GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στο "πόδι" οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στη Θράκη για την αντιμετώπιση των ζωονόσων

-Ζητούν άμεση ενίσχυση σε προσωπικό οι υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα  -Χάθηκε χιλιάδες ζώα από καταρροϊκό και ευλογιά τα...

-Ζητούν άμεση ενίσχυση σε προσωπικό οι υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα 
-Χάθηκε χιλιάδες ζώα από καταρροϊκό και ευλογιά τα τελευταία χρόνια σε όλη την ΑΜΘ

Μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, εάν θα γίνει τελικά ο εμβολιασμός των αιγοπροβάτων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στη χώρα μας, ωστόσο οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Κι αυτό γιατί, "είτε γίνει ο εμβολιασμός είτε όχι, εμείς να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο", όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Δεν έχουν το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που "είναι σίγουρο και πρέπει να διευθετηθεί άμεσα είναι η ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό"  καθώς, όπως τόνισε, "όσο έτοιμοι και να είμαστε, εάν δεν υπάρχουν οι άνθρωποι να πράξουν τις αιτούμενες ενέργειες,  οι προσπάθειες που καταβάλλονται δεν θα αποδώσουν, δυστυχώς, τα μέγιστα".

Το κόστος εμβολιασμού για περίπου 12 εκατομμύρια αιγοπρόβατα στη χώρα μας υπολογίζεται σε 200 εκατομμύεια ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Σαχπατζίδης,  διευκρινίζοντας πως στη Βουλγαρία έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ζώων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού.

Μεγάλο εμπόδιο η οικονομική κρίση
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εξήγησε ακόμη πως "η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, παρά την κοινοτική χρηματοδότηση του εμβολιασμού κατά 75% και κατά 50% του κτηνιάτρου που θα το κάνει,
δεν επιτρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες".

Από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο του 2014 προσβλήθηκαν από καταρροϊκό πυρετό 15.000 ζώα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

Πρόσθεσε ότι "οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουμε, όπως οφείλει και η ΕΕ να εφαρμόζει μια κοινή πολιτική για τα κράτη-μέλη".

Σημειώνεται ότι, συνολικά, από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο του 2014 προσβλήθηκαν από καταρροϊκό πυρετό 15.000 ζώα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Επί ποδός για οζώδη δερματίτιδα και ευλογιά
Στο μεταξύ, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έχουν ήδη λάβει όλη τη σχετική -διεθνή- ενημέρωση για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, ενώ παραμένουν επί ποδός σε ό,τι αφορά την ευλογιά, καθώς βρίσκεται μεν σε ύφεση, αλλά δεν έχει απαλειφθεί εντελώς και υπάρχουν φόβοι για όξυνσή της ενόψει θέρους.

Σε ό,τι αφορά τις θανατώσεις ζώων λόγω ευλογιάς, ο κ. Σαχπατζίδης υπογράμμισε ότι "τα νούμερα που ακούγονται και γράφονται πολλές φορές είναι εξωπραγματικά" και εξήγησε πως, από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι και σήμερα, έχουν θανατωθεί 51.000 αιγοπρόβατα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, εκ των οποίων τα 35.000 περίπου μόνο στον Έβρο.

Σχετικά με την οζώδη δερματίτιδα των βοειδών, ο κ. Σαχπατζίδης εξήγησε ότι η συγκεκριμένη λοιμώδης ζωονόσος εξαπλώνεται, τους τελευταίους μήνες, σε περιοχές της νότιας και νοτιοδυτικής Τουρκίας, ενώ στην παρούσα φάση έχουν εντοπιστεί κρούσματα και σε περιοχές της τουρκικής επικράτειας, που βρίσκονται απέναντι από τη Χίο και τη Λέσβο.

Η λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών, που μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού, δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, ωστόσο αν προσβάλλει έστω κι ένα ζώο, τότε θα πρέπει να θανατωθεί όλο το κοπάδι, σημείωσε και διευκρίνισε ότι "σε επίπεδο ΕΕ δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός των ζώων μιας και ποτέ, μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη ζωονόσος δεν είχε εμφανιστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος".

Υπογραμμίζεται ότι και οι τρεις αναφερόμενοι ζωονόσοι, προσβάλλουν αποκλειστικά και μόνο τα ζώα και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τον άνθρωπο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια