Κάθε χρόνο τιμούμε την 8 Μαρτίου, ως ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και...
Κάθε χρόνο τιμούμε την 8 Μαρτίου, ως ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής. Της Ισότητας που σημαίνει ισοτιμία, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα, σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών.
Η προσφορά της Ελληνίδας διαχρονικά ήταν πάντα ισότιμη με αυτής των ανδρών, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στους αγώνες του έθνους. «Μητέρα της ζωής γεννήτρα και τεχνίτρα», την ονομάζει ο ποιητής Κωστής Παλαμάς, αλλά αυτή η προσφορά δεν αναγνωρίζεται δυστυχώς πάντα, στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι γυναίκες σήμερα. Παρά του ότι διασφαλίσθηκε μέσα από το εθνικό και διεθνές νομικό πλαίσιο, όπως το πρώτο από τα ένδεκα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης της Γενεύης που αναφέρει ότι οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών που τους στερούν η τους περιορίζουν ισότητα δικαιωμάτων με τους άνδρες είναι άδικες και αποτελούν προσβολή της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.
Η σημερινή ημέρα αφιερωμένη στην Γυναίκα ας αποτελέσει για μια ακόμη φορά ημέρα προβληματισμού για την αναγνώριση της προσφορά της γυναίκας και την καλυτέρευση της θέσης της στην κοινωνία μας.
Της προσφοράς της Ελληνίδας, όπως την αναδεικνύει ο Σολωμός στο ποίημα του «ελεύθεροι πολιορκημένοι» με τους στίχους
Ψυχή μεγάλη και γλυκιά
Μετά χαράς στο λέω
Θαυμάζω τις γυναίκες μας και στ όνομα τους μνέω
Ανδρέου Γεωργία Μιχαηλίδη
Δεν υπάρχουν σχόλια