GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Και οι γιατροί του ΕΣΥ διεκδικούν μέσω ΣτΕ αναδρομικά

Μετά τους δικαστές και τους ενστόλους, κ.λπ. διεκδικούν από το ΣτΕ αναδρομική επιστροφή αποδοχών από τον Αύγουστου του 2010 Ζητούν πίσ...

Μετά τους δικαστές και τους ενστόλους, κ.λπ. διεκδικούν από το ΣτΕ αναδρομική επιστροφή αποδοχών από τον Αύγουστου του 2010

Ζητούν πίσω τις περικοπές αποδοχών που τους έγιναν από τον Αύγουστο του 2010 - Υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές - Διευρύνεται επικίνδυνα η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό από τις αναδρομικές επιστροφές αποδοχών των απασχολουμένων με ειδικά μισθολόγια

Μετά την αναδρομική αύξηση των αποδοχών  των δικαστών, των ενστόλων όλων των σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, των καθηγητών των Πανεπιστημίων και των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που έγινε με αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου  της  Επικρατείας , 15.523 γιατροί του ΕΣΥ διεκδικούν τώρα να επανέλθουν οι αποδοχές τους στην προ των μνημονίων εποχή και να ακυρωθεί αναδρομικά η μείωση των αποδοχών τους.

Όπως όλα δείχνουν η «μαύρη τρύπα» στο κρατικό προϋπολογισμό συνεχώς διευρύνεται επικύνδυνα,  μετά τις αποφάσεις τόσο του Μισθοδικείου όσο και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες οι αποδοχές και τα  επιδόματα των δικαστικών, στρατιωτικών και Πανεπιστημιακών, που επανήλθαν στο προς της 1ης Αυγούστου  2012 καθεστώς.

Όμως, η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού δεν σταματά εδώ. Και αυτό, γιατί  από την πλευρά της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με σειρά αποφάσεων της έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές και οι περικοπές των συντάξεων των δικαστών, ενστόλων, κ.λπ. Έτσι, και οι συντάξεις των κατηγοριών αυτών πρέπει να επανέλθουν αναδρομικά στα προ της 1ης Αυγούστου 2010 επίπεδα.

Το ύψος των χρημάτων που πρέπει να δοθούν αναδρομικά στις  κατηγορίες αυτές των απασχολουμένων που έχουν ειδικά μισθολόγια, ανέρχεται σε τεράστιο ύψος, το οποίο δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς οι αποδοχές καθορίζονται σε συνάρτηση με τα έτη προϋπηρεσίας και τον βαθμό.

Τόσο οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, όπως και αυτές που αναμένεται να εκδοθούν, προβληματίζουν έντονα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, καθώς οι λύσεις των ισοδυνάμων  είναι αρκετά έως μηδενικά εφυκτές.

 Πάντως, ήδη η επιτροπή μη συμμόρφωσης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, υπό τον πρόεδρο της Σωτήρη Ρίζο, υποχρέωσε πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλει ως κύρωση το  ποσό των 200.000 ευρώ σε τέσσερεις Ομοσπονδίες και Ενώσεις των ενστόλων. Η κύρωση επιβλήθηκε καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών  δεν συμμορφώθηκε  προς τις τελεσίδικες και  αμετάκλητες αποφάσεις  της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές  τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών.

Τώρα, με διαδικασίες εξπρές (σύμφωνα τις διατάξεις του νόμου 3900/2010) εισήχθη προς συζήτηση στον Συμβούλιο της Επικρατείας, ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, η αίτηση της «Ένωσις Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών –Πειραιώς» και τεσσάρων γιατρών διευθυντών και επιμελητών του ΕΣΥ. Οι εν λόγω γιατροί εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείων Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» και σε άλλα κρατικά νοσοκομεία.

Την προσφυγή αυτή των γιατρών  η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας «την τράβηξε» από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών που είχε κατατεθεί, προκειμένου να την εκδικάσει άμεσα. Όμως,  το βασικότερο είναι ότι  η οποία απόφαση εκδοθεί από το ΣτΕ για τους συγκεκριμένους γιατρούς, θα αποτελέσει πιλότο για όλες τις παρόμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Όπως οι ίδια η Ένωση των γιατρών επικαλείται εκκρεμεί πανελλαδικά μεγάλος αριθμών αιτήσεων γιατρών του ΕΣΥ στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Οι γιατροί του ΕΣΥ που υπηρετούν στα Δημόσια νοσοκομεία  με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, υποστηρίζουν ότι οι αναδρομικές περικοπές των αποδοχών, επιδομάτων και αποζημιώσεων τους, που έγιναν με το νόμο 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016) και την από 14.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών αντιβαίνουν:
α)  σε μια πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, 
β) στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και 
γ) στο Διεθνές Σύμφωνο του Ο.Η.Ε. για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα.

Ζητούν να επανέλθουν αναδρομικά οι αποδοχές, τα επιδόματα, κ.λπ. των γιατρών του ΕΣΥ στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς, δηλαδή στο προ της 1ης Αυγούστου 2010  ύψος
Αναλυτικότερα, οι γιατροί του ΕΣΥ υπογραμμίζουν ότι  η αναδρομική από 1η  Αυγούστου 2012  μείωση των αποδοχών, επιδομάτων, κ.λπ. που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας είναι αντισυνταγματικής, καθώς προσκρούει στις διατάξεις του:
1)      άρθρου 2 που καθιερώνει ως πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας τον σεβασμό της αξίας του  ανθρώπου,
2)      άρθρου 4 που καθιερώνει την ισότητα στην συνεισφορά των πολιτών στα δημόσια βάρη,
3)       άρθρου 5 που προβλέπει την ελεύθερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη,
4)      άρθρου 21 το οποίο προβλέπει την μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών,
5)     άρθρου 22 που προστατεύει την εργασία και προβλέπει τον καθορισμό των αποδοχών με ελεύθερες διαπραγματεύσεις,
6)     άρθρου 25 που καθιερώνει την αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου και
7)     άρθρου 106 για την προστασία της οικονομικής ανάπτυξης.
     
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην προσφυγή των γιατρών με τον  μνημονιακό  νόμο  4093/2012 και την  επίμαχη υπουργική απόφαση «επήλθαν σημαντικότατες μειώσεις των αποδοχών (βασικού μισθού, επιδομάτων και αποζημιώσεων) των 15.523 γιατρών του ΕΣΥ, που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση».

Δεν παραλείπουν οι γιατροί του ΕΣΥ να αναφερθούν στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκριναν αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των άλλων κατηγοριών απασχολουμένων με καθεστώς ειδικών μισθολογίων (δικαστών, ένστολοι, κ.λπ).