και τη συνολική αξιολόγηση των νέων πολιτικών της Κυβέρνησης στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Από την Ελληνική πλευρά τοποθετήθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων τονίζοντας τις ουσιαστικές και σημαντικές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με την Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες. Ο βουλευτής Ξάνθης κ. Γιαννακίδης ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τόνισε πως η Κυβέρνηση, μένοντας συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σκοπεύει να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν στην σημερινή ανθρωπιστική κρίση. Υπογράμμισε πως το Μνημόνιο όχι μόνο απέτυχε στο να αντιμετωπίσει το ζήτημα του χρέους, ενώ επέφερε καταστροφικά πλήγματα στην κοινωνία, οδηγώντας σημαντικό μέρος της νεολαίας στη μετανάστευση. Ταυτόχρονα επεσήμανε την ανάγκη για ισότιμη συνεργασία των δύο κρατών, χωρίς εκατέρωθεν περιττές εντάσεις και υποδείξεις, ειδικότερα σε ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Τέλος, υπογράμμισε την αναπτυξιακή διάσταση που θα πρέπει να έχει η νέα συμφωνία για έξοδο της χώρας από την κρίση, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες του ελληνικού λαού.
Οι Γερμανοί βουλευτές από τη μεριά τους, ενημέρωσαν τους έλληνες συναδέλφους τους για την κοινή γνώμη στη Γερμανία όσων αφορά τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, αναγνώρισαν κάποια λάθη των μνημονίων, κυρίως την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή που ζητήθηκε και έθεσαν ερωτήματα για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά τη λήξη της συμφωνίας γέφυρας της 20ης Φεβρουαρίου.
Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη για μία στενότερη συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο χωρών και η κοινή προσπάθεια για καλύτερη επικοινωνία όσων αφορά θέματα που έχουν μεγάλη απήχηση στη κοινή γνώμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια