GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Σβήνουν» οι υλοτόμοι στο Κάτω Νευροκόπι - Απειλούνται άμεσα με αφανισμό!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υλοτόμοι  των 36 Συνεταιρισμών της περιοχής του Κάτω Νευροκοπίου.  Το Επάγγελμα δεν είναι ελκυστικό...

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υλοτόμοι  των 36 Συνεταιρισμών της περιοχής του Κάτω Νευροκοπίου. 

Το Επάγγελμα δεν είναι ελκυστικό για τους νέους οι οποίοι προτιμούν να μεταναστεύσουν προκειμένου να βρούνε εργασία παρά να ασχοληθούν με ένα δύσκολο και επίπονο επάγγελμα. Οι όποιες δυσκολίες ωστόσο δεν αποτελούν το μόνο αρνητικό στοιχείο. Οι συνθήκες εργασίας καθώς και η ανασφάλεια εξ αιτίας της πολιτικής, που ασκείται στον τομέα των Δασών, αποθαρρύνει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την υλοτομία και να αναζητήσουν άλλες εργασιακές διεξόδους.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι αφενός οικονομικά καθώς πληρώνονται κάθε χρόνο και μάλιστα με καθυστέρηση, ενώ υποχρεώνονται να καταβάλλουν εγκαίρως τον ΦΠΑ και αφετέρου πρακτικά. Οι δασικοί δρόμοι δεν συντηρούνται, δεν διατίθενται μηχανήματα από το Δασαρχείο – που επικαλείται έλλειψη χρημάτων- με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα σημεία, όπου μπορούν να υλοτομήσουν.

250 οικογένειες στηρίζουν την επιβίωσή τους στην υλοτομία, με ένα εισόδημα το οποίο τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά 50%. Το σημαντικό και παράλληλα δυσοίωνο μήνυμα είναι ότι σε 2 περίπου χρόνια όλοι σχεδόν θα βγούνε στην σύνταξη και αν δεν υπάρξει μία δραστική αλλαγή ο κλάδος θα «σβήσει».

Σημειώνεται, ότι εκτός του Νευροκοπίου τα ίδια ακριβώς προβλήματα εντοπίζονται σε όλες τις περιοχές  εξ αιτίας της υποχρηματοδότησης  των δασαρχείων, με αποτέλεσμα να ανθεί η παράνομη υλοτομία.

Ειδικά φέτος με τις δασικές αρχές να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να διενεργούν συνεχείς ελέγχους το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση.

Οι Δασεργάτες, που βιώνουν την αβεβαιότητα και βλέπουν το μέλλον τους να διαγράφεται μελανό,  ζητούν την παρέμβαση των τοπικών παραγόντων προς το αρμόδιο υπουργείο ώστε να αποκατασταθεί η οικονομική επάρκεια των Δασαρχείων.