-Οι φοιτητές αναφέρουν πως η απόφαση του Δικαστηρίου βρέθηκε τοιχοκολλημένη στο εστιατόριο της Πανεπιστημιούπολης Σε ποινή φυλάκισης ...
-Οι φοιτητές αναφέρουν πως η απόφαση του Δικαστηρίου βρέθηκε τοιχοκολλημένη στο εστιατόριο της Πανεπιστημιούπολης
Σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών καταδικάστηκε φοιτητής στην Ξάνθη για τη λειτουργία Ραδιοφωνικού Σταθμού ο οποίος σύμφωνα με με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων λειτουργούσε παράλληλα.
Πρόκειται για τον σταθμό των φοιτητών, ο μηχανισμός του οποίου κατασχέθηκε ενώ ένας εκ των φοιτητών οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης για τη λειτουργία του. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης "Η ΓΕΦΥΡΑ", ο φοιτητής καταδικάστηκε ερήμην ενώ η σχετική απόφαση του Δικαστηρίου βρέθηκε τοιχοκολλημένη στο εστιατόριο της Πανεπιστημιούπολης.
Οι φοιτητές κάνουν λόγο για “επίθεση των κρατικών φορέων στους νόμιμους αντιπροσώπους φοιτητικών συλλόγων, κηλιδώνοντας το ποινικό τους μητρώο και υπονομεύοντας την ενασχόληση των φοιτητών σε πολιτιστικές συλλογικότητες που αναβαθμίζουν το επίπεδο της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι μόνο”.
Η ανακοίνωση των φοιτητών
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του Π.Σ.Φ.Ξ. “Η Γέφυρα” έχει ως εξής:
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης (Π.Σ.Φ.Ξ) “Η ΓΕΦΥΡΑ”, που αποτελείται από εκατοντάδες ενεργά και χιλιάδες αρωγά μέλη, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του, επιδιώκει να δημοσιοποιήσει την δικαστική απόφαση εις βάρος φοιτητή του Συλλόγου για παράνομη λειτουργία Ραδιοφωνικού Σταθμού.
Η Γέφυρα, που συμπληρώνει φέτος τα είκοσι ένα χρόνια λειτουργίας της, αποσκοπεί συν τοις άλλοις στην ανάμειξη των φοιτητών με τα κοινά της πόλης και τη συμμετοχή τους στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Ξάνθης. Στα πλαίσια της δράσης της Γέφυρας καταλυτικός είναι ο ρόλος της Ραδιοφωνικής της Ομάδας που από το 1994 έχει ως πρωταρχικό στόχο την ίδρυση και λειτουργία φοιτητικού Ραδιοφωνικού Σταθμού στην Πολυτεχνική Σχολή, με αποκλειστικό μέλημα την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή στην πολιτιστική αναβάθμιση τόσο της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και γενικότερα της κοινωνίας της Ξάνθης.
Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή δημιουργίας του ο Ραδιοφωνικός Σταθμός οφείλει την ύπαρξη και την εύρυθμη λειτουργία του στην εθελοντική δράση των μελών του και βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισοτιμίας. Ο Σταθμός δεν εξυπηρετεί οικονομικά, πολιτικά και εμπορικά συμφέροντα καθώς δεν συντηρείται από εξωτερικούς φορείς όπως χορηγίες και διαφημίσεις αλλά ούτε και από πανεπιστημιακά κονδύλια παρά μόνο από συλλογικές δράσεις των μελών του χωρίς προσωπικό όφελος.
Γενικά ο Π.Σ.Φ.Ξ., και ειδικότερα η Ραδιοφωνική ομάδα, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους διεκδικούν την επίσημη άδεια λειτουργίας Ραδιοφωνικού Σταθμού με την ευρύτερη στήριξη τόσο του Συλλόγου Οικοτρόφων όσο και του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης.
Από την άλλη, το πανεπιστήμιο και ειδικότερα η Πρυτανεία, μετά από σειρά συζητήσεων και συνεδριάσεων δεσμεύθηκε τότε, μέσω των αρμόδιων οργάνων του, για την έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών απόκτησης της σχετικής άδειας. Εντούτοις, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων και παραπομπής του ζητήματος σε έναν φορέα που λειτούργησε ελλιπώς, καθώς και αδράνειας των ιθυνόντων, η νομιμοποίηση δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη.
Ως συνέπεια της μη αδειοδότησης, δύο μέλη του Συλλόγου μας βρέθηκαν, ακούσια, αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη για παράνομη λειτουργία Ραδιοφωνικού Σταθμού.
Αναλυτικότερα, την 8η Αυγούστου 2013 πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον Ραδιοφωνικό Σταθμό από την «Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων» (Ε.Ε.Τ.Τ.) μετά από καταγγελία για παράνομη λειτουργία από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), στα πλαίσια ερευνών στην πόλη, με κάποιους εμπορικούς σταθμούς να σιγούν τη συγκεκριμένη ημέρα αποφεύγοντας τις νομικές συνέπειες. Έτσι, άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης και της Ε.Ε.Τ.Τ., παρουσία εκπροσώπου δικαστικής αρχής, πραγματοποίησαν επέμβαση και έλεγχο στο χώρο που έχει παραχωρηθεί από την Πρυτανεία στο Σύλλογο, στις Φοιτητικές Εστίες Ξάνθης, κίνηση που διευκολύνθηκε με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με το νόμο-πλαίσιο του 2011. Η Ασφάλεια προχώρησε σε κατάσχεση του εξοπλισμού ιδιοκτησίας του σταθμού και σε σύλληψη μέλους του Συλλόγου, ο οποίος κλήθηκε να ανοίξει την πόρτα του κτιρίου που στεγάζεται ο Π.Σ.Φ.Ξ. καθώς και όλων των εσωτερικών χώρων, κατόπιν απειλής παραβίασης τους σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή. Μετά από Δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε την 13η Σεπτεμβρίου 2013 ο συγκεκριμένος φοιτητής αθωώθηκε, ενώ οι κατηγορίες πέρασαν στον τότε πρόεδρο του Συλλόγου.
Μερικούς μήνες αργότερα (Δεκέμβριος του 2013) ο εν λόγω φοιτητής κατέθεσε σχετικά με την υπόθεση, μετά από κλήση του από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης. Μην έχοντας οριστεί δικάσιμος και κατόπιν παρότρυνσης των δικηγόρων – νομικών εκπροσώπων του, δεν προέβη σε καμία άλλη ενέργεια, αναμένοντας την ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.
Έπειτα από δεκατέσσερις μήνες αναμονής, συγκεκριμένα την 11η Μαρτίου 2015, βρίσκονται τοιχοκολλημένα στο εστιατόριο της Πανεπιστημιούπολης Κιμμερίων τα Πρακτικά και η Απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης της 30ης Ιανουαρίου 2015, βάσει της οποίας ο φοιτητής καταδικάζεται ερήμην του σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, καθώς επίσης επικυρώνεται η δήμευση του κατασχεθέντος την 8η Αυγούστου 2013 εξοπλισμού. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως το κλητήριο θέσπισμα που θα έπρεπε να επιδοθεί στον κατηγορούμενο φοιτητή στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, δεν επιδόθηκε ποτέ, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται στα πρακτικά του δικαστηρίου. Κατόπιν αυτού, και εντός των προβλεπόμενων από το νόμο χρονικών ορίων, ασκήθηκε έφεση κατά της εν λόγω απόφασης.
Συμπερασματικά, με τον παρόν κείμενο θέλουμε να καταδικάσουμε την επίθεση των κρατικών φορέων στους νόμιμους αντιπροσώπους φοιτητικών συλλόγων, κηλιδώνοντας το ποινικό τους μητρώο και υπονομεύοντας την ενασχόληση των φοιτητών σε πολιτιστικές συλλογικότητες που αναβαθμίζουν το επίπεδο της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι μόνο.
Εκ της Γενικής Συνέλευσης
Δεν υπάρχουν σχόλια